Отидете към основна версия

1 655 10

Хашим Тачи: ЕС да третира Косово като независима и суверенна държава

  • косово-
  • хашим тачи-
  • сърбия-
  • прищина

За Брюксел е приемлива и размяна на територии между двете страни, ако Белград и Прищина се договорят за това

Снимка: Shutterstock

Косовският президент Хашим Тачи заяви днес, че Европейският съюз трябва да третира Косово като независима и суверенна държава, предаде агенция Бета.

"Косово е независима и суверенна държава, призната от мнозинството от страните членки на ЕС, и никой не може да промени тази реалност", каза Тачи пред журналисти, коментирайки участието си на вчерашната видеоконферентна среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Президентът каза, че на срещата е настоял за визова либерализация за косовските граждани, след като, по неговите думи, Прищина е изпълнила всички условия за това. Освен това той поискал да започне процес на интеграция на Косово в ЕС, отбелязва БТА.

Тачи каза, че на срещата е говорил и за диалога със Сърбия, като изразил желание този процес да завърши с правно обвързващо споразумение, предполагащо "взаимно признаване на Косово и Сърбия".

Тачи отказа да коментира изявление на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, че за ЕС е приемлива и размяна на територии между двете страни, ако Белград и Прищина се договорят за това.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини