2 Март, 2020 08:03 2 149 8

Напрежението в зоната на турско-гръцката граница остава

  • гърция-
  • турция-
  • граница-
  • мигранти-
  • бежанци

По настояване на Атина следващата седмица се свиква извънредно заседание на министрите на външните работи на Европейския съюз

Напрежението в зоната на турско-гръцката граница остава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди имигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската граница. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани.

"Срещу Гърция се упражнява асиметрична заплаха", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. На извънредното заседание на Националния съвет за сигурност се взе решение за изпращане на още въоръжени сили и полиция на сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.

Всички мигранти, които нелегално са преминали гръцката граница, остават без право на политическо убежище и се депортират обратно, реши правителството на южната ни съседка.

Силите на гранична полиция и специалните части за борба с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.

Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където успяха да пристигнат около 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер.

Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не позволяват на лодки с мигранти да достигнат брега. Властите се страхуват от саморазправа на гърците с чужденците.

По настояване на Атина следващата седмица се свиква извънредно заседание на министрите на външните работи на Европейския съюз.

На турско-българската граница няма напрежение, след като Анкара обяви, че започва да пропуска бежанци към Европа.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в „Туитър“ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Потокът от новопристигащи на границата продължава. От истанбулския квартал „Зейтинбурну“ тръгват предимно групи афганистанци, а от „Фатих“ – хора от Близкия изток и Северна Африка.

Бежанците и мигрантите, които са блокирани на турско—гръцката граница, прекараха поредна нощ на открито. Сред тях има жени и деца. Тези, които са достигнали Гърция, масово се оплакват, че документите, парите и телефоните им са били вземани от гръцките сили за сигурност.

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП „Пазаркуле“ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Един сириец от Дамаск разказва за преживяното от него вчера:

„Силите, които са на границата, са международни сили и сред тях има германски командоси. Гръцката полиция е на входа на граничния пункт. Полицията бие хората, които се намират там, въпреки че сред тях има жени и деца.

Полицията хвърли звукови и бомби със сълзотворен газ и използва водно оръдие. Няколко човека се задушиха на пункта, сред тях и деца, но линейките се погрижиха за тях“.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър, който на турски се нарича „лодос“, затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    6 5 Отговор
    Докато концентрирате цялото внимание върху турско-гръцката граница, "сирийците" от африка съвсем необезпокоявани пресичат българската граница.

    Коментиран от #4

  • 2 Митко

    25 0 Отговор
    Браво на гърците!!!
  • 3 Путин закривай Турските манафи

    11 3 Отговор
    Пусни ракетите не бъди жалък.
  • 4 фатмак

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Пресичат на мaйka ти путkaта!
  • 5 чичо рук

    9 1 Отговор
    Странно! У нас ни мигранти, ни корона вирус! Дали не намират развитие в мизерията или дебелосерковците яко ни лъжат?
  • 6 Знам знам🙄

    8 0 Отговор
    Хасане къде си бре. Нали беха 4млн.сирийци. Кви са тия афганци и африкнци. Или чича ти Ердо беше посъбрал куцо и кьораво та да цица кинти от Европа. И ся кво става ще връща ли пари или що. Деева и плоски номера деева. Бе ще излезе голяма гад но няма да му се отвори парашута. Като си е надробил да си сърба попаркатааа. Ще изнудва той. Длъжен му бил някой си. Да не е дърпал мечака за опашката.

    Коментиран от #8

  • 7 Ееее

    7 0 Отговор
    Мигрантите да се се насочат към богатите арабски държави .
  • 8 Няма го

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Знам знам🙄":

    няма го измисления "Хасан". Сега пише с други никнейми. Но вече тотално е посран.
Новини по държави: