Отидете към основна версия

21 564 63

В България пей сърце, при съседите – тотална забрана за излизане по Великден

  • църкви-
  • великден-
  • българия-
  • мерки-
  • сърбия-
  • северна македония-
  • забрана за излизане

Само България си играе с огъня по време на пандемията

Докато в България посещенията на църкви са разрешени по Великден, то западните ни съседки наложиха строги мерки, за да спрат разпространението на коронавируса по празниците.

Християните в Северна Македония и Сърбия се подготвят да празнуват Великден със затворени църкви, у дома, пише Europost. Църквата в Сърбия поиска полицейският час да бъде вдигнат, но властта в Белград не се поддаде на натиска, подобно на тази в София, и не разреши подобна мярка.

Сърбия и Северна Македония ще прекарат Великден при над 80-часов строг режим на самоизолация като мярка за борба с коронавируса, пише AFP. Двете балкански страни от известно време налагат полицейски вечерен час през седмицата и задължително стоене по домовете през уикенда. Тази забрана за излизане от вкъщи, включително за пазаруване и за ходене до аптеката, ще бъде удължена този уикенд до вторник заради великденските празници.

Православната църква в Северна Македония разпореди на вярващите, които искаха да отидат на църква преди влизането в сила на полицейския час, да спазват дистанция и да не целуват иконите. Президентът на Сърбия Александър Вучич пък не отговори директно на църковните власти, когато заяви във вторник вечерта в ефира на държавната телевизия РТС, че ще затегне ограниченията, водейки се по мнението на лекарите. Това са най-строгите ограничения, въведени на Балканите от началото на пандемията от COVID-19. В Черна гора, където православните също са мнозинство, властите забраниха още на 22 март присъствието на вярващи на църковни служби. В Гърция също са наложени рестриктивни мерки.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: