Отидете към основна версия

5 068 32

Полша може да поиска запор върху активите на „Северен поток-2”

  • северен поток 2-
  • северен поток-
  • русия-
  • полша-
  • ес-
  • санкции-
  • запор-
  • газпром

Варшава разполага с „юридически инструменти“ за получаване на тези средства

Снимка: БГНЕС/ EPA

Варшава ще се опита да наложи запор върху активите на газопровода „Северен поток-2“, ако полската компания PGNiG не получи от „Газпром“ определеното от арбитража обезщетение. Това обяви заместник-министърът на държавните активи Януш Ковалски пред „Wprost“, пише БГНЕС.

В края на март полската фирма PGNiG заяви, че е спечелила в арбитражния съд в Стокхолм делото срещу „Газпром“ по Ямалския договор за газ, във връзка с което на компанията трябва да бъдат изплатени около 1,43 милиарда долара. От „Газпром експорт“ обаче заявиха, че все още обсъждат решението на арбитража и засега е рано да се коментира сумата за бъдещите компенсации.

Според Ковалски Варшава разполага с „юридически инструменти“ за получаване на тези средства от страна на „Газпром“. На първо място трябва да се наложи запор върху акциите на компаниите „Северен поток“ и „Северен поток-2“, смята той. Това ще помогне да се забави процесът на изграждане на втория ръкав на газопровода. В същото време страната трябва да се откаже от каквито и да е възможни отстъпки в полза на „Газпром“ по отношение на сумата, която трябва да бъде изплатена след решението на арбитража.

Ямалският договор от 1996 г. предвижда доставката на газ за Полша до 10 милиарда кубически метра годишно. Действието на договора е до 2022 година. През 2012 година цената на газа за Полша по този договор беше намалена с 10%. През 2015 г. PGNiG заведе дело в Арбитражния съд в Стокхолм за поредното намаление на стойността, позовавайки се на факта, че цената не съответства на състоянието на пазара.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания