Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 06:30 3 221 24

Изоставени от целия свят: хората в разрушения Идлиб

  • идлиб-
  • сирия-
  • башар асад-
  • русия-
  • турция

Русия и армията на Асад засипват с бомби населението в размирната сирийска провинция

Изоставени от целия свят: хората в разрушения Идлиб - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия и армията на Асад засипват с бомби населението в Идлиб. Хората са отчаяни - живеят в разрушения град без всякаква медицинска помощ и се опитват да бягат към Турция. Анкара обаче не желае бежанци. Целта е друга.

Хората в Идлиб могат да си останат по къщите и да гледат смъртта в очите, или да се опитват да преминават турската граница в търсене на сигурност и по-добър живот", казва сириецът Мустафа Дахнон от границата с Турция. Той заснема оттам и кратко видео, което разпространява в социалната мрежа Туитър. Под мотото „От Идлиб към Берлин" хиляди хора от сирийската провинция се включиха в поход към турската граница през уикенда, за да призоват международната общност към действия. Те се чувстват изоставени от света.

"Решителният удар" на Асад

От два месеца армията на Асад и Русия бомбардират населението в Идлиб. Провинцията в северозападната част на страната е последният бастион на бунтовниците и екстремистите.

Асад е твърдо решен да постави този район под контрола си. Армията му настъпва в района с подкрепата на военновъздушните сили на Русия. Те овладяха вече десетки населени места, сред които и град Маарат ан-Нуман. Той беше толкова силно бомбардиран, че там не е останал почти нито един жив човек.

Асад смята тази офанзива за „решителната схватка". Явно е предвидено и пълното разрушаване на инфраструктурата. „Голяма част от болниците са засегнати, някои са частично разрушени, други изцяло", казва Кристиан Райндерс от организацията „Лекари без граници". За ранените има все по-малко възможности да се доберат до лекар, а последиците са фатални", казва Райндерс, който е координатор на организацията в Северен Идлиб.

„Колкото по-надалеч трябва да пътуват хората, за да получат лекарска помощ, толкова по-голяма е вероятността състоянието им да се влоши още повече или дори да умрат". В южните части на провинцията вече не е останала нито една клиника. В последно време там беше ударена и болницата в Ариха, поне 10 цивилни граждани загинаха при тази атака. Москва отрича да е замесена.

Целта на Турция

Асад, подкрепян от Русия, си е поставил за цел да си отвоюва и последните територии, които още са под контрола на бунтовниците от „Хаят Тахрир аш Шам". Правителството в Дамаск заявява, че иска да унищожи джихадистите. „Хаят Тахрир аш Шам" е наследник на „Фронт Нусра", който е клон на Ал Кайда в Сирия. По данни на специалния пратеник на Съединените щати в Сирия Джеймс Джефрис, в последните дни сирийските военни части и руските ВВС са нанесли над 200 въздушни удара срещу цивилното население.

Турция, която подкрепя бунтовниците в Идлиб, изгради 12 наблюдателни поста в провинцията, които всъщност трябваше да наблюдават спазването на примирие. Но няколко различни опита за примирие, договорени между Русия и Турция, вече се провалиха.

„Ердоган се опитва да играе ролята на защитник на опозиционните сили в Сирия, но ангажиментът в Идлиб е и начин да се покаже, че Турция претендира за място край масата за преговорите, на които по-късно ще се обсъжда бъдещето на Сирия", казва Кристиан Бракел, който ръководи фондация "Хайнрих Бьол" в Истанбул.

Хуманитарна катастрофа

„Основната тревога на Ердоган е, че още сирийци биха могли да се опитат да потърсят спасение в съседна Турция", казва Бракел. По данни на ООН, от началото на декември 2019-та общо 390 000 души са напуснали Идлиб. Общият брой на прогонените през последните девет месеца вероятно достига 750 000. „Походът към границата", организиран тези дни, трябваше да има предимно символичен характер, но част от участниците в него се надяват да успеят да преминат в Турция, макар че границата официално е затворена. „И това не е изключено, казва Бракел, защото някои гранични служители приемат подкупи.

Много от хората в Идлиб обаче не могат да си позволят да дават подкуп, затова остават по бежанските лагери край границата – в дъжда и студа, без надежда за медицинска помощ. ООН предупреждава за опасност от хуманитарна катастрофа.

След няколко седмици се навършват девет години от началото на войната в Сирия. Още отсега обаче е ясно едно: диктаторът Башар Асад е военният победител в тази война. Но за да си върне властта над цяла Сирия, той трябва да овладее и Идлиб. А при атаките над Идлиб правителствените сили и техните руски съюзници явно не правят разлика между цивилни граждани и екстремисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джулия

    54 7 Отговор
    Тази статия е фейк нюз, както и всичко идващо от DW.
    Асад и Русия не бомбардират цивилно население. Идлиб е под контрола на джихаджистите.

    "Acaд, пoдкрeпян oт Руcия, cи e пocтaвил зa цeл дa cи oтвoювa и пocлeднитe тeритoрии, кoитo oщe ca пoд кoнтрoлa нa бунтoвницитe oт „Хaят Тaхрир aш Шaм". Прaвитeлcтвoтo в Дaмacк зaявявa, чe иcкa дa унищoжи джихaдиcтитe. „Хaят Тaхрир aш Шaм" e нacлeдник нa „Фрoнт Нуcрa", кoйтo e клoн нa Aл Кaйдa в Cирия."

    Поне това не премълчават в тази глупава статия. Кого подкрепят всъщност от DW? Терористите наследници на Ал Кейда! Те избиват цивилните в Идлиб! А Ердоган е стара, хитра лисица. Играе много опасна, двойна игра. Криво му е, че Путин подкрепя законното правителство в Сирия, което не устройва турчина.

    Съчувствам на цивилните в Идлиб, но с лъжи и интриги, тяхния проблем няма да се реши. Западът има голяма вина за тази криза. Колко години все "борят" и "побеждават" ДАЕШ и незнамсикоиси "бунтовници", а джихадистите сякаш възкръсват и всичко започва наново.

    Русофобската DW да духат супата. Само не особено интелигентни хора четат простоиите им и им вярват.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СссереМ

    7 41 Отговор
    Кво да очакваме от руслямистанците, те срещу редовна армия нямат шанс и затова избиват цивилното население чист терористичен приьом.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 JPower

    8 34 Отговор
    Асад и рашките избиват цивилните, затова и бягат хората. А кои са цивилните? Жени и деца, сирийци. В собствената си страна биват избивани от Асад. Диктаторът за да остане на власт, понеже му е бащиния, вече 9 години избива свои. Като гледам единствено Турция е за мир в Сирия
  • 5 Save

    25 4 Отговор
    Точно тези велики сили и НАТО нямт изгода да смажат терористите. Те всички са на хранилка от тази война и печелят хубави пари и богатства за сметка на обикновения човек. Едните създадоха и финансират терористите за сметка на петрол другите продават оръжия на двете страни в спора. Нашите комшии пък искат да си оправят стари сметки с етноса.
  • 6 българин

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Мноооуууу си просто, бе. А, измисли други думички, де! На хората им омръзна от твоето изобетение "руслямистанци" с което толкова много се гордееш.
  • 7 Луд

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "мали мали":

    Абе пазил сам границата и не е така.Много,много хора искаха.

    Коментиран от #8, #20, #21, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гнида

    11 0 Отговор
    До вчера нато и фащ громяха терористите от идилб ..... Обаче , видиш което е мирен гражданин го трепе Асад и Русия .... Аре дв да пратите статията в някое помощно пронатовско училище за евроатлантически ценности .....
  • 10 Зомби

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Охооо трол........
  • 11 Зомби

    8 0 Отговор
    Тия дни лошите Рашки и главорезите на Асад хванаха белите каски да внасят отровни вещества и кино оборудване.

    Оказа се че щели да снимат филм как били сирийците обгазявани!

    ЕЙ ЗА ТВА ЩО НЕ ПИШЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ДЕТО ЕДНО ВРЕМЕ ПЛЮЕШЕ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ХОДЯТ ГЛАДНИ И УМИРАТ ПО УЛИЦИТЕ! А СЕГА ЩО НЕ ПИШАТ ЧЕ ТОЧНО ТОВА СЕ СЛУЧАВ В БЪЛГАРИЯ?
  • 12 Kur za was 6wabiii

    5 3 Отговор
    Kur za gernaniq
  • 13 боцмана

    7 0 Отговор
    Точно затова , че не са изоставени от целия свят са на този хал. Ако ги бяха оставили досега щяха да се оправят сами. Не може при конфликт в държавата да си грабнеш багажа и беж да те няма. Избираш си страна , вземаш оръжието и си браниш интересите , така правят силните хора.

    Коментиран от #19

  • 14 Баш Бащицата

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Русия и армията на Асад засипват с бомби населението в размирната сирийска провинция. ///////////// Прощавайте, ама вие за идиоти ли ни взимате? Толкова ли е ниско нивото в Германия? Явно да. По същата логика може да се каже, че Мойче Зеле ни засипва с пропаганда и глупави, неадекватни статии.
  • 15 Бай хой

    9 0 Отговор
    В Идлиб отидоха всички джахидисти от цяла Сирия включително радикалните ислямисти от източна фута с инструкторите си. Там са и стотици хиляди граждани на ЕС изпратени от евроатлантиците през 2012-2014година да свалят Асад. Изпратиха ги като освободители а сейчас отказват да си ги приберат.
  • 16 Бай Асад

    4 0 Отговор
    Няма как , косвени жертви, до сега можеха да напуснат града 100 пъти, ама нали те са от рода роми или чисто цигани де да знам:-)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    турция не се справи в идлиб.тя отне правомощията на съюзниците си в тази зона и реши да кадрува в нея реално изгонваики сащ ,франция и англия.само че вместо турците да атакуват ал каида и да наложат умерените лидери в зоната ,те се съюзиха с джихадистите ,което даде повод на русиия иран и асад да нападнат зоната.турция сега е без съюзници на терен освен джихадистите и се чуди кво да прави.губи свои воиници веднъж,приема бежанци втори път и е на кантар да се скара с ал каида които я обвиняват в мекушавство.резултата ще е тежка хуманитарна катастрофа,както и политическо фиаско на турските амбиции в сирия!

    Коментиран от #24

  • 19 Пираня

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "боцмана":

    Ако се случи нещо ще си първият избягал от България, а иначе както винаги силни клавиатурни мишки. От 30 години ви тъпчат, няма и 20 души на протест, а иначе за оръжие ми говори БоЦкания 😂 😂 😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Turk

    2 1 Отговор
    Da be voyuvat s teroristi,imenno ASAD e terorista izbivasht sunitite v Siriya s podkrepata na rusnaka,bukvalno izravnqvat s zemqta gradovete i selata i izbivat deca i jeni,takiva zverstva samo Hitler moje da e izvurshval celta im e obezlyudavane na rayona za da mogat da zaselqt shiiti tam
  • 24 Жестоката истина

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Абе каун за това ли терорягите от миндил взривяват бомби в Турция? Защо не нападат западните страни и Израел а убиват мюсюлмани?