Отидете към основна версия

5 206 42

Турски кораби пренасят оръжия към Либия

  • турция-
  • либия-
  • халифа хафтар-
  • реджеп ердоган-
  • триполи

Две турски фрегати са били забелязани близо до бреговете на Триполи, като в тях е имало военна техника и бронирани машини

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският самолетоносач „Шарл дьо Гол“ е забелязал турски фрегати, които са пренасяли бронирани машини до Либия, предава турският опозиционен новинарски портал Ahval, който се позовава на военни източници в Париж.

Според информацията, две турски фрегати са били забелязани близо до бреговете на Триполи, като в тях е имало военно оборудване и дори военна техника и бронирани машини, както и безпилотни самолети. Предполага се, че Турция ги изпраща към правителството на националното съгласие, базирано в Триполи, което се намира под обсадата на силите на опозицията от Тобрук, водена от фелдмаршал Халифа Хафтар и неговата „Либийска национална армия“ (ЛНА).

През ноември 2019 г. Турция подписа споразумение с признатото от ООН правителство в Триполи, което позволява на Анкара да разполага сили в региона в помощ на силите на премиера Файез Сарадж.

Сраженията в страната продължават, въпреки сериите от преговори, насочени към осигуряването на мирно решение на конфликта и оръжейното ембарго над страната. Въпреки всичко това оръжия и наемници продължават да влизат в Либия, като на страната на Хафтар се предполага, че се сражават няколкостотин души от руската група „Вагнер“.

„Всичко това нарушава духа и посланието на Берлинската конференция“, каза специалният представител на ООН за Либия Гасан Саламе, като имаше предвид един от туровете преговори, провел се в Берлин по-рано през януари.

„Призовавам страните и техните чуждестранни спонсори да се въздържат от необмислени действия и вместо това да подновят изразеното желание да работят за мир“, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини