Отидете към основна версия

13 015 67

Турция за операцията в Идлиб: Няма милост по суша и въздух

  • турция-
  • сирия-
  • идлиб-
  • реджеп ердоган-
  • алепо-
  • башар асад

Това е четвъртата трансгранична офанзива на Анкара в Сирия след началото на гражданската война

Снимки: БГНЕС/ЕРА

"Няма милост по суша и въздух" (в. "Йени шафак"), "Пролетен щит за Идлиб" (в. "Акшам"), "Послание на терен преди масата (за преговори)" (в."Карар"), "Нашата цел е трайно примирие и стабилност" ("Анаюрт") - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин по повод операцията на Турция с кодово название "Пролетен щит" в сирийската провинция Идлиб.

"Йени шафак" отбелязва, че операцията е започнала след изтичането на дадения от Анкара краен срок за изтегляне на правителствените сили от района на турските наблюдателни пунктове в провинцията. Два самолета на силите на сирийския режим са били свалени, а над две хиляди войници на режима - убити. Стотици единици военни машини и системи за противовъздушна отбрана са били унищожени, обобщава вестникът загубите на сирийския режим.

Вестник "Карар" припомня, че това е четвъртата трансгранична операция на Турция в Сирия след началото на гражданската война там. Изданието цитира думите на турския министър на отбраната Хулуси Акар, който заяви, че операция "Пролетен щит" продължава успешно. Той отново подчерта позицията на Турция, че действията ѝ в съседна Сирия не са насочени срещу Русия, която подкрепя силите на режима. "Нямаме нито намерение, нито цел да се конфронтираме с Русия. Нашата цел е да сложим край на жестокостите на режима", изтъкна Акар.

Според "Карар" обаче от Кремъл отново са дошли изявления, засилващи напрежението. Говорителят Дмитрий Песков е заявил, че военните на всички чужди държави, с изключение на Русия, присъстват в Сирия в нарушение на международното право.

В. "Акшам" информира за предстоящата среща на 5 март в Москва на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Заедно с Ердоган за руската столица ще заминат министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и началникът на турското разузнаване Хакан Фидан, посочва вестникът.

"Путин не дойде, Ердоган отива" - така озаглавява материала си по темата за посещението на турската делегация в Москва опозиционният в. "Биргюн". Вестникът напомня, че първоначално бе съобщено, че Путин ще пристигне в Истанбул на 5 март. По-късно обаче Кремъл заяви, че "на тази дата Путин има други планове".

Доц. Берк Есен от факултета за международни отношения в университета Билкент в Анкара коментира пред същото издание, че вероятно на предстоящата в руската столица среща на лидерите на Турция и Русия Ердоган ще доближи позицията си до тази на Москва.

"Западът не даде картбланш на Ердоган. Ако това (положение) продължи до 5 март, много вероятно е Ердоган да се установи на курс, който е по-близък до позицията на Путин. В ръцете на Турция няма още много козове", казва той.

Експертът по близкоизточните въпроси Соли Йозел пък коментира пред "Биргюн", че този път Анкара е залитнала към оста на САЩ и онези, които доскоро пишели: "Слушай, Америка, ако ни няма, ще съжаляваш", сега коментирали: "САЩ и ЕС не попречиха на Русия".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: