Last news in Fakti

5 Януари, 2020 10:09 5 190 50

Тръмп е готов за война

  • иран-
  • доналд тръмп-
  • мохамед халаф

Според Мохамед Халав Иран няма да даде сериозен отговор

Тръмп е готов за война - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ и Иран отдавна са във война. Само че досега тази война беше икономическа, след като президентът Доналд Тръмп реши да напусне ядрената сделка. Санкциите на САЩ срещу Иран, блокирането на продажбите на ирански петрол задушаваха страната. В същото време Иран в продължение на 40 години унижава САЩ под различни форми. Това заяви Мохамед Халаф пред БНР.

Ликвидирането на Сюлеймани е най-смелият и най-правилен акт, който се взема в последните 40 години от страна на САЩ и така правилата на играта между тях се променят радикално. С този удар САЩ пращат едно силно послание към аятоласите в Техеран, на Революционната гвардия и на наследника на Сюлеймани – Есмаил Гаани – че отсега-нататък всякакво нарушение, убийство на американски гражданин, войник, раняване и посягане към американските интереси в Ирак, района и други страни, ще бъде последвано от разрушителен удар.

Това показва, че иранците не могат повече да се крият зад прокси организации, създавани и въоръжавани от Техеран. От изказването на президента Тръмп се разбират две неща – „аз съм отворен за преговори, но съм готов за война“.

А колкото до заплахите за отмъщение – след края на ирано-иракската война Иран не влиза в пряк бой, а използва прокси организации, създадени за тази цел.

Американците са получили информация, че идването на Сюлемайни в Багдад, който преди това се е срещнал в Бейрут с лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала и след това с факторите в Сирия, цели организиране на повторен щурм на посолството на САЩ в иракската столица. Иран е искал да организира сходна на заложническата ситуация в Техеран през 1979 г. Другата основна цел на Касем Сюлеймани е била организиране на преврат в Ирак и превземане на властта чрез неговите проирански милиции и партии. Сериозен ирански отговор към САЩ няма да има, не очаквам апокалиптични сценарии, които прогнозират някои анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чалмата пада заедно с главата

    23 36 Отговор
    То пък едно "откритие" е този коментар ! От време "оно" се знае ,че фанатичните ,примитивни ,диви и войстващи мюсюлмани разбират само от едно - бой ,бой и пак бой !

    Коментиран от #11, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 El chochone

    20 30 Отговор
    ЩЕ ХВЪРЧАТ МАЗНИ ТЮРБАНИ
  • 5 Гост 89

    4 10 Отговор
    Този халаф, нама ми най-после за стане ХАЛАС!
  • 6 чалмата пада заедно с главата

    18 19 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Четейки твоя пост разбирам ,че не си българин ,защото е невъзможно потомците на изкланите в Батак ,Брацигово ,Перущица и къде ли не (от също толкова фанатични ,войнствуващи и диви мюсюлмани) да защитават иранските чалмалии (само заради факта ,че Русия ги подкрепя).

    Коментиран от #8, #18, #19, #36, #50

  • 7 Куклук- склан🔪🔪🔪🔪💣💣💣

    13 19 Отговор
    Бой по ислямските кратуни те инъче почват да си мислят за глупости, и отсега нататък да имат наум какво вършат и какво приказват .

    Коментиран от #12

  • 8 Знаещ

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "чалмата пада заедно с главата":

    Да наистина тоя е турчин.
  • 9 Ееее

    18 3 Отговор
    Тоя коментатор е явно на страната на САЩ.
  • 10 Доналд Тръмп

    30 10 Отговор
    Евреите са мои господари,с англичаните сме дупе и гащи,германците, французите, поляците и др. ни слушат,руснаците не смеем да ги пипнем,но другите народи ще ги убиваме,ще им взимаме петрола,ще им правим преврати.Защото ни сме терорист N1 в света.
  • 11 Ливий

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "чалмата пада заедно с главата":

    Там е работата, че май и САЩ и Иран казват истината, за атентатите. Но кой има право? И САЩ оперира по цял свят прокарването интересите на малък кръг зад кулисите, а и Касем Сюлейманов е бил в Ирак, не в Иран при удара.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    1 15 Отговор

    До коментар #1 от "чалмата пада заедно с главата":

    Да ти го турим

    Коментиран от #40

  • 14 Morgoth

    18 4 Отговор
    Имам усещането, че един аспект напълно бива забравен в Близкия изток. Иран са единствената крепост на шиитите, а мюсюлманите са силно разединени и най-голямата битка за тях е между шиити и сунити. Ако САЩ разбият Иран сунитите в лицето на Саудитска Арабия ще завладеят ислямския свят. След това ще могат на спокойствие да погледнат към останалите страни. Дори и в момента СА строи джамии из цяла Африка, да не говорим за това, че финансираше ИДИЛ и никой нищо не им казваше. Ако ги няма Иран да им правят проблеми СА ще започнат световна религиозна експанзия и никой в западния свят вече няма да има грам сигурност.
  • 15 ХХХ

    6 14 Отговор
    Евала Тръмпе,бой по чалмата докато не омекне главата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Rusnak

    14 1 Отговор
    Едно е да лаеш, друго е да можеш
  • 18 Погнусен.

    16 10 Отговор

    До коментар #6 от "чалмата пада заедно с главата":

    Турчин е тоя турците са най големите неблагодарници и гадове. 2014 год. бях в Германия и квартирата ни беше над един голям наргиле бар тои имаше и лятна градина и собственикът турчин беше сложил огромен телевизор за да могат да се гледат мачовете от световното първенство. Мачът между Германия и Аржентина го гледахме в квартирата а долу в лятната градина на наргиле бара се бяха събрали около 50 млади турци до трийсет годишна възраст всичките раждани в Германия деца на първите гастерарбайтери от 1956г нататъка и най интересното беше че тия всичките турци отгледани и живяли в Германия викаха и крещяха за положенията на Аржентина тоест поддържаха Аржентинският отбор беше много гнусно това което правеха и един от нашите колеги не се стърпя и им извика през прозореца че са цигани млъкнаха за момент и после пак си продължиха с врявата . Мисълта ми е че турчина също както циганина неможе да се асоциира ,проибщи и заживее нормално с заобикалящите го това са едни неблагодарници и паразити които трябва да бъдат заличени от лицето на земята дано това което Трънп направи е началото на прочистването в световен мащаб .

    Коментиран от #20, #46

  • 19 Гост

    6 23 Отговор

    До коментар #6 от "чалмата пада заедно с главата":

    Я се разкарай... НЯМА БАТАШКО КЛАНЕ, А БАТАШКА ЛИТЕРАТУРНА ТВОРБА, БАТАК НЯМА НИЩО ОБЩО С РЕАЛНОСТА:МИТА БАТАК. За другите населени места е валидно същото, доста историци опровергаха тази измислена българска история!!!

    Коментиран от #22, #23, #24, #26

  • 20 Гост4

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "Погнусен.":

    Иди на лекар имаш крещяща нужда!!!
  • 21 некойси

    14 1 Отговор
    Разбира се че е готов за война, какво губи той от това? Определено не поставя собствения си живот и имущество в опасност.
  • 22 некойси

    28 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Аз съм ходил като ученик в Батак на екскурзия и съм виждал костите със следи от удари с ятаган. Също така съм виждал и кръвта по колоните на църквата от съсечените жени, мъже и деца.
    Осъзнай се малко, на кой свят се намираш?

    Коментиран от #27

  • 23 чалмата пада заедно с главата

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Нещастно човече ,пожелвам (макар ,че не съм такъв) и на теб, и на семейството ти да ви се удаде възможността да участвате в подобна "литературна творба" (нали е литература - не боли) !
  • 24 до гнусаря

    13 5 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Абе ГЪЗ ,ми тогава Русия сащо се довлякла в България и защо е водила война срещу Турция ... или ,и това е литературна измислица ?
  • 25 Мунчо

    5 5 Отговор
    Не е готово говедото и това ще си проличи когато започне, а на Тръмп няма да импийчнат, а ще го пичнат.

    Тоновете железа, които ще пращат в хамериката от вратовете на терористите за разпознаване ще пратят тръмп на Ел стола.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    3 20 Отговор

    До коментар #22 от "некойси":

    Ха ха ха ха... смешко, смешко, а и това е експозиция, която няма нищо общо с историята, поинтересувай се, кога е създадена костницата, Батак се използва с користни цели!!!

    Коментиран от #30

  • 28 доктор Гълъбова от Нови Искър

    9 0 Отговор
    А ние откога го търсим тоя от трета стая...
  • 29 Гост

    1 11 Отговор

    До коментар #26 от "българин":

    Чети повечко ИСТОРИЯ, а не онази скалъпената, която е... има инфо и за левски и за ботев, само трябва да се чете, а не да се повтаря като папагал.

    Коментиран от #31

  • 30 Батак

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Като "гост" явно не познаваш историята ни. Редно е да слушаш местните или да си е.бе.ш мамата някъде!
  • 31 българин

    18 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Ма ти още ли не си се обесил ?! Или ,тъй като си гнусен резняк сега се радваш ,че прадедите ти са ни клали ,проблема е ,че станахме много толерантни и позволяваме на такива миризливи нещастници , като теб да замръсяват земята ни ,но и това е до време . Ще дойде момент ,в който христянският кръст ще грее по всички джамии ,а фанатичната ви ,войнствена и безчовечна религи ще бъде забравена .
  • 32 Матей

    4 4 Отговор
    Американците намекват за преговори,Макрон си предложи услугите за посредник.Това е нелепо и отвратително от гледна точка на иранците.Първо,с терористи не се преговаря и после може да им се размине,ако се изтеглят до последния от Близкия Изток.Те не осъзнават ситуацията и решили да докарат още войници.Руските войници там ги посрещат като освободители за разлика от американските,защото на Русия не и трябват роби,а приятели.
  • 33 гост

    7 5 Отговор
    Американците са най-големите престъпници. Водят си войните на чужди територии и печелят милярди за сметка на нещастието на другите! Сега правят бази на наша територия и разпалват конфликти в близкия изток...генялно.

    Коментиран от #34

  • 34 SKIN HEDS 🔫🔫🔫✋✋✋➕➕➕

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Смърт за ислямските животни .
  • 35 NEMESIS

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "по същия начин се дуеха":

    Стига с тоя копи-пейст бе, примат неук!
  • 36 Пако

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "чалмата пада заедно с главата":

    Браво.И ти като истински българин,помнещ
    кланетата в Батак и Перущица,подкрепяш
    терористичните актове на нашите братя
    католици американците.Браво приятелю,
    страната ни се нуждае много от такива
    мили патриоти като Теб....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тръмп

    3 0 Отговор
    Ще има и по-страшни удържи,само гледайте!!!:):):)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кюрд

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    И аз на майката ти да го турим
  • 41 Веселин

    3 4 Отговор
    В момента България е в благоприятна позиция, срещу Турция и Русия, заедно с Германия и САЩ. Може би чак едно време е трябвало така да бъде, за да не губим територията си. Само чакаме Турция да се махне от нато, гърците да се махнат от ес и да видим тогава кой какъв е.....
  • 42 Веселин

    2 3 Отговор
    В момента България е в благоприятна позиция, срещу Турция и Русия, заедно с Германия и САЩ. Може би чак едно време е трябвало така да бъде, за да не губим територията си. Само чакаме Турция да се махне от нато, гърците да се махнат от ес и да видим тогава кой какъв е.....

    Коментиран от #43

  • 43 луд за връзване

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Веселин":

    Оака пейзажа!
  • 44 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    ЖУРНАГЪЗЦИТЕ НИКЪДЕ НЕ СА КУПЕНИ !!! КУПЕНИ СА ПРОДУЦЕНТИТЕ И РЕДАКТОРИТЕ !!! ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА АРАБИНА ХАЛФА /ХАЛВА-ХАЛАФ/ В БЪЛГАРИЯ !?!---? АМИ ТОЙ Е ПРОТИВ ИРАН И "ПЛЮЕ ТА АЛИ " И ИСКА СИРИЯ ДА Е БЕЗ ПОБЕДИТЕЛ !?!? ХАЛВАТА Е ОТ ПЛЕМЕНАТА ПРОТИВ ДАМАСК И Е НОРМАЛНО - СИРИЯ Е МНОГОПЛЕМЕННА ДЪРЖАВА И ГРАНИЦИТЕ ТАМ СА НАТРЕСЕНИ ОТ" ВЕЛИКАТА БРИТАНИЯ " , А ИНТЕРЕСА НА САЩ КЪМ ПЕТРОЛА НА ДЕИР АЗ ЗОР СИ Е ТЕКСАСКИ И Е ЕСТЕСТВЕН -НО ДО НАМЕСАТА НА ИРАН , А РУСИЯ ПРОСТО ЩЕ РЕШАВА !!!!
  • 45 Пич

    0 0 Отговор
    Стига вече тази руска пропаганда!!!
    САЩ показаха,че могат да премахнат всеки от шахматното поле,докато Русия се молят на една Чифутия да не им сваля повече самальотите .Ха-ха-ха.
    Но пък не бяха играли казачьок на Израел, затова после и те им бутнаха един,белким изкарат някоя рубла,манекенка и молба...Хи-хи-ха!
  • 46 Ужасен

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Погнусен.":

    Като гледам колко не грамотно пишеш съм ужасен. За теб нямали граматика?
  • 47 Ужасен

    0 0 Отговор
    Като гледам колко не грамотно пишеш съм ужасен. За теб нямали граматика?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Petko Gorskiq

    0 0 Отговор
    Моля само някой да му го предаде, моща му сега е колкото тази на България от преди 10 на години, ако само си помисли за нещо подобно, заедно с цялата му страна изчезват, моля само да му бъде предадено,незнам как(да му пиша),иначе нп, ще го изям👍
  • 50 Абре Муньо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "чалмата пада заедно с главата":

    Що не вземеш малко да се образоваш? Ти с това минало ли живееш бре? Ми дай по твоята овча логика, още поляците и англичаните да мразят германците, французите англичаните, албанците италианците, шведите датчаните и още много примери. Айде стига те с тази религиозна омраза. Османската империя е правила същото със покорените народи както и римската, и византийската, и Чингиз Хан, и България кога е била на три морета, и Третия райх, и........и.......и.......За това се нарича империя и единствения начин да се разширява и укрепва е този който ти пишеш. Ми че то и във вайната между Севера и Юга, англиските войници изгарят цивилни хора търсещи спасение в църкви. Едни християни избиват други и тогава и в ПСВ и ВСВ. И сега какво? Или само ще помнин кога мюсюлманин е клал християнин?