Отидете към основна версия

19 334 143

Ердоган към Путин: Остави ме "насаме" с Башар Асад

  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • идлиб-
  • сирия-
  • башар асад

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Анкара, че не изпълнява някои от поетите ангажименти за разрешаване на ситуацията в Идлиб

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова своя руски колега Владимир Путин да го остави "насаме" с властите в Сирия, съобщава "Спутник".

Турският държавен глава заяви в своя реч в Истанбул, че "сирийският въпрос не е някакво приключение или опит за разширяване на границите" и предупреди, че турските военни са в Сирия "по покана на сирийския народ", все пак признавайки, че те не са били поканени от президента на страната Башар Асад.

"Докато народът не ни предложи да си отидем, няма да го направим. Казах на Путин: остави ме с режима лице в лице, ние ще направим каквото е необходимо", заяви Ердоган. Той посочи и че страната му е отворила границите с ЕС за сирийските бежанци.

Относно жертвите на сирийската въздушна атака в Идлиб президентът посочи, че броят на загиналите турски военни се е повишил на 36.

Ние елиминирахме над 2100 сирийски военни, 300 военни транспортни машини, 7 химически склада и ще продължим да ги елиминираме, категоричен бе той.

Ситуацията в Идлиб се влоши, след като на 27 февруари терористичната групировка Хаят Тахрир ал Шам извърши нападения в Идлиб, на които сирийската армия отвърна с въздушна атака, при която загинаха 33 турски военни, а над 30 души бяха ранени.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Анкара, че не изпълнява някои от поетите ключови ангажименти за разрешаване на ситуацията в Идлиб, в частност по отношение на разделянето на терористите от представителите на въоръжената опозиция, отворена за диалог със сирийското правителство.

От своя страна вицепрезидентът на Турция Фуат Октай отрече обвиненията и настоя, че южната ни съседка спазва ангажиментите си, свързани с Идлиб.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: