Last news in Fakti

16 Април, 2020 12:22 5 635 45

Предвеликденска ретроспекция

  • великден-
  • бпц-
  • правителство-
  • опозиция-
  • прокуратура-
  • ес-
  • нато

Българската православна църква отново разочарова

Предвеликденска ретроспекция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Велики четвъртък е! Великият ден, радостта от Възкресението на нашия Господ Иисус Христос, за нас православните християни, наближава. В същото време Българската православна църка отново разочарова. Поне мен, но предполагам, че и хиляди други миряни. По времето, когато се очаква да е пикът на пандемията от коронавирус, а именно около Великден, тя отказа да затвори врати и да последва примера на католическите ни братя, а също и на православните ни такива в Гърция и Черна гора. Това донякъде не е изненадващо, защото БПЦ често мисли и действа наопаки, а не бива да се подценява и обстоятелството, че част от висшите ѝ служители са били агенти на комунистическата Държавна сигурност.

Упорството да не се приеме, че Бог е навсякъде, а не само в църквата, е неприемливо, но обяснимо по причини, които е по-добре сега да спестя. Всеки сам може да се досети, дет се вика. Каквито и мерки да се вземат, риска от разпространение на заразата ще го има, а нерешителността на правителството би могла да подкопае иначе не лошите му мерки в борбата срещу COVID-19 досега. Всъщност, какво правителство, след като всичко се решава от Борисов? А той, вероятно, просто не иска да разочарова поповете.

Доколкото споменатите не лоши мерки, които даже добри и навременни можем да наречем, в тях има и престараване. Затварянето на парковете и Витоша със сигурност е едно такова. Хората имат нужда от чист въздух и слънце, здравословно е. Дисциплинираността им можеше да се контролира. А това, че всички били давали България за пример, взели ''нашите'' мерки, са самохвални глупости на властта, с които тя се характеризираше и преди появата на коронавируса. Най-добрите примери са Израел и Германия, като тази констатация далеч не е само моя.

Защо да се лъжем? Мерките ни са такива, защото системата ни няма да издържи при друг подход. Което е така защо? Защото за около 10 години управление на ГЕРБ системата на здравеопазването у нас така и не бе реформирана.

Какво се наблюдава още? Прокуратурата, под ръководството на Иван Гешев, затвърждава досегашните впечатления. Повдига обвинение на експерт, какъвто е проф. Асена Стоименова, защото всявала паника у българските граждани, но не разследва случилото се в Българската банка за развитие. Аз лично не се чувствам паникьосан от изказванията на председателя на Българския фармацевтичен съюз, но се чувствам ограбен от това, че бившият вече шеф на ББР Стоян Мавродиев е одобрил кредит в размер на 75 млн. лева за колекторска фирма.

Пак в същото време, Йордан Цонев от ДПС в ''Панорама'' ни каза, че може да се лишим от свободата на словото, ако от това зависят човешки животи. Хитър опит, но по същество несъстоятелен. Някак не си представям как се запазва човешки живот с потискане на свободата на словото. Вижте, ако Цонев беше призовал за разумното ѝ използване, то щеше да си заслужи аплодисменти. Но какъв цинизъм... депутат от партия, имаща името Движение за ПРАВА и СВОБОДИ, е готов да се откаже, макар и временно, от свободата на словото. За да сме максимално честни, свободата значи нещо за твърде малко българи, като на тази база възползването от това е нещо съвсем логично. Ние нямаме демократични традиции, затова ни чака дългогодишен труд. Впрочем, в контекста на не важната за българина свобода и приоритизирането от негова страна на плюскането, може се вметне, че и Великден се приема от мнозина, афиширащи се като православни християни, за празник, на който масата е претрупана, а след като алкохолът подейства... музикалните ритми вземат връх.

Великден е много по-различен, от който и да е друг празник. Дано повече представители на младото поколение да го осъзнаят.

На финала е редно да огорчим отдавна копаещите гроба на Европейския съюз и НАТО привърженици и слуги на Кремъл в България. Вчера Европейската комисия одобри помощ от 1.5 милиарда лева за покриване на заплати в България. Та, приказите за ''несолидарния'' Европейски съюз са свободни да изтекат в канализацията.

НАТО, от своя страна, достави стотици тонове здравно оборудване на нас и още няколко страни, членуващи в Алианса. За това в мейнстрийма или не се говори изобщо, или се споменава между другото, защото и действително е нещо съвсем нормално за хуманния и цивилизован свят, от който за щастие част е и нашата страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    60 6 Отговор
    В цял свят висши духовни служители са агенти на служби, чужди или вътрешни.

    Я споменете с точност цифри и числа, какво оборудване е донесло НАТО - маски, защитни облеква, американци бродят по софийските улици да дезинфикцират улици и контейнери.

    30 г. градите демокрация, 58% от децата в БГ са извънбрачни.
    Първи сме по инфаркти и инсулти след 1989 г.

    Католиците не са ми "Братя" - те са братя на финансови интереси Ватикан - банка и посредници между Ротшилд и Рокфелер.
    Да не говорим колко хора и народи, са избили с нечувана жестокост, учени и т.н.

    Накакво мешавица е статията тотална
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 вуйна

    21 36 Отговор
    Чудесен коментар!! Голяма грешка е незатварянето на църквите, но наистина Борисов не иска да обиди поповете с пагони от ДС

    Коментиран от #18

  • 4 никъв Православен не си

    37 8 Отговор
    Кой ти е казал, че католиците сани братя?

    Коментиран от #20, #30

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ivan

    24 6 Отговор
    Сега ли се ражда нашия Господ или по Коледа

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Божии агенти

    19 13 Отговор
    Толкова много пари могат да бъдат спечелени от църквата, благодарение на повечко погребения.................защо да затварят, нямат никаква сметка!
  • 10 Българан Балкански

    16 2 Отговор
    Нямам против усърдието на Петър Здравков да впечатли, че следи новините. Но няма как да изглеждаш аналитичен и задълбочен, когато в няколко реда решиш две трети от проблемите на човечеството.
    "Най-важното в новините според мен" е чудесно заглавие и тема.
  • 11 сравнение

    27 7 Отговор
    по написаното си личи , че авторът е атеист и като такъв няма правото да говори за действията на църквата ни .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    БОГ да пазиБЪЛГАРИЯ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Симеон

    4 10 Отговор
    Да живее България, да живее НАТО!
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 3 Отговор
    ..........докатото храмовете на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА са празни, то болниците и аптеките ще са пълни!!!
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "вуйна":

    ДОКТОР здраве да Ви дава за „мъдрите” слова! Амин.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Малеееее страх

    13 3 Отговор
    Тиквоча е малодушен страхливец, и понеже много го е страх от Големия Началник не смее да се конфронтира с духовенството.
  • 23 Никой

    10 2 Отговор
    насила не Ви е вкарал в църквата. И в случая размишляваме върху жертвания за нас Христос, а не помощите на НАТО.
  • 24 ежко

    11 6 Отговор
    Даааа...."копаещите гроба на Европейския съюз и НАТО" са задължително "привърженици и слуги на Кремъл".Други не може да бъдат.Който е на мнение,че ЕС е вреден,а НАТО е милитаристична, разпалваща войни организация е враг на човечеството:
    Последната доставила "стотици тонове здравно оборудване", но не се знае нито колко,нито какво.....Аде бе Здравков, какво точно достави -фурми ли, лекарства ли, маски ли...Какви са тези тонове, дето са неясно какво.....Не е нормално да не се знае!

    Коментиран от #31

  • 25 до автора

    10 7 Отговор
    Варфоломей чий агент е. В България 80% сме заклети русофили. И във всеки момент сме готови да забием нож в гърба на твоите натовци. А парите ще ги вземем, защото те не са и пари, а напечатани хартийки. С тези хартийки от 1970 г се изгражда една финансова пирамида, която скоро ще се сгромоляса. И тогава ще се разбере кой какъв е бил. И колкото и да плюете по Русия, тя си остава най голямата и най богатата държава в света. 40% от богатствата на планетата са там.

    Коментиран от #32

  • 26 Академик

    12 5 Отговор
    Браво на нашата църква, единствено тя се опълчи на глобалистичния фейк КОРОНАВИРУС!

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бадмитко

    10 2 Отговор
    И през турскоро робство турците не са забранявали да се ходи в църква, пък сега Бойко ли?
  • 30 И аз да кажа

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "никъв Православен не си":

    Ами християни са бе, идиот такъв! На тебе явно атеистичните комуняги са братя
  • 31 И аз да кажа

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "ежко":

    А пък ти вземи си представи колко броя маски има в 1 тон, като плещите, че помощта от Саудитска Арабия са малко. Беше казано, че от изпратеното "само" 3 тона са санитарни материали, другото храни и че насреща са им пратили дарени от спонсори български храни. По мои сметки тон маски са над милион бройки. Ти колко искаш за да се кротнеш?

    Коментиран от #36

  • 32 Мисля си

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "до автора":

    Ама ти си бил много хубав човек бе, пари лапа, ножове забива! Ами ако твоите кумири пак се издънят? Помня колко пъти им се праща хуманитарна помощ за да не измрат от глад- три пъти за 75 години!
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Академик":

    Бако, въобще не си наясно, по какъв срамен начин в момента БПЦ провежда литургиите!!!
    МАЛОВЕРИЕТО Е ИЗДИГНАТО В НОРМА!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ежко

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "И аз да кажа":

    Откога Саудитска Арабия е в НАТО?!?
    Или е в ЕС?!!?
    Тук става дума за помоща от НАТО, дето Столтенберг каза,че са пратили, но не уточни каква и колко?Хайде като четем,да вникваме и за какво става дума и да четем с разбиране, а не функионално неграмотно!
  • 37 Жоро Гоцев

    6 7 Отговор
    Религията, каквато и да е тя, е ЗАБЛУДА ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО!
  • 38 Цветко Христов

    4 3 Отговор
    ДОЛЕ БСП.
  • 39 агент08

    0 0 Отговор
    Абе отворко, ти как разбра, че на Великден ще е пика! Защото така го планираха тиквите ли?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Истината

    0 0 Отговор
    Естествено, че католиците са ни духовни братя защото са християни.
  • 42 Повечето са дяволи

    1 0 Отговор
    Църквите трябва да бъдат временно затворени за да не разнася заразата. Всеки може да покаже по свой начин вярата си бога. Само,че лакомите владици с луксозните коли и Ролекси трябва да спечелят от бедния народ вместо да бъдат пастири и да го пазят. В цялата история на църквата повечето нейни ръководители са ставали най-безбожните хора които са ставали такива с коварство и дори убийства.
  • 43 хичо

    1 0 Отговор
    НОРМАЛНО Е ТОВА,КОЕТО СЕ СЛУЧВА-ВСЕ ПАК СМЕ УНИКАЛНА ДЪРЖАВА-ЕДИНСТВЕНАТА,КОЯТО БОРИ ВИРУСА С ФУРМИ ОТ АРАБСКИЯ СВЯТ...КОЙТО ХВАНЕ ВИРУС ЩЕ РАЗЧИТА НА УНИКАЛНОТО НИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕКУВА ДОРИ ЗДРАВ ЧОВЕК...
  • 44 СДВР

    1 0 Отговор
    Тази нощ, беше арестуван израелският гражданин Иешуая Бен Йосеф, за неспазване на епидемиологичните мерки и събиране в Гетсиманската градина.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.