2 Февруари, 2020 08:52 1 843 8

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

  • арабска лига-
  • доналд тръмп-
  • ерусалим-
  • палестина-
  • израел

Лигата няма да съдейства на САЩ за изпълнението на плана, а Израел не трябва да го прилага със силови средства

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Арабската лига отхвърли мирния план за Близкия изток на американския президент Доналд Тръмп. На извънредна среща на външните министри на Лигата в Кайро беше обявено, че този план няма да доведе до справедливо мирно споразумение между Израел и палестинците, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Арабската лига няма да съдейства на САЩ за изпълнението на плана, а Израел не трябва да го прилага със силови средства, се казва в изявление след срещата.

„Американско-израелският план се отхвърля, защото не спазва основните права и стремежите на палестинския народ“, уточняват от организацията.

Палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че арабските му колеги са призовали международната общност „да не се занимава с този несправедлив план".

„Ще търсим подкрепа от Организацията за ислямско сътрудничество, от Африканския съюз и от Движението на необвързаните държави“, добави той и съобщи, че на 11 февруари палестинският президент Махмуд Абас ще участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

„Мирният план на президента на САЩ Доналд Тръмп би довел до апартейд“, заяви генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит.

„Този план води до статут, който реално представлява решение с една държава с две класи граждани. Това е апартейд, в който палестинците да са граждани от втора класа, лишени от основни граждански права“, заяви Абул Гаит на извънредното заседание.

Според него „предложението на САЩ не води до стабилност, нито изгражда мир, а посява семената за още 100 години конфликт и страдания. Двете страни трябва да преговарят сами за постигане на решение, което да се приема и от двете“.

В предложения от Доналд Тръмп план Ерусалим се определя като „неделима столица“ на държавата Израел, която ще получи контрол върху Западния бряг и върху ивицата Газа, както и върху ключови свещени места в Ерусалим. Освен това Вашингтон ще признае израелските селища на окупираните палестински територии като част от Израел. В плана се предлага столицата на евентуална палестинска държава да бъде в Абу Дис, предградие на Ерусалим.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    15 3 Отговор
    Не бе , ще му купуват чорапи на Дончо. Макар , че идеята за граждани втора класа доста добре и отдавна се прилага в България , като една мургава част са си направо , не трета класа , а направо брак. И редно е да се пише в документите за самоличност Българин от (еди какъв си) произход.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рошко

    11 1 Отговор
    Краварите искат вида хора, те и останалия свят, а чифутите да им са управници
  • 4 стоян георгиев

    11 1 Отговор
    поредния провал на тръмп.всичко дето почна се оказа тъпотия.то не бяха стени,то не бяха изтегляния ,конфликти с китаи и европа,то не беше подмазвачество на русия и северна корея както и на турция ...и всичко завърши с пълен провал за тръмп.нито една от идеите му не се осъществи ,а тва което опита да направи се оказа грешно.

    Коментиран от #6

  • 5 Правилно

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Но едвали всеки българин ще знае от кутригурски, оногондурски или от какъв там чукундурски произход е.
  • 6 Хасан

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Ама защо Сащ и Тръмп трябва еднолично да решава кое как да бъде??? Има си ООН ,има си междунаридни споразумения

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Хасанчо ооо нето е тяхна извратена организация, която работи в техен интерес, а чифутите са ковчежниците на ингилизи и кравари, капиш, ама последно време взеха чинцунчовците, путин, султана да им се озъбват, трай си тяхното време наближава