Last news in Fakti

2 Март, 2020 12:33 13 006 67

Турция за операцията в Идлиб: Няма милост по суша и въздух

  • турция-
  • сирия-
  • идлиб-
  • реджеп ердоган-
  • алепо-
  • башар асад

Това е четвъртата трансгранична офанзива на Анкара в Сирия след началото на гражданската война

Турция за операцията в Идлиб: Няма милост по суша и въздух - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

"Няма милост по суша и въздух" (в. "Йени шафак"), "Пролетен щит за Идлиб" (в. "Акшам"), "Послание на терен преди масата (за преговори)" (в."Карар"), "Нашата цел е трайно примирие и стабилност" ("Анаюрт") - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин по повод операцията на Турция с кодово название "Пролетен щит" в сирийската провинция Идлиб.

"Йени шафак" отбелязва, че операцията е започнала след изтичането на дадения от Анкара краен срок за изтегляне на правителствените сили от района на турските наблюдателни пунктове в провинцията. Два самолета на силите на сирийския режим са били свалени, а над две хиляди войници на режима - убити. Стотици единици военни машини и системи за противовъздушна отбрана са били унищожени, обобщава вестникът загубите на сирийския режим.

Вестник "Карар" припомня, че това е четвъртата трансгранична операция на Турция в Сирия след началото на гражданската война там. Изданието цитира думите на турския министър на отбраната Хулуси Акар, който заяви, че операция "Пролетен щит" продължава успешно. Той отново подчерта позицията на Турция, че действията ѝ в съседна Сирия не са насочени срещу Русия, която подкрепя силите на режима. "Нямаме нито намерение, нито цел да се конфронтираме с Русия. Нашата цел е да сложим край на жестокостите на режима", изтъкна Акар.

Според "Карар" обаче от Кремъл отново са дошли изявления, засилващи напрежението. Говорителят Дмитрий Песков е заявил, че военните на всички чужди държави, с изключение на Русия, присъстват в Сирия в нарушение на международното право.

В. "Акшам" информира за предстоящата среща на 5 март в Москва на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Заедно с Ердоган за руската столица ще заминат министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар и началникът на турското разузнаване Хакан Фидан, посочва вестникът.

"Путин не дойде, Ердоган отива" - така озаглавява материала си по темата за посещението на турската делегация в Москва опозиционният в. "Биргюн". Вестникът напомня, че първоначално бе съобщено, че Путин ще пристигне в Истанбул на 5 март. По-късно обаче Кремъл заяви, че "на тази дата Путин има други планове".

Доц. Берк Есен от факултета за международни отношения в университета Билкент в Анкара коментира пред същото издание, че вероятно на предстоящата в руската столица среща на лидерите на Турция и Русия Ердоган ще доближи позицията си до тази на Москва.

"Западът не даде картбланш на Ердоган. Ако това (положение) продължи до 5 март, много вероятно е Ердоган да се установи на курс, който е по-близък до позицията на Путин. В ръцете на Турция няма още много козове", казва той.

Турция за операцията в Идлиб: Няма милост по суша и въздух

Експертът по близкоизточните въпроси Соли Йозел пък коментира пред "Биргюн", че този път Анкара е залитнала към оста на САЩ и онези, които доскоро пишели: "Слушай, Америка, ако ни няма, ще съжаляваш", сега коментирали: "САЩ и ЕС не попречиха на Русия".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    47 25 Отговор
    Тези два самолета до кога ще ги споменават вече тези бургии? Само за тях говорят.

    Коментиран от #36, #47

  • 2 Последния софиянец

    70 18 Отговор
    Путин не дойде, Ердоган отива. ХА ХА ХА ХА! Какво повече да се коментира?
  • 3 Дельо хайдутин

    59 26 Отговор
    Няма милост за чалмите. Всички под ножа.
  • 4 Турчин

    86 12 Отговор
    Колко само са нагли тези сирийци, позволяват си да си придвижват войските на собствената си територия, която ние толкова честно заехме с наши войски.
  • 5 конец

    32 61 Отговор
    Путин ще предаде Асад, това беше.
  • 6 Хаберлер

    63 5 Отговор
    Бойко ще празнува 3-ти март в Турция.

    Коментиран от #55

  • 7 Шкембе Войвода

    46 11 Отговор
    Чакайте ме. Идваме 300 спартанци на помощ, с торбички Била, пълни с вазелин. Аллах акбар!!
  • 8 Турците много се хвалят

    61 24 Отговор
    Куче което лае не хапе.
    Путин затвори въздушното пространство над Сирия. Сега турските чалмари са в невиделица от къде, кога, как ще ги изпържи някоя ракета.
  • 9 ооо

    66 3 Отговор
    забележете цвета на кожата на сирийците и ги сравнете с този на бежанците имахме колеги състуденти сирийци черен от тях нямаше
  • 10 БОЛИ МЕ

    21 13 Отговор
    ПАТКАТА ЗА ПУЯЦИТЕ ИЗРОДСКИ !
  • 11 бай Дончо

    23 8 Отговор
    Като няма пейтриът няма как да спрат балистичните ракети
  • 12 Тоз мангал как може

    23 10 Отговор
    Да е толкова прост нямам си на идея.Днес с Путин утре с Тръмп...То ако ставаше така....
  • 13 Бай Иван

    47 22 Отговор
    Саракиб падна а ,фесовете говорят...няма милост,хаха,утре и Анкара ще падне и те пак същата песен ще пеят,за двата самолета и трите танка,извода всеки за себе си.... турският аскер е слаб войник,това и историята го е доказала

    Коментиран от #15, #16, #61, #63

  • 14 Билге Каган

    36 41 Отговор
    Доктор Башар Асад и джуджето Владимир Владимирович Путин се скриха в Кремълския замък. Агата Тайпи прави операция с дронове срещу комунисти и асадисти. Тази операция е първа по света и ще се разказва по уроците по стратегически войни в учебниците как Турците са победили комунистите с дронове и как руското С-300 не е прихванал нито 1 дрон и как турските дронове са унищожили ПВО на комунистите!

    Коментиран от #29

  • 15 даа

    42 9 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Иван":

    аскера има големи победи люлебургас бунар хисар одрин чаталджа и много други такива
  • 16 Мехмед

    26 36 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Иван":

    Бай ганьо, ако турският аскер стъпи в булгаристан, друга песен ще запееш!

    Коментиран от #31, #54, #56

  • 17 другарят

    38 13 Отговор
    Когато османлиите преди време свалиха руският самолет, другарят Путин имайки предвид султана каза така.. "Когато алах иска да накаже някого, той му взима ума".. Сега виждаме че алах отново е изпил мозъка на султана и иска да го накаже, този път жестоко.
  • 18 Билге Каган

    18 26 Отговор
    Както е казал Достоевски ,,Унижение и оскърбление". Россия я оскърбиха и я унижиха пред целия свят като им разарушиха 3 ПВО системи
  • 19 Руските свине

    25 32 Отговор
    Постоянно квичат, че са единствените законно поканени в Сирия. На, което бай Реджеб им каза:"Влязох ме в Сирия не по покана на Асад, а по покана на сирийския народ. И докато хората не ни поканят да си тръгнем, ние няма да си тръгнем от там“,

    Коментиран от #32

  • 20 Osman

    24 32 Отговор
    Смърт за Асад. Ще го обесим насред Дамаск
  • 21 Good Day

    12 3 Отговор
    https://twitter.com/RestitutorOrien/status/1234431914620211203
    Turkish drone attack on group of Syrian soldiers in Seraqeb live on TV
  • 22 Саладин

    12 7 Отговор
    Трябваше да претрепя султана навремето
  • 23 Последни новини

    15 8 Отговор
    Умерените опозиционни сили в понеделник завзеха контрола над стратегическата планина Завия, след като отнеха още три села от режимните сили в зоната на деескалация на Идлиб, според местни източници.

    Според източниците опозиционните сили превзеха селата Хизарийн, Кафр Мос и Дар Ал Кабира.

    Планината Завия (Джабал ал-Завия) има стратегическо значение, тъй като изглед към магистрала М4, свързваща Алепо и Латакия.
  • 24 Иван

    16 30 Отговор
    Няма ли кой да гръмне това краставо куче Путин
  • 25 До коментар 20 осман

    11 12 Отговор
    Ти от кое Силистренско село изпълзя бре?
  • 26 голяма грешка на бай Ердо

    28 22 Отговор
    Турция ще яде дървото.
    Надеждите на Анкара за помощ от съюзниците по НАТО не се сбъднаха. Гърция наложи ВЕТО и алиансът не успя дори да направи изявление.

    САЩ директно показаха, че няма да се намесят, освен чрез някакви си декларации за подкрепа.

    Брюксел даде да се разбере, че можем да говорим само за морална подкрепа.

    Опозицията в Турция надигна глава и открито обвинява Ердоган не само за безсмислената смърт на турските войници, но и за авантюризма, довел страната до ръба на голяма война. Без съмнение сирийският му провал ще бъде експлоатиран от вътрешните му противници.

    Коментиран от #38, #45

  • 27 транс галактически мурзилки

    17 21 Отговор
    Авее ватенките много бързо бягат и май бяха и нацапали гащите
  • 28 РОСИЯ КАТУН С РАКЕТИ

    19 21 Отговор
    РУСНАЦИТЕ СА СЕ НАСРАЛИ ДО УШИТЕ ХА ХА ХА
  • 29 ****

    15 14 Отговор

    До коментар #14 от "Билге Каган":

    Абе патладжан, С300 не е създаден да сваля дронове,първо научи и тогава пиши.
  • 30 Билге Каган

    16 25 Отговор
    Ердоган: ,,Силите на Асад ако не напуснат границите които Турция начерта, след няколко дена ще останат без глави на раменете си."
  • 31 Ей домуз

    17 13 Отговор

    До коментар #16 от "Мехмед":

    поне да беше фес, ама не си! Ти си спермояд.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Руските свине

    16 16 Отговор

    До коментар #32 от "Ти квичиш":

    Трябва навсякъде да бъдат отстрелвани както прави Ердо!
  • 34 Васил

    21 10 Отговор
    Проблема на Турция НЕЕ Асад, има Кюрди, те са проблема, общо са около 35 милиона, населяват част от Турция, Сирия и Ирак, ТЕ се борят от много години за собствена държава, Опасенията, че тя ще обхване част от Турция част от Сирия, Кюрдския народ е най страшния проблем на Турция, по голям от този с Гюлен!

    Коментиран от #40

  • 35 Смехоран шалварски

    21 12 Отговор
    Малей, турчолята пуцат, трепат-100 танка, бюллук самолети, коджа, коджа гътнати асадисти, има няма 2000 неутрализирани! И хоп, Серакиб отново превзет от сирийците! С кво бе чожум, с ква техника, с кви хора, нали ги изтрепахте! Видеа, снимки, парчетии, поразии!
  • 36 Имаш поща

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "****":

    Изпращаме ти четири милиона бежанци, честито

    Коментиран от #37

  • 37 ****

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "Имаш поща":

    На тебе и двама ти стигат.
  • 38 Голяма грешка ли хахаха

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "голяма грешка на бай Ердо":

    Така ви изтупа, че още не се е слегнала прахта...
  • 39 Манев

    17 7 Отговор
    Турция няма оправдание за подкрепата си за терористични групи, признати от ООН за такива!

    Коментиран от #41, #49

  • 40 Забравил си кюрдите в иран

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Васил":

    Не малко са и там, дори са най-много. В турция са не повече от 10 млн. Но не те са проблема, проблем са терористите сред тях:)))
  • 41 Турция както видя

    7 11 Отговор

    До коментар #39 от "Манев":

    Трепе терористите за които ревеш, а не ги подкрепя ;)
  • 42 Поучителни въпроси и напътствия

    5 22 Отговор
    Турция е аут от НАТО и от една година и беше заявено от Запада, че спокойно може да се смята за Руска Република Турция. Но ще ни бъде интересно да наблюдаваме как С400 ефектно свалят цели руски ескадрили наведнъж в небесно щоу:)България е в НАТО по волята на нас чистите българи. Това решение го взехме през 2004 година с 226 гласа за, 4 против и нито един въздържал се в парламента. В историята няма ако и нямате думата за свършен факт /затваряте си човките/. На който не му харесва България да е парламентарна република - двата куфара и на бегом към терминал 2. Нaпътcтвия към пoдрacтвaщитe нaциoнaлиcти! Руcкитe и укрaинcкитe мeлeзи в Бългaрия ca нa нoж oт някoлкo гoдини и дeнoнoщнo им чeтeмe глупocтитe тук.Тe ce ''избивaт'' виртуaлнo в злoвeщa руcкo-укрaинcкa виртуaлнa вoйнa. Зaщo дa взимaмe cтрaнa, кaтo Бългaрия бeшe пoд 45 гoдишнo руcкo-укрaинcкo рoбcтвo, зaпoчнaлo нa 8.09.1944 c влизaнeтo нa трeти укрaинcки фрoнт и руcкитe вoйcки, тa дo 1989 гoдинa?? Руcкитe и турcкитe мeлeзи в Бългaрия cъщo ca нa нoж, cлeд 4 гoдишнo ''любoвнo cътрудничecтвo'' и дeнoнoщнo хвaлeнe нa рaкeтитe c400, кaк eднитe ги прoдaвaт нa другитe и кaк тe им ги купувaт c кeф в двoрoвeтe нa кaрлукoвo… Зaщo дa взимaмe oтнoшeниe към тяхнaтa дeнoнoщнa кaвгa тук и виртуaлнo ''клaнe'' c ''ятaгaни и CУ57'', кaтo бяхмe пoд рoбcтвo и oт двeтe държaви?? Питaм и oтгoвoр нe иcкaм, нo ви пoучaвaм кaк дa бъдeтe умни и кaк дa нe бъдeтe cрeд тях в кaрлукoвo...Слава на Путин и на Тръмп - добри философи ca!

    Коментиран от #43, #48

  • 43 ****

    8 4 Отговор

    До коментар #42 от "Поучителни въпроси и напътствия":

    Ти сега на С400 ли го обърна,и с тях не позна,няма как да стане това,Русия може да ги блокира,набий си го в тъпата кратуна.

    Коментиран от #46

  • 44 Информиран

    4 8 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=_Q3vKrdGhxA Турция унищожава жива сила и техника на сатрапа асад !!!
  • 45 a bee

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "голяма грешка на бай Ердо":

    Прекалил си с Узо то мичо !
  • 46 майната

    5 5 Отговор

    До коментар #43 от "****":

    Я ни обясни малко повече за това как Русия ще блокира С400 глупендер.Кажи ни как става самия процес с кодовете и.т.н. ,защото очевидно повтаряш неща които си чул от някъде си ,те иба в клоша

    Коментиран от #52, #65

  • 47 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "****":

    щото това ще им е...2 самолета ще ги дъвчат доде се изтеглят от Сирия...
  • 48 a bee

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Поучителни въпроси и напътствия":

    Мичо с УЗО ! Намали малко а !Не ти е Македония да
    преименуваш наль !
  • 49 a bee

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Манев":

    Бивши ! То Германия има ли право ?
  • 50 1212

    6 5 Отговор
    Путин спира руснаците да ходя в турските курорти, спира вноса от Турция, и войната скоро спира. Този филм го гледахме вече след сваления руски самолет от турците.
  • 51 Шабан

    4 3 Отговор
    Хората от нищо и никакви новинки, пари правят! А кратунковците седят и коментират на кой, каква му е резбата! Ей, завалийките..........
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Разум

    7 9 Отговор
    Турски касапи и милост. Това е толкова възможно, колкото е възможно вампир да служи по Христовите идеали на човечеството.
    Турските военни са извънредно смели, когато се изправят срещу далеч по-слаб противник.

    Има нещо сатанинско в Турската култура.
  • 54 Бай Иван

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "Мехмед":

    Ква песен бе рязан кочан? Прадядо ми е участвал в Одринската битка и Чаталджа,вие сте по зле и от арабите,това от него го знам,а сега го виждам с очите си в Сирия

    Коментиран от #59, #64

  • 55 Сюнет

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хаберлер":

    Бат Бойко да не е обърнал резбата...ха,,ха,ха
  • 56 Бръснач

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мехмед":

    Мехмед защо да стъпва във българист,каква работа има тук,нали говорят за добросъседство,или са фурнаджииски лопати,измятът се както намерят за добре,ама това не е достойно за едини истински мъже
  • 57 Бръснач

    3 3 Отговор
    Мехмед защо да стъпва във българист,каква работа има тук,нали говорят за добросъседство,или са фурнаджииски лопати,измятът се както намерят за добре,ама това не е достойно за едини истински мъже
  • 58 Хамсал

    7 2 Отговор
    Поохладня ентусиазма на нашите шалвари!
  • 59 Бачо Киро

    6 3 Отговор

    До коментар #54 от "Бай Иван":

    То е достатъчно да видиш как 5 чаршафоглави им бастисаха сума танкове, понеже са некадърни отвсякъде и няма нужда да се чудиш повече... Може ли да туриш танковете отзад сами без пехота за охрана и да идат няколко камилара и да ги бастисат за нула време... Абе шашава работа... Аскерът винаги е бил зле, туй то. И едно време ако не е била чумата в Европа, след която идват османците, едва ли е щяло да има и османска империя....
  • 60 Самальота

    4 2 Отговор
    Много ми е чудно, как се унищожават над 2000 партизани с дронове и стотици единици бронетанкова техника?! Нещо не ми се връзва... Един ударен дрон носи средно от 4 до 6 управляеми ракети, а неуправляеми до 10. За войската трябват оръдия или бомби, които да поразяват голяма площ. Бомбата обаче не е като ракетата, а е по-тежка и изисква повече внимание от страна на операторите зад пулта. Мангалите имат всичко на всичко 10 дрона. Пардон! Вече 9. Един е свален. За да ударят 200 единици техника и 2000 войника, трябва да хвърчат нонстоп. 200 единици техника са средно 20 полета, а 2000 войника са доста повече, защото един боен дрон носи около средно 2 х 150-килограмови бомби, с които да се разбомбят средно около 10 до 30 човека, защото нали се сещаме, че войниците на Асад не са се хванали да играят сантасе или покер, а вою'ват, бягат, крият се, стрелят и порят брадатите алахуакбарци и манлагския аскер на Ердо Мършляка... Рязаната мърша от Мангурция нещо е прекалил с пак виаграта...

    Коментиран от #62

  • 61 Riki

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Иван":

    Аскера ако беше слаб сега нямаше да има Истамбул , всеки помни Чанак кале само ти не си разбрал муле
  • 62 Хеее хе хе

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Самальота":

    Чуди се и гледай как стават работите
  • 63 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Иван":

    ТУРСКИЯТ АСКЕР, са ордите на / Аллах/ ,и са непобедими ,..6 века !...Турският аскер са властвали на три континента, и са държали цяла ЕВРОПА, на щрек,...Турският аскер, каже ли, Аллаху Екбер/....пред нищо не се спира....Турският аскер ,вярата която я имат в сърцата си, от нищо не ги е страх,..освен/ Аллах/.
  • 64 Turan

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Бай Иван":

    Abe tsiganin ti parvo se zasrami,Che si bil 500 godini pod tursko I drugi robstva.kakvo govorite postoqnno za odrin I chatalca?interesuvayse ot istoria,togava turskite sili sa bill v Irak,Siria,Yordanka I po drugi frontove,koito sa bili po-vajni za imperita.da te pitam shtom ste bili tolkova silni ,zashto nese osvobodihte sami,a vi osvobodi Rusia?zapomni,Tursia nikoga ne bila pod ROBSTVO!!!!!tursite sa sazdali 16 imperii preztsqloto si sashtestvuvane i sa vladeeli polovinata svqt mrasen melez
  • 65 Аз.......

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "майната":

    Майна, тъп си като амеба. Много лесно може да се блокира
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Бг Турчин

    0 0 Отговор
    не знам за войната ама като гледам българи как наричат турците цигани, фесове с какви ли не още обиди, ясно става че българите се молят турците да бъдат заличени от земята, но няма да стане казвам ви го за жалост,, ще наблюдавате с завист, яд, ще се се късате да псувате като лаещи пинчери жалки...
Новини по държави: