Отидете към основна версия

3 428 30

Турция обвини Франция, че подкрепя грешната страна в Либия

  • либия-
  • турция-
  • франция-
  • реджеп ердоган-
  • халифа хафтар

Има нужда от политическо решение на гражданската война

Снимка: БГНЕС/ EPA

Страни като Франция, които подкрепят фелдмаршал Халифа Хафтар в Либия, са на грешната страна в конфликта. Това заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Ердоган, предава Анадолската агенция.

Говорителят на президента заяви това в интервю с телевизионния канал France 24 и допълни, че "всички, които още подкрепят Хафтар, са на грешната страна в либийския конфликт". Калън подчерта, че според него поддръжниците на Хафтар трябва да осъзнаят, че той не е надежден партньор в Либия. Говорителят още веднъж подчерта, че има нужда от политическо решение на гражданската война в страната, съобщи агенция "Фокус".

Базираното в Триполи правителство на националното съгласие (ПНС), което е признато от ООН, е в конфликт със силите на Хафтар - Либийската национална армия (ЛНА), която застава зад кабинета в Тобрук. Турция подкрепя ПНС, докато зад Хафтар застават Обединените арабски емирства и Египет, а според някои източници също така Франция и Русия. В интервюто си Калън засегна и въпроса за придобиването от страна на Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, като заяви, че инсталирането и въвеждането им експлоатация е било забавено заради пандемията.

Той също така допълни, че позициите на Турция и тези на Франция и САЩ са в конфликт, заради подкрепата на Вашингтон и Париж за кюрдските "Отряди за народна самоотбрана" (ОНС), които участваха активно в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, но Анкара смята за терористична организация, заради връзките им с "Работническата партия на кюрдистан" (ПКК). По-рано Турция закупи от Русия системи за ПВО С-400, което предизвика негативни реакции сред съюзниците в НАТО, а САЩ изключиха Анкара от програмата за разработване на изтребителя F-35.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.

Свързани новини