Last news in Fakti

23 Февруари, 2020 17:37 1 679 38

Словашките духовни семинарии в услуга на Кремъл

  • украйна-
  • русия-
  • словакия-
  • църква-
  • семинария
Словашките духовни семинарии в услуга на Кремъл - 1
Снимка: Shutterstock

В последно време влиянието на Русия върху православната среда все повече се засилва. Увеличава се идеологическият компонент, чрез който привържениците на „руския свят” проникват в религиозните учебни заведения в Източна Европа, пише чешкото издание Gojda. За пример, изданието дава Прешевския университет по брой факултети и единственото висше учебно заведение с богословско образование в страната.

Университетът има гръцко-католически и православно богословски факултет. Към въпросните факултети проявяват интерес граждани на съседни държави. Към университета има също така Пастирски център и Православна духовна семинария. „Забележително е, че именно Православната семинария използва Москва за идеологическа обработка на учениците в интерес на Руската православна църква и „руския свят””, пише чешкото издание.

Ректор на семинарията и професор на факултета „Православно богословие” е Милан Герк. Той е протойерей на Православната църква на чешките земи и Словакия, доктор по богословие, както е и секретар Светия Синод на православната църква на чешките земи и Словакия.

Именно Герк и преподаватели от факултета, по информация на Gojda, „провеждат активна агитационна дейност в студентска среда по разпространение на идеята за т.нар. „руски свят”, навявайки мисли относно „закарпатската нация”, опровергаващи факта за съществуването на Украйна като самостоятелна държава в исторически и съвременен контекст, отричане за съществуването на държавния език на автокефалната църква”.

Отбелязва се също така, че ректорът Герк, бидейки випускник на църковната семинария на Руската православна църква още по времето на вече бившия СССР, е активен привърженик на политиката на руския президент Владимир Путин и проповядва възстановяването на статута на Русия в ролята му на „старши брат” на всички славянски народи. Студентите, които влизат в дискусия и не изказват подобна позиция, са заплашени от изключване от университета и отлъчване от Църквата. Изданието също така припомня и други „проруски” проповеднически семинари.

Така например, йеромонах Агатангел също поддържа и дискутира идеята за „руския свят” и активно участва в организирането на мероприятия от Московската патриаршия и периодично посещава руската столица”.

Свещеникът Марек Цицу – вицепрезидент на братството на православните младежи в Словакия, което функционира в рамките на Православната църква на чешките земи и Словакия, води богослужения в една от енориите на Московската патриаршия в Закарпатската област. Той също се откроява с ясни „проруски възгледи”, пише в материала на Gojda.

Да припомним, че Православната църква на чешките земи и Словакия в най-близко време планира да посети Йордания за участие в т.нар. „среща на представители на местните църкви”, на която Москва иска да осъди решението на Вселенския Патриарх Вартоломей за предоставяне на автокефалната Православна църква на Украйна и да постави под въпрос върховенството на Константинополския патриархат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Москова е ПРАВДАТА

    19 24 Отговор
    В Запада КОВАРСТВОТО !

    Коментиран от #28

  • 2 Бесен язовец

    25 20 Отговор
    Жалки Кремъл ски попове.
  • 3 Дядо Вангел

    26 21 Отговор
    Брей и в Чехия имало русофилистици, аз пък си мислех че само у нас вирее такова животно. Все пак не толкова отдавна през 1968г им пратихме братски миротворски войски от Варшавския договор. Да ги научат на комунистически ценности, като избиха мъжете и изнасилваха жени и момичета.

    Коментиран от #6

  • 4 Ян Бибиян

    24 18 Отговор
    Това е Путинският охтопод.

    Коментиран от #19

  • 5 Бесен Язовец

    15 9 Отговор
    Слугите на Ватикана още живеят в 15 век! Католически мерзавци от Чехословакия трябваше да приемат източно православието след 1945г. Приятелите им католици ги нацепиха 1938г веднъж и после 1992 г за втори път!
  • 6 КОНТРАТА

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо Вангел":

    Ти не можеш да мислиш бе Азисе!

    Коментиран от #34

  • 7 Хахаха

    13 25 Отговор
    Това е битката между добро и зло. Всеки честен и порядъчен човек, изповядващ християнски ценности, е на страната на РОССИЯ. В нашия манталитет е заложен стремежът към справедливост, чувство на дълг пред близките, пред обществото и пред света. Затова този свят все още съществува без глобалната война. В същност затова просто ни има.

    Коментиран от #9

  • 8 Атеиста

    15 14 Отговор
    Източно Православие никога не е скубало мирияните както католиците са ги скужали за пари. Гонили са и убивали,, Богомилите" само заради това, че са били превели Библията от латнски на кирилица и др. езици!

    Коментиран от #33

  • 9 Хахаха

    27 17 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    За какви християнски ценоси плещиш - Русия е свързана с масови убийства, депортация, войни и новичок

    Коментиран от #12, #15, #22, #23

  • 10 pepy

    28 8 Отговор
    "... рeктoрът Гeрк, бидeйки випуcкник нa църкoвнaтa ceминaрия нa Руcкaтa прaвocлaвнa църквa oщe пo врeмeтo нa вeчe бившия CCCР, e aктивeн привържeник нa пoлитикaтa нa руcкия прeзидeнт Влaдимир Путин и прoпoвядвa възcтaнoвявaнeтo нa cтaтутa нa Руcия в рoлятa му нa „cтaрши брaт” нa вcички cлaвянcки нaрoди..."

    Коментарът е излишен. Такива "випусници" има все още из цяла Източна Европа - духовници, философи, социолози, икономисти и т.н.
  • 11 Когато богаташите у нас вземат власта

    7 1 Отговор
    По турско , по царско и днес - НАРОДА робува, аргатува, мизерства и тегло тежко тегли и рано си отива !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    6 11 Отговор
    Дето е текла, Пак ще тече ! Но кръв първо трябва да потече ! Така е било и тъй ще бъде - ВЛАСТ С КРЪВ СЕ ВЗЕМА И С КРЪВ СЕ ДАВА !
  • 14 За богаташа НАРОД НЯМА !

    5 1 Отговор
    Той има БАНКОВА СМЕТКА !
  • 15 Бесен Язовец

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Хахаха хахаха хохохохо, а ти ди свътзан с джендер движението ЛГТБ и всичките НПОта и служителите им сте свързани с разпространение на детска порнографияяяя!

    Коментиран от #17

  • 16 Атеиста

    8 13 Отговор
    Проблема на католиците с източно православие е, че източното православие осъжда педофилите католици!

    Коментиран от #24

  • 17 Бяса ма/на се лекува лесно и

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Много ефективно ! Подожди и увидиш ! Компромис с БЯСА не се прави !
  • 18 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    4 10 Отговор
    За НАРОД за ПРАВДА , за Справедливост и на земята нас да ни ИМА - " Бъди твърд , достоен , устремен, уверен и бъди ГОТОВ ! "
  • 19 Психиятъра

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ян Бибиян":

    Владо Кузов разкрит си!
  • 20 факт

    3 10 Отговор
    другите в услуга на сащ!на това му викат многополюсен свят!
  • 21 Свобода и ПРАВДА ДАРОМ

    1 1 Отговор
    Никой не дава ! Само с Кръв! А после със ЗАКОН !
  • 22 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Защо пишеш с чуждия ник?
  • 23 Хахаха

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Россия е свързана само с освобождението на народите с цената на саможертвата. Няма значението какво мислят подлеците за Россия.

    Коментиран от #27

  • 24 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Атеиста":

    Хаха, ми нали си чувал лафа за крадеца вика дръжте крадеца. Пич не си в час че има жалби за педофилия и срещу сръбско православната по- точно срещу предишния епископ на източна босна и те не са единствените. Айде заинтересувах се малко че и източно православните не сме света вода.

    Коментиран от #25

  • 25 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Само че не се раздухва щот с висши ченгета да си нямаш работа.
  • 26 Децата от МН - 17 (290) кой и защо ?

    2 9 Отговор
    " Близнаците " в Ню Йорк , кой и защо ? Пентагона - къде е видеото, Кадафи, Садам, Мубарак, Сирия, Брекзит, Санкции, Бежанци - КОЙ и ЗАЩО ? Кой е в КРИЗА както нивга до сега 23 / 24 ТРИЛИОНА ? На кого е нужна днес война ? Запада неможе да съществува без КОЛОНИИ ! А ЗАТОВА Е НУЖЕН ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА ! Не ядеш ли теб ще те изразът! Страшна и жестока е истината - но я прикриват !
  • 27 Хахаха

    13 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    Русия е свързана само с Ленин, Сталин и Путин.

    Коментиран от #36

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "В Москова е ПРАВДАТА":

    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия,като неини платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #29

  • 29 Върви на майка си в задния двор !

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Копе/е !

    Коментиран от #32

  • 30 НАРОДА отхвърля ЯРЕМА само с оръжие

    0 2 Отговор
    В ръка ! Иначе ще яде къшей хляб и вода !
  • 31 Борбата с родния УРОД и БЯС

    2 0 Отговор
    Трябва сам да запретне ръкави и да се справи ! Стига козметика и маскарад !
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Върви на майка си в задния двор !":

    Братушка, не бъди толкова злобен, защото аз съм милозлив човек и не искам да ми тежиш на съвеста, ако се гътнеш от дамла.
  • 33 В много

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Атеиста":

    Родопски села българите приемат исляма именно заради високите данъци, които са плащали на гръцката православна църква.
  • 34 Дядо Вангел

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОНТРАТА":

    Азис е оня дето те е правил навремето, докато баща ти рогоносеца е карал лайнярка към ДАП
  • 35 Грешката на Русия е ЕДНА

    3 9 Отговор
    Бие врага си до неговата бърлогата А ПОСЛЕ СЕ ЗАВРЪЩА У ДОМА ! С надежда че някой ще го оцени ! Уви ! От к/рви светици не става ! За да има МИР И СПОКОЙСТВИЕ принципа е ЕДИН - МЕЧ
    ПОДНЯЛ - ЗЕМЛЮ ПОТЕРЯЛ ! БЛАГОРОДСТВОТО днес се счита за найвност! Днес на ЧЕРНОТО се казва БЯЛО ! Запада е коварен, безпощаден ХИЩЕН И ЗВЯР !
  • 36 Хахаха

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    В главата на неграмотниците, които са научили само тези 3 имена, но не в състояние да анализират събитията.
  • 37 ⚡ Хрониките на Евразия

    13 0 Отговор
    Руската православна църква е създадена от Сталин през 1943 година ..
    А висшите духовници назначени от НКВД след щателна проверка , а много от тях са били и сътрудници на репресивният апарат ..
    Старото православие и старите свещеници са били унищожени по времето на червеният терор .
    Че досега ..
  • 38 Самуил

    0 4 Отговор
    Само РУСИЯ!!!!
Новини по държави: