Отидете към основна версия

1 867 8

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

  • арабска лига-
  • доналд тръмп-
  • ерусалим-
  • палестина-
  • израел

Лигата няма да съдейства на САЩ за изпълнението на плана, а Израел не трябва да го прилага със силови средства

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Арабската лига отхвърли мирния план за Близкия изток на американския президент Доналд Тръмп. На извънредна среща на външните министри на Лигата в Кайро беше обявено, че този план няма да доведе до справедливо мирно споразумение между Израел и палестинците, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Арабската лига няма да съдейства на САЩ за изпълнението на плана, а Израел не трябва да го прилага със силови средства, се казва в изявление след срещата.

„Американско-израелският план се отхвърля, защото не спазва основните права и стремежите на палестинския народ“, уточняват от организацията.

Палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че арабските му колеги са призовали международната общност „да не се занимава с този несправедлив план".

„Ще търсим подкрепа от Организацията за ислямско сътрудничество, от Африканския съюз и от Движението на необвързаните държави“, добави той и съобщи, че на 11 февруари палестинският президент Махмуд Абас ще участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

„Мирният план на президента на САЩ Доналд Тръмп би довел до апартейд“, заяви генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит.

„Този план води до статут, който реално представлява решение с една държава с две класи граждани. Това е апартейд, в който палестинците да са граждани от втора класа, лишени от основни граждански права“, заяви Абул Гаит на извънредното заседание.

Според него „предложението на САЩ не води до стабилност, нито изгражда мир, а посява семената за още 100 години конфликт и страдания. Двете страни трябва да преговарят сами за постигане на решение, което да се приема и от двете“.

В предложения от Доналд Тръмп план Ерусалим се определя като „неделима столица“ на държавата Израел, която ще получи контрол върху Западния бряг и върху ивицата Газа, както и върху ключови свещени места в Ерусалим. Освен това Вашингтон ще признае израелските селища на окупираните палестински територии като част от Израел. В плана се предлага столицата на евентуална палестинска държава да бъде в Абу Дис, предградие на Ерусалим.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини