Отидете към основна версия

2 263 11

Италия създаде робот за извличане на радиоактивни отпадъци

  • атомна енергетика-
  • каорсо-
  • италия-
  • робот-
  • радиоактивни отпадъци-
  • аец

Роботът може сам да се ремонтира в случай на възникване на неизправности

Снимка: Wikipedia

Италианската Ansaldo Nucleare, дъщерно предприятие на енергийната компания Ansaldo, която е специализирала в доставка на оборудване за последните етапи от ядрения горивен цикъл, изработи робот, предназначен за извличане на радиоактивни отпадъци от труднодостъпни места.

Той ще бъде използван при дейностите по извеждане от експлоатация на АЕЦ „Каорсо“, където трябва да извлече около 2000 контейнера с радиоактивни отпадъци от два временни пункта за съхранение. АЕЦ „Каорсо“ с единствен енергоблок с реактор на кипяща вода с мощност 860 мегавата бе най-съвременната от всички АЕЦ в Италия.

Централата е въведена в експлоатация през 1978 г., но е спряна през 1990 г. За успешно осъществяване на извличане на контейнерите с радиоактивни отпадъци от временния пункт за съхранение, проверка на състоянието им и поместване в нова херметична обвивка, която може да се транспортира, Ansaldo Nuclear е проектирала, изработила и поставила на площадката на АЕЦ дистанционно управляем робот.

Заедно с работата по радиоактивните отпадъци, той има системи, които му позволяват сам да се ремонтира в случай на възникване на неизправности. Проектирането и изработването на робота е отнело две години, предаде WNN.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: