Отидете към основна версия

8 428 42

Меркел очаква до 70% от немците да се заразят с коронавирус

  • коронавирус-
  • меркел-
  • германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел очаква до 70% от населението на страната да се зарази с коронавируса. Тя обяснява, че тъй като в момента няма лечение за заразата, фокусът трябва да се съсредоточи върху забавянето на разпространението ѝ. Това съобщи Reuters.

"Населението няма имунитет и все още не съществува терапия за коронавируса. При това положение около 60 до 70 процента от немците ще бъдат заразени. Процесът трябва да се съсредоточи върху това, да не се претоварва здравната система, като се забави разпространението на вируса. Става въпрос за печелене на време," каза Меркел на пресконференция в Берлин.

Тя коментира ситуацията, след като немската медиа Bild я обвини относно начина, по който се справя с кризисната ситуация, която канцлерът нарича „коронния хаос“. „Без изяви, без реч, без лидерство в кризата“, пише всекидневникът.

Министърът на здравеопазването Йенс Спан, който също взе участие на пресконференцията, заяви, че затварянето на границите на Германия с цел предотвратяването на разпространението на вируса няма да проработи, отхвърляйки призивите да последва съседна Австрия, която забрани достъпа на хора от Италия.

Късно вчера институтът Робът Кох съобщи, че до момента във Федералната република са регистрирани два смъртни и 1296 случая на заразата.

Кризата дори постави под въпрос и системата на управление в Германия, при която властта е прехвърлена на 16-те федерални провинции. Това дава възможност на регионалните власти да решат дали да се съобразят със съвета на Спан за отмяна на събития с над 1000 участници.

Меркел заяви, че федерализмът не означава, че някой може да избегне отговорността си и че ще се срещне с министър-председателите на федералните провинции в четвъртък, за да координира политиката спрямо коронавируса в страната.

Федералната система на Германия беше одобрена от Съюзниците след Втората световна война и закрепена към нейната конституция, за да се избегне повторение на централизирания контрол върху властта, упражняван от нацистите.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: