Отидете към основна версия

26 Април, 2020 07:56, обновена 26 Април, 2020 07:56 230 081 203

Ким Чен Ун е мъртъв!?

  • ким чен ун-
  • северна корея

Появи се информация за смъртта на севернокорейския лидер

Снимка: KCNA/БГНЕС

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е починал според хонгконгската медийна мрежа HKSTV, цитирана от New York Post, TMZ и Daily mail. Информацията се базира на "много надежден източник", като е била потвърдена и лично от зам.-директора на телевизията - роднина на външния министър на Китай. Все още липсва потвърждение от BBC и Reuters.

Според японското списание Shukan Gendai Ким Чен Ун е във "вегетативно състояние", след като е претърпял сърдечна операция, при която е възникнал проблем. В началото на април 36-годишният севернокорейски лидер усетил болки в гърдите и е паднал, докато е бил на посещение в провинцията. Било е необходимо да му се постави стент, но това или не се е случило навреме, или "ръцете на хирурга са треперели", пише от своя страна таблоидът TMZ, който през годините изпревари останалите медии с новините за кончините на Майкъл Джексън, Принс и Коби Брайънт.

През последните седмици Ким Чен Ун е извън светлините на прожекторите, като от няколко дни се спекулира, че здравословното му състояние е критично след сърдечна операция. Появиха се и слухове за зараза с COVID-19, както и че Китай е изпратил експертен екип от медицински лица в Северна Корея.

Ким Чен Ун е бил забелязан на обществено място за последно преди 2 седмици. Той изненада с отсъствие от празненствата по случай рождения ден на своя дядо на 15 април - Ким Ир Сен. Не е видян и на срещата на Политбюро 4 дни по-рано.

В събота южнокорейските правителствени служители и китайски служител от отдела за връзка оспориха твърденията, че Ким е в сериозна опасност за живота след операцията. Южнокорейските представители заявиха, че не са открили признаци на необичайна активност в Северна Корея. В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп също омаловажи по-ранните съобщения, че Ким е тежко болен. "Смятам, че информацията е неточна", каза Тръмп пред репортери, но отказа да каже дали е имал връзка с представители на Северна Корея. В петък източник от Южна Корея заяви пред Reuters, че според тяхното разузнаване Ким е жив и вероятно скоро ще се появи. Лицето каза, че няма коментар за настоящото състояние на Ким или за китайско участие.

Децата на Ким Чен Ун са много малки, за да поемат управлението, а по-големият му полубрат "се интересува повече от свиренето на китара отколкото от властта". Затова според сп. "Тайм" най-вероятният приемник на лидерския пост е сестра му Ким Йо Чжон. Тя ще управлява, докато един от наследниците не стане достатъчно голям.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 318 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: