2 Март, 2020 20:52 3 122 40

Захариева: Турция не трябва да бъде оставена сама

  • екатерина захариева-
  • германия-
  • българия-
  • турция-
  • коронавирус

Турция не трябва сама да понася отговорност за над 4 милиона мигранти

Захариева: Турция не трябва да бъде оставена сама - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Берлин с Хайко Маас, министъра на външните работи на Федерална република Германия, с председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз в германския Бундестаг Гунтер Крихбаум, и участва в дискусия със 75 граждани от Германия, Франция и Полша, посветена на бъдещето на Европейския съюз.

Захариева е на двудневно работно посещение във ФРГ по покана на своя германски колега. Първите дипломати на България и Германия обсъдиха широк кръг въпроси от двустранния дневен ред, както и всички горещи въпроси в регионален и световен план - Сирия и мигрантския натиск по външните граници на ЕС, бюджета на ЕС, мерките за защита от коронавируса. На срещата бе подчертана пълната подкрепа от страна на Германия за овладяване на мигрантския натиск по външните граници на ЕС - българската и гръцката. Ключов фактор за решаване на напрежението е спирането на огъня в Идлиб, както и спазването на споразумението между ЕС и Турция.

“Споразумението трябва да се изпълнява и от двете страни, но не може да бъде оставена Турция или която и да е друга държава сама да понася отговорност за над 4 милиона мигранти”, подчерта Захариева, цитирана от Министерство на външните работи. В интерес на бъдещото възстановяване на Сирия е нейните прогонени граждани да бъдат възможно най-близо до границите на родината си, за да участват в нейното възстановяване. Министрите Захариева и Маас обсъдиха мерките в своите страни за овладяване на коронавируса и факторите, довели до презапасяването с редица хранителни и хигиенни продукти, каквото се наблюдава на места и в двете страни.

Двустранните отношения между България и ФРГ, от чието установяване се навършиха 140 години, се развиват добре като търговията бележи ръст от 3% през 2019 г., достигайки рекордните 8,51 млрд. евро, сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба. За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия. Изключително висока оценка за опазването на външната граница на ЕС даде на България председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз в германския Бундестаг Гунтер Крихбаум, който също разговаря с министър Захариева. По отношение на мигрантската криза София и Берлин споделят една и съща позиция - ние трябва да подкрепим опазването на външните граници и същевременно да се погрижим за бежанците в Турция - да се изгради инфраструктура за тях: училища, детски градини болници, изтъкна Крихбаум. Двамата обсъдиха още разпространението на коронавируса, бюджета на ЕС и други актуални въпроси от европейския дневен ред.

Заедно с министър Хайко Маас и зам.-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Берлин Екатерина Захариева участва в конференцията „2020: Съвместно формиране на бъдещето на Европа“. Тя бе организирана от Министерството на външните работи на Федерална Република Германия и фондация „Бертелсман“. Заедно със 75 граждани от Германия, Франция и Полша министрите и еврокомисарят дискутираха въпроси, важни за бъдещето на Европа: европейските ценности, конфликтите между поколенията, навлизането на цифровите технологии във всекидневието, глобализацията, нуждата от диалог между гражданите и политиците, Брекзит, осигуряването на повече възможности за развитие на младите хора като обсъдиха конкретни предложения, които гражданите от трите държави бяха формулирали в работни дискусии.

“Гражданите искат от нас, политиците, да се вслушваме в тях по-често. За съжаление близо 50 на сто от европейските граждани смятат, че техният глас не се чува. Съгласна съм с предложенията на гражданите, че хората се нуждаят от информация какво работят европейските институции, но на “човешки език”, а не на “бюрократичен брюкселски”. Грешка на политиците е често за обвиняваме Брюксел и Европа за неуспехите си, а ние всъщност присъстваме в Брюксел, ние сме Европейският съюз”, изтъкна Екатерина Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    46 7 Отговор
    Факти, ГРОБ и вас ли купиха?
    Само питам.
  • 2 Някой си

    45 6 Отговор
    Поредната продажна медия, май така излиза!
    Аре при Недялко и Беновска и вие!
  • 3 Асан

    11 55 Отговор
    Турция е надеждата на всички народи

    Коментиран от #20

  • 4 Някой си

    43 6 Отговор
    И сменете надписа на фланелката най-долу!
    Пишете "И ние сме Недялко и Беновска"!
    Не ви ли е срам бе!
    Навръх Трети Март?!
  • 5 Смит енд Уесън

    49 4 Отговор
    Захариева куво искаш арабин ли заминавай за Мароко.И без това си безполезен баласт тука.
  • 6 Фес

    45 4 Отговор
    Захариева да заминава за Турция да им помага с бежанците.

    Коментиран от #26

  • 7 Behemoth

    26 3 Отговор
    Смърт на Тирана!
  • 8 Обичам свинска пържола

    40 9 Отговор
    Отново ли сме под турско робство???? А Каракачанов и Симеонов са във властта гнусотия до шия.
  • 9 дондел

    31 2 Отговор
    Точно сега трябва да се подходи както трябва за решаване на емигрантския проблем. Трябва да се изясни съсътава на милионите емигранти исползвани за политически заложници, за които плаща Европа (т.е. и България); може да се окаже, че голяма част са от страни без война или икономически проблеми. От това, че към Гърция сега нахлуват предимно не сирийци, говори за нечисти политически действия.
  • 10 Обичам свинска пържола

    39 5 Отговор
    Днес бях на Шипка. Съветвам Захариева и Каракачанов да я посетят защото явно никога не са биле там. Сигурно нашите революционери ги е срам от днешните мишки които се подават на шантаж и рекет.
  • 11 Лален

    41 4 Отговор
    Ден преди трети март, тази кадъна тръгнала да ми разправя какво трябва и какво не с читаците. Плюя на демокрацията ви пфуу! Тея от Герб какво ни разясняват, че турчалята са ни приятели а Руснаците врагове ли, пфуууу да ви и демокрацията и ценностите. ГЕРБ ще плачете да знаете, плюя на калинките ви

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    17 0 Отговор
    Кадър на плевнЮ и ПУ'то. Айде, Пловдивския май по добре от Свищовския, ама пак...Абе тия гробаджии да не са обявили война на Алма Матер, та нема един от там ???

    Коментиран от #18, #38

  • 15 6966

    23 1 Отговор
    В навечерието на 3 Март можеше да напишеш едно писмо до Лавров. Вместо това подгъзуваш на подгъзуващия на Ердоган.

    Коментиран от #19

  • 16 ма няма бе

    8 3 Отговор
    Русия ще им помогне от изток, а Гърция от запад
  • 17 Е какво чудно виждаш

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Лален":

    В това в навечерието на 3.3 премиерът да е в Турция, а външният министър да е в Германия? Та нали точно на 3.3 заедно с Германия и Турция победихме Русия и я принудихме да капитулира. Учете я тази история бре!!!
  • 18 Госあ

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Явно завършилите Международни отношения в Алма Матер не са подходящи за външно министерство се оказва....
  • 19 слаботоков

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "6966":

    Браво! Много точно казано! Поздравявам те!
  • 20 5555

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Асан":

    Да бе, всички гледаме тарикатлъците на Реджеп Ердоган.
  • 21 Бойко паша

    0 16 Отговор
    Щом Пашата и Путин са се разбрали за бежанците Европа ще трябва да клекне.Иначе няма ГАЗ няма отопление няма производство.Ще има Булгар плащай 700 евро за квартира и 300 евро за газ и ток иначе се връщай назад идват Бежанците те ще плащат толкова колкото ние кажем.Ако не ти уйдисва на Европейските закони марш в БГ. На дърва и въглища
  • 22 пул

    13 0 Отговор
    Тези хора защо не се сражават за страните си ,а млади и прави тръгнали да си правят кефа в Европа ? Но меркел е виновна ,а и знаем кой прави войните там !

    Коментиран от #23

  • 23 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "пул":

    Защото там откъдето са, няма война. Едва 10% са сирийци !
  • 24 Шопо

    12 0 Отговор
    Оффца стръвница!
  • 25 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    19 6 Отговор
    Щом Турция излезе от Сирия ВОЙНАТА СВЪРШВА. НЕ МИЛИАРДИ, А ЕДНО ЕМБАРГО ОТ И КЪМ ТУРЦИЯ ОТ СТРАНА НА ЕВРОПА И ТУРЦИТЕ И ХРИСТОС ЩЕ ПРИЗНАЯТ
  • 26 Не бе пич

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Фес":

    Да заминава веднага за фронтовата линия в сирия за да успокоява аскера с кото може.
    Та така да не ги оставя сами в стреса им.
    Па да забере още 99 кат нея оти загиналия аскер от другата страна го чакат 100 девици.
    Е в случая шъ съ съгласи и на 100 урви😂😂😂😂😂
  • 27 Селски

    15 1 Отговор
    Султанчо изнудва Европа, прави номера на Сащ и Нато, лигави се с путята , навлиза с войски в чужда страна, и после хленчи Европа да му помага. Бих му затворил границата тотално. Без тирове, без пътуващи, без влакове и самолети. Това трябва да на правят всички в Европа.
  • 28 Яша

    13 0 Отговор
    Шекер Захариева.
  • 29 Info

    10 3 Отговор
    "Не е възможно Турция, с твърдението на фалшиви събития, да изпраща мигранти с лодки и автобуси до гръцките граници, външните граници на Европейския съюз." Александър Шаленберг, Министър на външните работи на Австрия
  • 30 Гост

    11 2 Отговор
    Какво иска да ни каже между редовете Захариева, че трябва да облекчим кармата на Турция и да приемем и ние имигранти ли?За сега световните властници са определили за това Сърбия, очаква се там да настанят около 2 милиона от тях.Сръбската власт усилено им строи къщи и вече имат закон, според който на собственик, наел на работа емигрант, се опрощава 70 процента от данъците. А от всяка пощенска марка се начисляват 10 динара във фонд, който ще строи жилища за имигрантите. Мисля, че ако подобно нещо се случи тук, ще има революция. А сръбският народ си пасува и нормално приема ордите опустошители да влизат по домовете им по селата докато семейството мирно си вечеря и да пикаят по централните улици на Белград посред бял ден.
  • 31 Ултранационалист

    3 5 Отговор
    Руските циганки, които не са желани от руснаци за брак от десетки години идват и заживяват в България, намирайки си всякакви начини… Питам се, докога те ще смятат страната ни за огромен и безплатен ''алтерантивен родилен дом'' и докога децата им ще се мислят и представат за руснаци?? Питам ви до кога ще ги търпиме и кога и те ще ''хванат транспорта на екскурзия към Русия", като турските им събратя мелези, които около един милион набързо се изнесоха за родината си Турция под надзора на ДС??

    Коментиран от #35

  • 32 Gost

    6 0 Отговор
    Не трябвала да остава сама с четири милиона бежанци. Вземи си ги у къщи! И на Оскарите догодина да дойдат с теб. Или как .....
  • 33 Юруууш....

    3 0 Отговор
    Дръжте се братя турци...дръжте се, и ние ще ви помогнем, ее пари нямаме, обаче ще ви пратим нашият аскер на помощ, и те са аслани като вашите, барабар с Шкембьо войвода ви ги пращаме. Само докарайте пет или шест автобуса на Капъ куле, за да ги извозите. И се запасете с повечко "Иени ракъ", глейте тогава за какво става въпрос. Ще има...юруууш и по пет на нож..дръжте се идваме...
  • 34 Неригистриран

    2 0 Отговор
    Захариева да посъветва ердоган нещо друго
  • 35 Shadow Fiend

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ултранационалист":

    Ти си ултрамалоумник!
  • 36 ИСТИНА

    4 0 Отговор
    НЕ Я ОСТАВЯЙ САМА, ИДИ В ТУРЦИЯ, ЩОМ СИ ОТ ТЯХ, НО НЕ НИ ВМЕНЯВАЙ НА ПРАЗНИКА - ОСВОБОЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 5 ВЕКОВНО ТУРСКО РОБСТВО ДА СМЕ С ТЯХ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ В ОСНОВАТА НА ЕМИГРАНТСКАТА ВЪЛНА СА ТЕ - ВОЮВАЙКИ СРЕЩУ СИРИЯ ЗА ДА СИ ПРИСВОЯТ ТЕРИТОРИИ И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЕМИГРАНТИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА СИ /АФГАНИСТНЦИ, ИРАКЧАНИ И ВСЯКЪКВИ ДР., НО НЕ И СИРИЙЦИ/ ЗА ДА ИЗВИЯТ РЪЦЕТЕ НА ЕВРОПА ЗА МИЛИАРДИ.
  • 37 Велика България

    2 0 Отговор
    Абсолютна тъпачка. Кой и каза че е за тази работа? Я да ходи да пасе овце и да отглежда тикви.

    Коментиран от #39

  • 38 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Алма матер се влиза с «предимство» деца на партизани ятаци и партиини фунционери там преподавателите да не са с два или три мозъка
  • 39 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Велика България":

    Кажи нещо за тъпия президент тои къде е При това напрежение на границата от ЕС доидоха а тои се. Крие като мишка
  • 40 бай Шиле

    0 0 Отговор
    Г-жо Захариева,защо толкова се забавихте с изявлението си?Нали веднага ви се обаждат от онова посолство с указания.Вчера да не Ви е паднала батерията?
Новини по държави: