Last news in Fakti

31 Декември, 2019 20:30 3 880 6

Оставка! Президентът вече няма да е лидер на партията

  • сърбия-
  • александър вучич

Александър Вучич ще се оттегли от лидерския пост в Сръбската прогресивна партия

Оставка! Президентът вече няма да е лидер на партията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще реформира своята управляваща партия през юни след общите избори през пролетта, като обеща персонални промени, включително това да се оттегли от председателския пост, съобщи агенция "Блумбърг".

Вучич, чийто мандат като държавен глава изтича през 2022 г., говори един ден след като оповести амбициозен план до 2025 г. за увеличаване на икономическия растеж, за да догони ЕС, към който неговата страна се стреми да се присъедини.

Парламентарните избори се очакват през април или май, след което управляващата дясноцентристка Сръбска прогресивна партия ще проведе конгрес на 28 юни, заяви Вучич пред репортери в Белград.

Той не посочи кой ще го наследи. Управляващата Сръбска прогресивна партия бе основана през 2008 г. от Вучич и други напуснали крайно националистическата Сръбска радикална партия, които се опитаха да се представят като умерени политици с проевропейски възгледи.

Тя продължава да води пред другите политически партии с над 50 процента подкрепа според социологически проучвания. Рейтингът остава незасегнат от обвиненията на опозицията за влошаващите се стандарти на демокрация и голяма корупция - твърдения, които Вучич и неговата формация отричат.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти турчин

    5 4 Отговор
    Ние пък за жалост едва ли ще ги задминем до 2025.
  • 2 onq s konq

    4 2 Отговор
    НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ,че Държава претендираща за "Европейска" и стремяща се към ЕС има Президент който НЕ Е НЕОБВЪРЗАН ПОЛИТИЧЕСКИ,а точно Лидер на Управляващата в Сърбия Партия?!!И ЕДВА СЕГА Вучич решава да се оттегли от Лидерството,т.е. "Обединителат на Сръбския народ" да стане ПАРТИЙНО НЕЗАВИСИМ...макар и на Хартия.А относно РЕЧОВАТА НАГЛОСТ на Вучич,че до 2025г "увеличавайки" Иконом . растеж на Сарбия ЩЕ догони ЕС ,към която се стреми да се присъедини...Ами ЕЛЕМЕНТАРНАТА ЛОГИКА ГОВОРИ,че след като Сърбия е в състояние да догони ЕС по Растеж,то...ЗА КАКВО Й Е ЕВРОЧЛЕНСТВО?!!
  • 3 Аз съм аз

    1 1 Отговор
    Иска им се на ЕС Сърбия да се присъедини.
  • 4 Анти турчин

    6 0 Отговор
    Честита Нова година на всички българи по света. Да сме живи и здрави .Дано новата година да ни донесе късмет в живота и да не се случват нещастия на никому.

    Коментиран от #5

  • 5 архиварчето

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анти турчин":

    Б Л А Г О Д А Р Я ! ! ! ! Отдавна не съм чел нещо толкова адекватно - в смисъл място и Време !
  • 6 На върбе

    5 1 Отговор
    Без НАТО няма ЕС
Новини по държави: