Отидете към основна версия

3 023 12

Иран търси мегасъюз

  • иран-
  • съюз-
  • пакистан

Страната иска обединения с държави от региона

Снимка: БГНЕС/EPA

Иран гледа към създаването на нов съюз с държавни от региона. Това заяви иранският посланик в Пакистан, цитиран от Йени Шафак.

Това може да представлява организация за икономическо сътрудничество. Страните, които може да участват в такава група са Турция, Пакистан и Иран.

Според Мохамед Али Хосейни такава група може да изиграе своята роля в икономическото развитие. Той заяви, че Пакистан е страна, която има специално място в иранската дипломация.


„Държави като Иран, Пакистан, Турция, Русия и Китай имат потенциала да сформират нов съюз за по-добро бъдеще. Така ще можем да координираме своите политики в съответствие със своя икономически растеж“, заяви Хосейни.

Според него страните в региона трябва да засилят своето сътрудничество и да създадат общ пазар.

Той смята, че пристанищата Гвардар и Чабхар се допълват. Изграждащата се в момента железопътна линия между тях, може да доведе до икономически ръст за региона.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Иран недоволства от САЩ

    Санкциите на САЩ са престъпно деяние. Това заяви върховният лидер на Иран Али Хаменей, цитиран от РИА Новости. САЩ напуснаха споразумението за иран ...
    08.02.2020
    3 482
    5
  • Иран е готов на партньорство с ЕС

    Върховният представител за външна политика на ЕС Жозеп Борел е получил уверения от иранските представители, че страната им ще продължи сътрудничествот ...
    04.02.2020
    1 923
    5
  • ЕС се заема с иранския ядрен проблем

    Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще бъде на посещение в Иран утре и вдругиден, съобщават от европейската служба ...
    02.02.2020
    1 630
    5