Отидете към основна версия

3 799 69

Напрежение! Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу мигрантите

  • лесбос-
  • гърция-
  • егейско море-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • турция

Правителството в Атина изпрати 52 военни кораба за охрана на всички острови в Егейско море

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция заяви, че е решена да защитава границите си, след като няколко хиляди мигранти се опитаха да преминат в страната от Турция. Полицията използва сълзотворен газ срещу групи, провокиращи сблъсъци. С военни кораби се охранява морската граница в Егейско море.

Отново започнаха сблъсъци на границата между Турция и Гърция при контролния пункт "Кастаниес". Мигранти хвърлят по гръцката охрана камъни и запалени части от дървета. Гръцката полиция използва сълзотворен газ и не допусне преминаване през границата. На място са и военни части.

След извънредно заседание на Министреския съвет в Атина говорителят на правителството Стелиос Петцас заяви:

"Срещу Гърция беше направен опит за организирано незаконно влизане в страната и в Европа. Гърция издържа и защити националните си граници,както и външната граница на Европа. Попречихме на повече от 4 хиляди души да преминат нелегално границата".

Гръцкото правителство изпрати 52 военни кораба за охрана на всички острови в Егейско море, които са цел на мигрантите, съобщиха от министреството на отбраната.

На остров Лесбос е министърът на флота Янис Плакиотакис, който подчерта, че морската граница е напълно защитена от незаконно преминаване в гръцки териториални води.

Опозиция настоява за извънредна среща на лидерите на европейските страни.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: