Отидете към основна версия

1 726 38

Словашките духовни семинарии в услуга на Кремъл

  • украйна-
  • русия-
  • словакия-
  • църква-
  • семинария
Снимка: Shutterstock

В последно време влиянието на Русия върху православната среда все повече се засилва. Увеличава се идеологическият компонент, чрез който привържениците на „руския свят” проникват в религиозните учебни заведения в Източна Европа, пише чешкото издание Gojda. За пример, изданието дава Прешевския университет по брой факултети и единственото висше учебно заведение с богословско образование в страната.

Университетът има гръцко-католически и православно богословски факултет. Към въпросните факултети проявяват интерес граждани на съседни държави. Към университета има също така Пастирски център и Православна духовна семинария. „Забележително е, че именно Православната семинария използва Москва за идеологическа обработка на учениците в интерес на Руската православна църква и „руския свят””, пише чешкото издание.

Ректор на семинарията и професор на факултета „Православно богословие” е Милан Герк. Той е протойерей на Православната църква на чешките земи и Словакия, доктор по богословие, както е и секретар Светия Синод на православната църква на чешките земи и Словакия.

Именно Герк и преподаватели от факултета, по информация на Gojda, „провеждат активна агитационна дейност в студентска среда по разпространение на идеята за т.нар. „руски свят”, навявайки мисли относно „закарпатската нация”, опровергаващи факта за съществуването на Украйна като самостоятелна държава в исторически и съвременен контекст, отричане за съществуването на държавния език на автокефалната църква”.

Отбелязва се също така, че ректорът Герк, бидейки випускник на църковната семинария на Руската православна църква още по времето на вече бившия СССР, е активен привърженик на политиката на руския президент Владимир Путин и проповядва възстановяването на статута на Русия в ролята му на „старши брат” на всички славянски народи. Студентите, които влизат в дискусия и не изказват подобна позиция, са заплашени от изключване от университета и отлъчване от Църквата. Изданието също така припомня и други „проруски” проповеднически семинари.

Така например, йеромонах Агатангел също поддържа и дискутира идеята за „руския свят” и активно участва в организирането на мероприятия от Московската патриаршия и периодично посещава руската столица”.

Свещеникът Марек Цицу – вицепрезидент на братството на православните младежи в Словакия, което функционира в рамките на Православната църква на чешките земи и Словакия, води богослужения в една от енориите на Московската патриаршия в Закарпатската област. Той също се откроява с ясни „проруски възгледи”, пише в материала на Gojda.

Да припомним, че Православната църква на чешките земи и Словакия в най-близко време планира да посети Йордания за участие в т.нар. „среща на представители на местните църкви”, на която Москва иска да осъди решението на Вселенския Патриарх Вартоломей за предоставяне на автокефалната Православна църква на Украйна и да постави под въпрос върховенството на Константинополския патриархат.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: