Отидете към основна версия

3 222 47

Ердоган пристига за спешни преговори в Брюксел

  • турция-
  • ес-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • реджеп ердоган

Тема на разговорите ще бъдат сирийските бежанци, които са обект на споразумение между Анкара и ЕС

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган пристига на посещение в Брюксел. Държавният глава ще се срещне с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тема на разговор ще бъдат сирийските бежанци, които са обект на споразумение между Турция и ЕС. Ситуацията се обтегна преди десетина дни, когато Анкара отвори границите за тях и те се опитаха да преминат в Гърция.

В същото време Ердоган за пореден път призова Гърция да отвори границите си за мигрантите, искащи да отидат в Европа. Той обвини международната общност, че не издига глас срещу отношението на гръцките власти към бежанците и мигрантите. Ердоган се обърна към Атина със следните думи:

„Ей, Гърция, когато тези хора влязат, няма да останат. Ще преминат и ще отидат в други европейски страни. Ако казвате: „справедливо разпределяне на тежестта“ – и ние търсим партньор за това“.

Турският лидер отново посочи, че Анкара не е получила от другите страни помощта, на която е разчитала, но изрази очакване резултатът след днешните му срещи в Брюксел да бъде различен.

Гърция междувременно обяви, че ще удължи с 36 км оградата по протежение на границата си с Турция. Останалата част от ограждението ще бъде допълнително укрепено.

Атина обвинява турската полиция, че предоставя на мигрантите и бежанците инструменти, с които да си проправят път през граничната ограда.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: