Отидете към основна версия

2 375 9

Продължава бежанският натиск на гръцката граница

  • гърция-
  • турция-
  • граница-
  • бежанци-
  • натиск-
  • полиция

Опитват със стълби да преминат граничната ограда

Снимка: БГНЕС/ EPA

Не стихва напрежението на граничната бразда в Еврос, въпреки че Анкара обяви затваряне на границата. Прехвърлят мигранти от островите във вътрешността на Гърция в затворени лагери под контрол срещу разпространението на коронавируса.

По няколко опита в денонощие правят мигрантите да преминат гръцката граница при Кастаниес, съобщават от гранична полиция. Опитват със стълби да преминат граничната ограда. Използват и сълзотворен газ срещу гръцките граничари. На границата при Еврос, съобщават от правителството, съвместно с гръцките сили са и специалните части на европейската агенция по гранична охрана „Фронтекс“.

Всички опити за нелегално влизане в Гърция са предотвратени, съобщи министърът на обществения ред Михалис Хрисохоидис. Тази нощ започнаха да транспортират мигрантите без право на бежански статут от гръцките острови към вътрешността на страната. Настаняват ги в затворени лагери и ги поставиха под карантина. Ще ги репатрират в рамките на месец, предаде БНР.

Увеличиха и медицинските екипи в лагерите за бежанци, защото гърците от островите настояват за незабавно изнасяне на чужденците под страх от разпространение на вируса. Срещу чужденците реагират и кметовете на малки острови в Егейско море, където в последните дни пристигат европейски граждани от рискови страни и не спазват задължителната карантина.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: