Отидете към основна версия

3 242 24

Как чакането на опашка изкарва най-доброто в човека

  • aleteia-
  • коронавирус-
  • добродетели-
  • християнски добродетели-
  • опашка-
  • търпение

Имаме нужда от вяра в тези извънредни времена

Снимка: БГНЕС/ EPA

Едно от многото неудобства, които пандемията от COVID-19 внесе в ежедневието ни, е пълната промяна в навиците за пазаруване. Преди пандемията пазаруването можеше да се превърне в удоволствие, но вече не е така, пише Aleteia.org.

Заради коронавирусната пандемия, която обхвана целия свят, пазаруването се превърна в подреден маратон, който се нуждае от също толкова подготовка, колкото за истински такъв. Вече се изисква подготовка, преди човек да отиде да пазарува, било то и до хранителния магазин.

За да се спазват стриктните мерки, наложени от повечето държави, е необходимо човек да носи маска и ръкавици. Нужно е постоянно дезинфекциране. След това следва психологическият стрес от гледката на дългата опашка, извила се пред набелязания магазин. След като човек се нареди на опашката, той трябва да избере и подходящо разстояние от човека пред него, за да се избегне възможността от заразяване. В тази обстановка човек трябва да погледне към себе си, към християнските добродетели, които да изкарат най-доброто от него:

Търпение. Раздразнението от висенето на опашка няма да помогне никому, затова трябва да се отдадем на тази добродетел – търпението. Тя невинаги е лесно осъществима, но е полезна.

Смирение. Чакането другите да бъдат обслужени може да бъде смиряващо изживяване, особено ако сте свикнали да получавате веднага това, което искате.

Великодушие. Може да отстъпите своето място на някой, който наистина се нуждае от това – било то възрастен човек или бременна жена.

Вяра. Имате нужда от вяра – не само да вярвате, че ще преминете през това изпитание, но и от това, че Бог винаги е с нас.

Любов. Това наистина е време да обичате ближния си на опашката и да се грижите за него, спазвайки дистанция и показвайки любезност. Цялото това преживяване с чакането на опашка всъщност може да е полезно, за да практикувате своите християнски добродетели!

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини