Last news in Fakti

8 Юни, 2020 11:26 5 318 13

Изключено е да се преначертават граници на Балканите

  • косово-
  • балкани-
  • сърбия-
  • граници-
  • сащ-
  • ес

Очаква се преговорите между Прищина и Белград да бъдат възобновени скоро

Изключено е да се преначертават граници на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Идеята за размяна на територии или преначертаване на граници е изключена от рамката за преговорите за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. Този вариант вече няма подкрепата на Брюксел и Вашингтон. Това съобщиха източници пред изданието Gazeta Express, предаде агенция "Фокус".

Според информацията на вестника, рамките за Окончателното споразумение изключват спорното предложение за разделяне на Косово по етническите линии между албанци и сърби, които живеят основно в северната част на страната. „Разделяне на Косово няма да бъде компромисното решение на страните“ в диалога, твърди източникът.

Очаква се преговорите между Прищина и Белград да бъдат възобновени скоро, след като в събота новото косовско правителство отмени всички търговски бариери, възпрепятстващи диалога между двете страни. Представители на ЕС и САЩ обявиха, че преговорите ще се проведат веднага след края на пандемията от Covid-19.

Делегацията на Косово ще бъде оглавена от новия премиер Авдула Хоти, както предвижда Конституцията на страната, а президентът Хашим Тачи, който досега водеше преговорите с посредничеството на ЕС, ще стане част от делегацията като ръководител на външната политика, което също се предвижда от Основния закон.

Косово и Сърбия водят преговори от 1999 г. с подписването на споразумението от Рамбуйе, което прекратява военното и полицейското присъствие на сърбите в Косово. Вторият кръг от преговорите за Косово и Сърбия се проведе във Виена и завърши с изготвянето на Пакета Ахтисаари, който проправи пътя за обявяването на независимост на Косово през февруари 2008 г.

Третият кръг от преговорите между Косово и Сърбия се проведе в Брюксел, първоначално стартиран като технически диалог и трансформиран в политически диалог, като страните подписаха няколко споразумения и повечето от тях не бяха изпълнени частично от страните. В момента САЩ и ЕС искат нова фаза на диалог за нормализиране на отношенията между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    31 7 Отговор
    Огромна грешка сътвориха 90-те години кухите атлантически тикви !!!
    Напр. в Германия турчулята могат да се обособят в един регион и да поискат независимост !!!
    А в Англия и др. държави арабите и н егрите също могат да поискат независимост !!!
    Но съм сигурен, че тогава същите тези страни, които поискаха независимост за Косово, ще ревнат най-силно против разделянето на страната им !!!
  • 2 Така си е

    4 3 Отговор
    Е така де скоро всичко ще си стане като преди 22-23 години.
  • 3 джаич

    12 3 Отговор
    Ако се ревизират границите отваряте " кутията на Пандора " това ще доведе до неконролируема верижна реакция с непредвидим край ! Не хвърляте камъни в селски нужник защото ще замирише , а може и да се изплискате с фекалии !
  • 4 Зико

    17 4 Отговор
    Всъщност Косово беше създадено за да поддържа напрежение в района. Нещо като застраховка срещу евентуално обединение на балканите.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "Зико":

    Като се прибави и големите залежи на литий на територията на Косово и строеж на най-голямата натовска базав Европа, чрез която се осъществява преразпределение на наркотиците, идващи от Афганистан и картинката става завършена. Преди ВСВ албанци в Косово съществуват само като овчари, високо в планините.

    Коментиран от #7

  • 6 Bulguri

    5 12 Отговор
    И ние турците искаме преначертаване на границите

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Нгж

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Да бе всезнайко, албанците били овчари, демек номади. Те и баските са два от най-реликтите народи в стария континент. Стига вече с тази евтина пропаганда. Щто се отнася до ВСВ те бяха сюзници на Третия Райх. 21-ва Вафен планинска дивизия от СС „Скендербег“ за овчари ли говори.
  • 8 бай пенчо

    6 1 Отговор
    за какво им е земя на изчезващи народи? сърбите са като българите, намаляват много бързо. патриотите зад клавиатурите - стига спам, направете малко деца бе, лозето иска мотика!
  • 9 Наблюдател

    2 2 Отговор
    Разбиването на Югославия на измислени държави като Косово, Босна... и т.н. каквото и да разправят единствено цели подържане напрежение на Балканите! С Косово освен това продължават да се опитват да смесят "олио с вода" т.е. да карат сърби да живеят с албанци и за да натриват носа на Русия! А за да се реши въпроса наистина трайно най-естественото е да бъде разделено Косово по етнически принцип . Другото което на запад имат на ум е че почти всяка държава има подобен проблем и винаги тлее някакъв сепаратизъм Белгия, Испания .... и разделянето на Косово очакват да предизвика в това отношение "верижна реакция"
  • 10 Петко Войвода

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bulguri":

    Майка ти салам не ще ли ?
  • 11 Иван

    4 0 Отговор
    "Изключено е да се преначертават граници на Балканите"
    Не е изключено, ще видим!
  • 12 3737

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bulguri":

    Договорете се кюрдите. Дайте им 2/3 пт територията си и готово.
  • 13 Пламен

    0 0 Отговор
    Тук при нас ще е спокойно, докато работи Банкоматът ЕС. За какво да се чертаят "граници"? То в Община Антоново не им трябва чуждо знаме, обаче всичко "ДРУГО", е точно! Така е в Лудогорието, Делиормана, Добруджа, Родопите. За Северозападна Б-я също сериозно назрява плодът!