11 Март, 2020 23:00 13 293 20

Коронавирус: кои са най-застрашени и защо

  • коронавирус-
  • застрашени-
  • възрастни-
  • вирус-
  • рискова група-
  • имунна система

Мъже над 70 години с предишни заболявания са в най-рисковата група

Коронавирус: кои са най-застрашени и защо - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Темповете на разпространение на новия коронавирус ще се ускорят през следващите седмици и месеци и той може да засегне до две трети от населението. До 60% от населението на Германия може да се зарази, предупреди канцлерката Ангела Меркел на специална пресконференция днес. По нейните думи, усилията сега трябва да бъдат насочени към забавянето на разпространението на заразата и осигуряването на условия, за да може медицинският персонал да си върши работата. Меркел съобщи, че германското правителство ще задели 1 милиард евро в борбата срещу коронавируса. Отделно със 145 милиона евро Германия ще участва във финансирането на международната инициатива Cepi за разработване на нови ваксини. Германската канцлерка обърна внимание на личната отговорност на всички граждани да пазят себе си и другите хора.

Според вирусолога от водещата берлинска болница „Шарите" Кристиан Дростен, краят на грипния сезон, който настъпва с покачването на температурите, няма да сложи край на разпространението на вируса. При повечето засегнати заболяването ще премине леко. До есента, когато се очаква да настъпи следващата вълна от настинки, повечето хора ще имат изградени антитела срещу коронавируса.

Защо най-вече възрастните хора са застрашени?

Смъртността при пациентите над 65 години нараства експоненциално. В Китай - страната с най-голям брой жертви засега - тя е 0,2 на сто при под 40-годишните и цели 8% при тези между 70 и 79 години. При 14,8% от заболелите над 80 години болестта е довела до летален край.

Затова в идните седмици и месеци защитата на възрастните трябва да е основен приоритет, особено на тези с предишни заболявания. Тази рискова група трябва да избягва събирането с големи групи от хора.

В случай на карантина гледането на внуците не трябва да бъде поверявано на баба и дядо. Възрастните хора не трябва също така и да пазаруват - тази задача трябва да бъде поета от техните близки.

Кои други заболявания увеличават риска?

Почти всички починали дотук са страдали от друго заболяване преди да се заразят с коронавирус. Според Световната здравна организация (СЗО) застрашени са преди всичко възрастни хора със сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични заболявания.

Защо мъжете са уязвими от жените?

Според СЗО мъжете умират по-често от коронавирус от жените. В Китай смъртността при мъжете е 2,8%, а при жените - 1,7%. Същата беше и картината при избухването на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 година. Сезонните грипове също засягат по-тежко мъжете от жените.

Женската имунна система е по-издръжлива от мъжката. Основната причина е хормонът естроген, който стимулира имунната система и я прави по-ефективна срещу заболявания. Тестостеронът от друга страна потиска имунната система.

Молекулярният вирусолог Томас Пичман казва пред „Дойче Веле", че има и генетични причини – „някои свързани с имунитета гени, които спомагат за откриването на причинителя на заболяванията, са кодирани в X-хромозомата". Тъй като жените притежават две X-хромозоми, а мъжете само една, първите са по-добре защитени.

Причините са свързани не само с генетиката, но и с ежедневието. Мъжете живеят по-нездравословно от жените. В Китай 52% от всички мъже и само 3% от жените пушат. А белите дробове при пушачите са по-податливи на инфекции.

Защо децата не са толкова застрашени?

Изненадващо децата не са сред най-рисковите групи в обществото. Досега няма нито едно дете, което да е починало вследствие на коронавируса. Децата също се заразяват, но при тях това или не води до заболяване, или синдромите са много леки. Все още не е напълно ясно защо. Експертите предполагат, че вроденият неспецифичен имунитет оказва влияние. За да осигури защита от причинителите на ранни заболявания, майката предава на ембриона и на новородените чрез кърмата нейния специфичен имунитет. Той включва белите кръвни телца, които атакуват всеки причинител на заболявания, попаднал в организма чрез лигавицата и кожата.

Тази „пасивна имунизация" осигурява необходимата защита преди децата сами да изградят своя собствен имунитет. До 10 годишна възраст децата развиват своята специфична имунна система. Но също и след това тяхната имунна система продължава да се учи и усъвършенства при появата на нови причинители на болести.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шутове

    15 35 Отговор
    Корона вирус влиза през на майка ви пундата и илзилза през на баща ви анала!
  • 2 Шутове

    32 16 Отговор
    Соросоидната пропаганда с пълна пара!
  • 3 Алфа Вълкът

    16 13 Отговор
    Един коч стига на 25 овце!

    Коментиран от #11, #18

  • 4 ддд

    8 5 Отговор
    как няма да се събират за клюки пред личния лекар?
  • 5 Бачо Киро

    17 3 Отговор
    Показателите за пушачите в Европа и на запад отдавна са много по различни от Китай. В САЩ примерно 13.5% са жени срещу 17.5% мъже от пушачите. Децата пък въобще не се кърмят навсякъде, та въобще има малко съчинения представени като факти, ама карай...

    Коментиран от #10

  • 6 1234

    11 1 Отговор
    За лечението от чумата плаща ли се ?
  • 7 Само да попитам

    12 21 Отговор
    Къде са Куррнелия и Манолова,тези загрижените за българския народ,дето агитираха и разясняваха колко добре ще се живее ако те са на власт? Много бързо обърнаха гръб на електората си и се скриха като мишки да спасяват кожата,а тези които им вярваха,да го духат.Патриотки само на думи.

    Коментиран от #20

  • 8 А нашите жени

    15 1 Отговор
    като ги знаем колко здравословно живеят, особено по-младите, да не вземат да обърнат статистиката за половете и възрастите с краката нагоре 😂🤣😂
  • 9 корона

    9 10 Отговор
    Най-рисковата група са група съветски учени!
  • 10 😂🤣😂

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Пък аз у България не знам жена да не пие и да не пуши като "разпрана", а много са и наркоманки. Примерни са май само бабите, но те са със заболявания. А момчета, които не пият и не пушат има!
  • 11 Хахаха

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    И ти да напишеш нещо умно
  • 12 Фермер

    8 2 Отговор
    Тръмп подписа днес заповед, по силата на която американският министър на труда трябва да осигури допълнителен брой респиратори, които да са на разположение на медиците, които се борят с епидемията на коронавируса. Тръмп аргументира заповедта си, като се позова на мнения, изразени от експерти по здравеопазването, че ще се стигне до недостиг на респиратори за здравните работници.А наще кога?
  • 13 рогачев

    14 1 Отговор
    радост за мендата и влади, ще актуализират заплатите на депутати и министерства, ще си отпускат премии и награди, е за сметка на пенсионерите, рисковата група ,
  • 14 никола

    4 5 Отговор
    само да вметна,70 65 пенсионери,защо да им плащат

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "никола":

    Защото пенсионерите за разлика от младите са работили и продължават да работят..... Циганите не работят и живеят на гърбът на работещите и
    пак ще вземат минималната пенсия.... А младите ,,,,,, много малко са тия дето работят.......
    Дрогирани пенсионери няма ,,,,, но младото поколение е дрогирано и от такива държавата
    хаир,,, няма..... Те за себе си не са полезни камо, ли за обществето......
    Бог единствен решава кой кога...

    Коментиран от #16

  • 16 Кую

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Точно в десятката.
  • 17 ДОКО

    0 2 Отговор
    НАЙ ЗАСТРАШЕНИ СА ХОРАТА КОИТО НЕ ВЯРВАТ В ДЕМОКРАЦИЯТА..
  • 18 Ама коч

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    А не койот като тебе.
  • 19 Независим

    1 0 Отговор
    Според мен най застрашен е Павел Колев от Левски,защото той се молеше да дойде коронавируса в Левски и ето че почти там 1во доиде...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.