Отидете към основна версия

6 678 41

Мохамед Халаф: Правилата на играта в Близкия изток се променят радикално

  • иран-
  • сащ-
  • касем солеймани

Ликвидирането на генерал Солеймани е най-смелият американски акт за последните 40 години, смята експертът

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Напрежението в Близкия изток ескалира с атаката срещу посолството на САЩ в Ирак, последвана от убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад.

Съединените щати обясниха смъртта на Солеймани като необходима стъпка за гарантиране на сигурността в района. Президентът Доналд Тръмп коментира, че убитият генерал е отговорен за подготовката и извършването на терористични атаки.

На свой ред Иран обеща сурово отмъщение за ликвидирането на военния смятан за една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток.

Пред БНР Мохамед Халаф, журналист и експерт по въпросите на региона, заяви, че САЩ и Иран отдавна са във война: „Само че досега тази война беше икономическа, след като президентът Доналд Тръмп реши да напусне ядрената сделка“.

„Санкциите на САЩ срещу Иран, блокирането на продажбите на ирански петрол задушаваха страната. В същото време Иран в продължение на 40 години унижава САЩ под различни форми“, подчерта той в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него „ликвидирането на Солеймани е най-смелият и най-правилен акт, който се взема в последните 40 години от страна на САЩ“ и така правилата на играта между тях се променят радикално.

„С този удар САЩ пращат едно силно послание към аятоласите в Техеран, на Революционната гвардия и на наследника на Солеймани – Есмаил Гаани – че отсега-нататък всякакво нарушение, убийство на американски гражданин, войник, раняване и посягане към американските интереси в Ирак, района и други страни, ще бъде последвано от разрушителен удар“, отбеляза Халаф.

И допълни, че това показва, че иранците не могат повече да се крият зад прокси организации, създавани и въоръжавани от Техеран.

От изказването на президента Тръмп се разбират две неща, посочи още журналистът – „аз съм отворен за преговори, но съм готов за война“.

А колкото до заплахите за отмъщение – след края на ирано-иракската война Иран не влиза в пряк бой, а използва прокси организации, създадени за тази цел, отбеляза той.

„Американците са получили информация, че идването на Солемайни в Багдад, който преди това се е срещнал в Бейрут с лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала и след това с факторите в Сирия, цели организиране на повторен щурм на посолството на САЩ в иракската столица“, заяви Мохамед Халаф, според когото Иран е искал да организира сходна на заложническата ситуация в Техеран през 1979 г.

Според него другата основна цел на Солеймани била организиране на преврат в Ирак и превземане на властта чрез неговите проирански милиции и партии.

Сериозен ирански отговор към САЩ няма да има, не очаквам апокалиптични сценарии, които прогнозират някои анализатори, каза още Мохамед Халаф.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини