Отидете към основна версия

4 201 52

Сърбия не се бои от санкции заради покупката на руско оръжие

  • сърбия-
  • русия-
  • оръжие-
  • александър вулин

Ние не сме колония и сами ще решаваме как да екипираме въоръжените си сили

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия ще продължи да купува оръжие от "приятелски държави" въпреки надвисналата заплаха от американски санкции в случай на бъдещи доставки на оръжие от Русия, заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от АР.

Вулин заяви, че "Сърбия не е колония" и сама ще решава как да заздравява и екипира въоръжените си сили.

Американски представители говорят открито за налагане на санкции на Сърбия, ако Москва ѝ изпрати нови оръжия, особено такива, които могат да застрашат сигурността на съседните страни членки на НАТО.

Сърбия наскоро получи система за противовъздушна отбрана от Русия, която ѝ осигури и изтребители, бойни хеликоптери и бронетранспортьори.

Вулин, известен с проруските си позиции, каза, че последните доставки на руско оръжие са предназначени за отбрана. Той каза, че няма причини за санкции от "никоя страна, която зачита международното право и правото на Сърбия да решава независимо как да се въоръжава", цитира думите му БТА.

Покупката на руско оръжие от Белград предизвиква безпокойство на Запад и сред съседите на Сърбия на фона на нарастващо напрежение в Западните Балкани.

Въпреки че официално се стреми към членство в Европейския съюз, популисткото сръбско държавно ръководство продължава да заздравява близките си политически и военни връзки с Русия, както и с Китай, посочва АП.

Сърбия обяви, че няма да участва в НАТО, и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради нейната политика в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.

Свързани новини

  • Сърбия с Русия, въпреки САЩ

    Сърбия ще продължи с доставките от приятелски държави. Това заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от B92. Представителят ...
    07.03.2020
    4 233
    90
  • Предлагат на Сърбия излаз на море

    На Сърбия ѝ се предлага голям компромис - излаз на море при пристанище Дуръс в Албания през Косово, заяви косовският министър за европейската интеграц ...
    06.03.2020
    22 450
    38
  • Сърбия е готова да затвори своята граница

    Президентът на Сърбия даде нареждания за затваряне на границата при наплив към нея, съобщи B92. Границата със Северна Македония вече е със засилено ...
    06.03.2020
    3 710
    7
  • Вучич: Сърбия няма да приема 400 000 мигранти

    Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му няма намерение да приема на своя територия 400 хиляди мигранти, както твърдят представители ...
    04.03.2020
    4 638
    8
Новини по държави: