4 Март, 2020 17:50 4 622 8

Вучич: Сърбия няма да приема 400 000 мигранти

  • александър вучич-
  • сърбия-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • идлиб

Държавният глава смята, че пусканите от опозицията слухове са предизвикали тревога след населението

Вучич: Сърбия няма да приема 400 000 мигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му няма намерение да приема на своя територия 400 хиляди мигранти, както твърдят представители на опозицията, предаде ТАСС.

"Ние успяхме да гарантираме сигурността по време на най-тежката миграционна криза, ще правим това и в бъдеще. Във всеки случай, няма да позволим Сърбия да бъде някакъв паркинг за някого", каза Вучич за телевизия Пинк, като добави, че Сърбия винаги ще проявява солидарност с бежанците, но няма да позволи те да застрашават нейната сигурност и бъдещето ѝ.

Президентът каза, че пусканите от опозицията слухове за мигрантите са предизвикали тревога след населението.

"Представяте ли си, събрали се хора на митинг и казват, че са чули, че Вучич е заделил земя за мигрантите. Как не ви е срам да лъжете така", каза Вучич, обръщайки се към опозицията.

Твърдения, че в Сърбия ще бъдат приети 400 хиляди мигранти от Ирак и Сирия за пръв път бяха изнесени през 2015 г. от опозиционния лидер Бошко Обрадович. Днес той повтори това твърдение, като призова армията и полицията "да вземат властта в свои ръце" и да защитят границите от мигранти.

По-рано министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович каза, че в момента в Сърбия има 6 хиляди мигранти, като подчерта, че повечето от тях не се задържат в страната, а продължават към страни от ЕС. Стефанович заяви, че всички служби са готови да защитават интересите на страната, ако се появи нова мигрантска вълна.

През последните месеци няколко хиляди мигранти се струпаха на границата на Сърбия със страни от ЕС. Мигрантите се опитват незаконно да пресекат сръбско-хърватската граница, преминаваща по река Дунав. В резултат на тези опити се удавиха най-малко 10 души.

Друг популярен маршрут на нелегалните мигранти е сръбско-унгарската граница. В края на януари около 60 мигранти се опитаха да проникнат през един от граничните пунктове към Унгария, но бяха спрени с предупредителни изстрели във въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    51 6 Отговор
    Вучич не е Бойко.
  • 2 вгзти

    49 5 Отговор
    Няма мигранти, нито бежанци. Идлиб е база за обучение на терористи от 2014г. Мирното население напусна областа преди повече от 8г. 90% от т.нар.бежанци не са сирийци, това са джихадисти и платена паплач, оръжие на Ердоган и САЩ срещу ЕС. Заиграването на европейците с турчолята ще им струва скъпо. Чифутската мърша Меркел е основният виновник за това. Лошото е, че ние с византийците ще пострадаме най-много. Туркофилията е антибългарщина и е срещу бъдещето на децата ни.
  • 3 Разум

    27 10 Отговор
    Повтарятм: За да се предпазим от тези безкрайни клевети и обвинения в расизм, най-добре е само бели хора да имигрират в България. В УСА негрите са на дъното по успех в училищата и държат в пъти първите места по насилствени престъпления. Вижте какво стана с Франция и Англия, които позволиха на негри да имигрират? Трябват ни хора като Костадин Костадинов от партия Възраждане. Не си правете илюзии, хора като Борисов милеят за България.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 1 Отговор
    ОТКЪДЕТО ДОШЛИ ТАМ ОТИШЛИ КОГАТО ОТИВАШ ПРИ НЯКОЙ ПЪРВО ПИТАШ ДОМАКИНИТЕ ДАЛИ ТЕ ПРИЕМАТ
  • 5 мечо

    14 7 Отговор
    пресидент сас топки евала завиждам му дано и на нас да се намери такав пресидент някои ден и за примиер може а тука и вав кащата ти щте ги настанят а за нас глат и бес работа мизерия тутална ништета

    Коментиран от #7

  • 6 Rusnak

    3 23 Отговор
    Добре че е тасс че да знаем какво става по света, на всяка манджа са, само дето няма кой да ни казва какво става в московската тъмна индия.
  • 7 11 1111111 111111111

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    МЕЧО кажи го това на ромИТЕ ХУМАТА ГРАД ЛОМ те са ОГ ГЕРБ продават се за кебапче хляб бира 20 лева ходят с ножове и брадви
  • 8 мисирка

    7 2 Отговор
    Вучич е пич!
Новини по държави: