Отидете към основна версия

3 116 25

Китайската комунистическа партия е основна заплаха на нашето време

  • китай-
  • си дзинпин-
  • китайска комунистическа партия-
  • майк помпео

Трябва да направим всичко по силите си следващият век да бъде управляван от западните демократични принципи, смята Майк Помпео

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайската комунистическа партия е „основна заплаха на нашето време“, която се опълчва на западните принципи, заяви в Лондон американският държавен секретар Майк Помпео.

На съвместна пресконференция с британския си колега Доминик Рааб - Помпео подчерта, че западните съюзници „трябва направят всичко по силите си следващият век да бъде управляван от западните демократични принципи“.

Изказването идва на фона на натиск на Вашингтон над Великобритания и други европейски страни да изключат китайския технологичен гигант „Хуавей“ от създаването своите 5G мобилни мрежи.

Лондон реши във вторник да разреши на „Хуавей“ да участва с „несъществени“ елементи, които нямат връзка с чувствителни лични данни.

Брюксел зае сходна позиция за страните членки.

Американски официални лица предупредиха, че може да се наложи Вашингтон да прекрати споделянето на разузнавателна информация с Лондон заради включването на китайската компания в 5G мрежата, но Помпео отстъпи от тази заплаха.

Обменът на разузнавателна информация между САЩ и Обединеното кралство е „дълбок, силен и ще продължи“, каза американският първи дипломат.

На съвместната пресконференция с Рааб - Помпео бе много оптимистичен, че скоро след Брекзит ще бъде договорена двустранна търговска сделка.

Британското правителство бе доволно да чуе лично от държавния секретар, че съюзът между Вашингтон и Лондон след Брекзит ще укрепне и Обединеното кралство е на първа линия, когато стане дума за търговско споразумение.

Помпео и Рааб стигнаха до заключение, че сделка може да бъде постигната преди ноември, когато са президентските избори в Съединените щати.

Като различия, макар и преодолими, освен за „Хуавей“, Помпео посочи още Иран и депортирането на жената-дипломат, причинила смъртта на Хари Дън, по време на престоя ѝ във Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Увеличава се броят на жертвите в Китай

    Броят на жертвите на коронавируса в Китай се увеличи до 259 души, а потвърдените заразени вече са близо 12 000, обяви правителството в Пекин, предаде ...
    01.02.2020
    3 170
    11
  • САЩ, Русия, Китай и ЕС са чудовища

    Президентът на Беларус обяви, че избрания курс за сътрудничество с Китай е правилен за неговата страна, съобщи РИА Новости. Според него има подем в ...
    30.01.2020
    2 891
    17
  • В Пекин: Ще се справим с епидемията

    Вчера в Пекин китайският президент Си Дзинпин се срещна с генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус. Си ...
    29.01.2020
    2 198
    10
  • Китай празнува на фона на смъртоносния вирус

    Въпреки сложната ситуация с коронавируса, Китай отбеляза настъпването на Лунната Нова година, която ще премине под знака на металния плъх, предаде БНТ ...
    25.01.2020
    1 234
    5
Новини по държави: