Отидете към основна версия

8 902 42

Москва: Анкара не ни е уведомила за действията си в Идлиб

  • русия-
  • турция-
  • сирия-
  • идлиб-
  • башар асад

В нощта между 2 и 3 февруари турски военни са се придвижили навътре в зоната за деескалация в сирийската провинция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турски военнослужещи са попаднали под обстрела на правителствени сили на Сирия в Идлиб, които стреляли по терористи, тъй като турската страна не е предупредила Русия за придвижванията си. Това заяви Центърът по помиряване на враждуващите страни в Сирия към министерството на отбраната на Русия, предаде ТАСС.

В нощта между 2 и 3 февруари турски военни без да уведомят руската страна са се придвижили вътре в зоната за деескалация в Идлиб и са попаднали под огъня на сирийски правителствени сили срещу терористи в района на Саракеб, се посочва в разпространеното съобщение.

Министерството на националната отбрана на Турция информира по-рано, че четирима турски войници са били убити, а девет са били ранени в резултат на обстрел на позициите им в района на провинция Идлиб. Ведомството посочи, че сирийската армия е извършила обстрела въпреки факта, че е била уведомена предварително за позициите на турските сили.

Руският Център по помиряване на враждуващите страни в Сирия потвърди информацията, че няколко турски военни са били ранени в резултат на обстрел по позициите им в района на град Саракеб, но за загинали военни не се съобщава. Организира се евакуацията на ранените на територията на Турция, посочи още центърът.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи по-късно, че турската авиация и артилерия са отговорили с ответен огън срещу 40 цели в Идлиб, при което са "неутрализирани" 30-35 сирийци.

Сирийската агенция САНА потвърди, че турските въоръжени сили са атакували в района на Саракеб подразделение на сирийската армия, преследващо терористи, като според нея няма загинали или ранени сирийски войници. Телевизия "Ал Арабия" също твърди, че няма пострадали сирийски войници при ударите на Турция по позиции на сирийските правителствени сили.

Според данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека са убити шестима сирийски военни. Същият център, който е базиран във Великобритания, съобщи, че около 320 турски камиона и военни машини, много повече от обичайното, са влезли в Идлиб в неделя при пункта Кафр-Лусейн и са продължили на юг.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик заяви пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че Турция ще разглежда сирийските правителствени сили около наблюдателните пунктове в района като "цели".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания