Отидете към основна версия

41 024 83

Бежанци: България? О, боже! Бият много

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • българия-
  • граница-
  • турция-
  • бой-
  • бият

Бежанците се страхуват да минат през България

Снимка: БГНЕС/ EPA

Казаха ни да не минаваме през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора! Полицията - те бият повече, много бият мигрантите и налагат големи наказания. Това разказаха бежанци, които са блокирани между Турция и Гърция.

Турските власти вече спират автобусите с мигранти, които пристигат от вътрешността на страната в посока гръцката граница, съобщава Би Ти Ви. Очевидно е достигната някаква критична точка на броя на хората, които се намират в района на граничния пункт Пазаркуле. За това свидетелства и многото лагери, които се образуваха по протежението на гръцко-турската граница тази неделя.

За разлика отпреди 5 години, струпалите се по границата бежанци са много повече. По данни на ООН са 13 000, а по данни на турското вътрешно министерство са над 75 000. Голяма част са деца до 7-годишна възраст. Огромната бройка от хората, които се намират в пограничната зона между Гърция и Турция, не идват от Сирия, а от различни африкански и азиатски страни. Междувременно се достигна до множество сблъсъци между мигрантите и гръцки гранични полицаи, заради опитите им да проникнат в южната ни съседка.

Много от бежанците разбраха, че вратите на Европа, специално на това ГКПП, не са отворени. Големите групи от мигранти вече избягват района на Одрин и Пазаркуле, а търсят плитчини по поречието на Марица, за да влязат в Гърция. И ако край Пазаркуле до Одрин и турската и гръцката полиция, жандармерия и военни демонстрират сила и загриженост за опазването на границата, само на 30 километра южно, в турското село Дойран единственото нещо, което разделя хиляди мигранти от бленувания гръцки бряг, е плитката в този участък река Марица.

„Последните 15-20 години положението в Афганистан е много лошо, заради войната, заради икономическото положение. България!? О, боже! Ще опитаме също, ще опитаме всичко, за да стигнем до Франция или Германия, или където ни приемат. Всякак! Ще опитаме навсякъде - с плуване, с лодки - ще опитаме всичко“, разказа Сабаум Самади от Афганистан.

„Доста от моите приятели заминаха за Европа. И ни казаха: Не минавайте през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора! Полицията - те бият повече, много бият мигрантите и налагат големи наказания“, казва Мохамед Мотофел, който също е от Афганистан. Засилва се и мигрантския натиск към гръцките острови, където хуманитарната криза е голяма. 16 лодки с 400 бежанци са достигнали до Лесбос, Хиос и Самос, където местните жители са излезли на протест и са се опитали да спрат мигрантите с телата си. Гръцкото правителство обяви затягане на мерките по цялата граница. Обявено е, че ще се суспендира за 1 месец правото за кандидатстване за убежище на нелегалното влезлите в страната мигранти.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: