Last news in Fakti

31 Януари, 2020 11:07 2 099 6

ООН: Ситуацията в Либия се влошава

  • либия-
  • оон-
  • халифа хафтар-
  • газан саламе

Върховният представител предупреди, че има и безскрупулни участници в конфликта, които провалят усилията за мир

ООН: Ситуацията в Либия се влошава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Либия - Газан Саламе предупреди Съвета за сигурност, че ситуацията в Либия се влошава, предаде BBC.

Изказвайки се на заседание на Съвета, върховният представител на ООН предупреди, че има и безскрупулни участници в конфликта, които провалят усилията за мир.

Според ръководителя на мисията на ООН в тази страна ситуацията става неустойчива, либийският народ е бедстващ, няма сигурност и конфликтът ще засегне енергийните доставки в света в дългосрочен план.

Примирието, договорено по-рано този месец, се поддържа само на думи: само през последните два дни четири деца под 12 години бяха убити в резултат на атентата в Триполи, оплака се той.

Освен това, добави той, ставаме свидетели и на интензивни боеве извън столицата.

Саламе изрази дълбока загриженост за военните подкрепления, достигащи до двете страни на конфликта, което може да доведе до голяма нестабилност в целия регион.

Франция е отговорна за дестабилизирането на ситуацията в Либия. Така отговори по-рано Министерството на външните работи на Турция след критика от страна на френския президент Еманюел Макрон.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че вярва, че Обединените арабски емирства - ОАЕ предоставя финансова подкрепа на наемници, които помагат на Халифа Хафтар в Либия.

От 2011 г. насам хаос и конфронтации доминират в Либия, където военната интервенция на НАТО доведе до свалянето и убийството на Муамар Кадафи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно , че се влошава

    2 9 Отговор
    На халифа му стана тясно след като аскерът го мачка здраво

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кадафи

    4 9 Отговор
    Кой е Хафтер.Либийски офицер учил в Русия.С настъпването на арабската пролет дезертира в САЩ.След 10 год.обучение в САЩ е произведен като генерал и върнат в Либия с цел да служи на западните сили и Източване на полезни изкопаеми от запада и отново колонизиране на Либия.Само Турция бърка плановете на Арабите и запада тъй като изпрати там Аскер по молба на международното признато правителство на Либия.
  • 4 Калоян

    18 0 Отговор
    Докато нато бомбардираше лубийците и когато убиха Кадафи всичко беше наред нали така, ООН? Хилърито се радваше все едно е ударила джакпот. Къде бяхте тогава, ООН? Къде беше загрижеността ви???
  • 5 I'm american COW

    8 1 Отговор
    Благодарение на нас-КРАВАРИТЕ, Либия вече е демократична страна.Вече спокойно могат да се избиват.С удоволствие ги демократизирахме. :-)
  • 6 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    СЕГА ПЛАЧЕ ООН , А КОГАТО ФРАНСЕТАТА СИ ИЗСТРЕЛЯХА РАКЕТКИТЕ СРЕЩУ КАДАФИ И ПОМОЛИХА САЩ ЗА НОВИ / ЗАЩОТО ТОЙ К.НЕ ПАДАШЕ/ - ООН МЪЛЧЕШЕ !!! А ТОЧНО ЗА ПЕТРОЛА Е ВОЙНАТА - ОТДАВНА СПЕЧЕЛЕНА ОТ РУСИЯ !!!!!!!!!ЗАЩО ООН Е В САЩ , А НЕ В ЖЕНЕВА ?????????