Last news in Fakti

24 Май, 2020 09:09 2 011 35

Тръмп зове Ердоган за намаляване на напрежението в Либия

  • доналд тръмп-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • либия-
  • халифа хафтар

Разговорът е бил породен от отправените заплахи за отмъщение след военните успехи на силите, подкрепяни от Турция

Тръмп зове Ердоган за намаляване на напрежението в Либия - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за бързо намаляване на напрежението в либийския конфликт, съобщиха от Белия дом. Причината за призива бяха отправените заплахи за отмъщение след военните успехи на силите, подкрепяни от Турция, допълни Reuters.

Анкара заяви, че съюзниците от НАТО са се договорили да се стремят към стабилност в региона на Източното Средиземноморие, включително в Сирия, а говорител на Ердоган изтъкна, че международната общност трябва да застане на страната на Турция в либийския конфликт.

Турската страна подкрепя международно признатото Правителство на националното съгласие в Либия, което отбеляза значителни военни успехи през последните седмици в сражения с Либийската национална армия на Халифа Хафтар. Силите на Хафтар са укрепени в Източна Либия и се заканиха да отвърнат с масирана въздушна кампания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С МОЛБИ

    6 5 Отговор
    НЕ СТАВА ! САМО С ДЕБЕЛИЯТ КРАЙ КАТ ПОЧНЕШ ЩЕ СТАНЕ !

    Коментиран от #4

  • 2 Иван

    19 17 Отговор
    Русия ще ги бие и двамата.

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Жестоката истина

    23 16 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Видяхме ги руснаците в Сирия! Даже и не разбраха откъде долетяха турските дронове, които подпалиха "безаналоговите" панцири!

    Коментиран от #9, #10, #14

  • 4 Запознат

    17 16 Отговор

    До коментар #1 от "С МОЛБИ":

    Българина може и да се уплаши, но това не важи за турците!

    Коментиран от #6

  • 5 Факти

    16 14 Отговор
    Не знам какво видяха но над 200 феса от уж специални части дадоха фира а Асад си върна контрола върху голяма част от територията.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жестоката истина

    11 8 Отговор
    Силите на Хафтар са разбити и отстъпват! За това Тръмп квичи!!!
  • 8 Туркофил

    16 13 Отговор
    Турция ще гази и Русия и Америка и Европа и Китай сама, преди време Ердоган каза ако не бяха ядрените оръжия на Русия Китай и Америка с които изнудват регионални играчи малки държави и други сили досега да сме ги газили, именно 5 западни империи бяха нужни през първата световна за да разрушат османската империя

    Коментиран от #30

  • 9 666

    14 8 Отговор

    До коментар #3 от "Жестоката истина":

    В Сирия беше лека тренировка. Сега в Либия ошамарените аналоговнети Панцир са повече,а има и пленени.
  • 10 666

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Жестоката истина":

    В Сирия беше лека тренировка. Сега в Либия ошамарените аналоговнети Панцир са повече,а има и пленени.

    Коментиран от #11, #17

  • 11 В.В.Бункеров

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "666":

    Не са много. Само един е пленен и то защото нашите смели ихтамнети направиха многоходово отстъпление.
  • 12 1944

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    пияните вагнерчета на страната на хафтар никога не отстъпват. просто яростно настъпват в обратна посока.
  • 13 Ха ха ха

    15 7 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Когато говорите за Асад, предполагам искате да кажете Русия. Защото Асад, без Путин и армията на Русия е никой и нищо.
  • 14 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "Жестоката истина":

    Ха-ха.За 2г. руснаците постигнаха това,което американците не успяха за 40!Факт.
  • 15 Тръмп

    13 8 Отговор
    Ердогане , ама много ги трошиш тия Панцири 9 броя за 72 часа - Жужко плаче в бункера ,ходи поне да го утешиш
  • 16 Дрон

    13 6 Отговор
    Дронът е изцяло турско производство, няма аналог в света, да направи на пух и прах Панцири
  • 17 00000014

    10 17 Отговор

    До коментар #10 от "666":

    Колкото и да ви бият и е..т все насита нямате. А и се хвалите, че сте били отгоре. Историята вече е написана. Ердоган в Сирия повече маневри няма да прави, скоро и в Либия го чака шамарът. Пригответе му чувалите. Неоосманска империя в източното Средиземноморие няма да има.
  • 18 Панцир отвръща на удара

    15 5 Отговор
    Вчера Панцирите са свалили два дрона ...обаче от собствените, на Хафтар ,китайско производство


    Безаналоговииииии !!!!
  • 19 Ахмет

    12 6 Отговор
    За една седмица двама от приятелите на Хафтар заквичаха на умряло след като правителствената армия подкрепяна от турски бойни дронове накара сбирщината на Халифа Хафтар да съжаляват че са се родили. Безаналоговите руски Панцир се превърнаха в купчина желязо

    Коментиран от #20

  • 20 Туркофил

    17 9 Отговор

    До коментар #19 от "Ахмет":

    Казваш самата истина , за жалост тъпите български русофили не си признават че турците са в пъти по добри от руснаците в Либия и са винаги били по добри приятели на България от колкото купената история за великия братски народ който ни окупира а през тия 500 години сме били много по добре в Турската империя отколкото сега
  • 21 Ердоган мачка показно руската менажерия

    12 7 Отговор
    След вакханалията която им устрои си личи, че руснаците не са си взели поука от показното в Идлиб. Всекидневно медицинският самолет от базата в хмеймим извозва ту груз 200 ту груз 300. Халифът няма какво да реве, дадоха му на два пъти възможност да се оттегли като сключи примирие, веднъж в Москва и веднъж в Берлин. Отказа и двата пъти. Сега ще си плаща.
  • 22 Пираня

    16 5 Отговор
    Признавам, Ердоган надигра шахматиста и в Сирия и в Либия. Турция е безспорният хегемон в източното средиземноморие за голямо съжаление на гърците с вечните им апетити за чуждото.
  • 23 БАШ БОЙКО

    9 3 Отговор
    Честит Рамазан байрам на мюсюлманите и честит празник на всички български граждани с празника 24 май денят на писмеността.Колко хубаво ще стане ако никоя държава да не се меши в проблемите на друга.Размяна на стоки петрол машини хранителни продукти че да няма войни и хората да заживеят в мир.Може би и ние самите хора имаме малко вина в това за това че ние гласуваме за психопати които решават бъдещето на нашите деца и внуци
  • 24 БЪЛГАРИН

    11 2 Отговор
    Изпитвам завист, защото знам каква армия имахме до 89 година, защото знам какъв гръб имахме до 89 година. Изпитвам завист как така една Турция, която я знаехме като развиваща се държава се превърна в икономически тигър в района, едва ли има друга държава в региона да е по добра в икономическа и военна мощ. Изпитвам завист, защото ние с нашите зеленчуци снабдявахме цяла СССР, сега не можем собствения си пазар да снабдим. Какво стана, че Турция дръпна години напред от България. Защо те имат такива производства, такъв износ, такива пътища, такива, курорти, такива болници....., а ние нямаме. ЗАЩО

    Коментиран от #25, #32

  • 25 Хасан

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "БЪЛГАРИН":

    Независими са ...турците и преди са били добре но тогава си чел свмо Работническо дело
  • 26 Чудещ се

    3 3 Отговор
    Когато се напада държава в Източна Европа - световната общност подкрепя нападателите и всичко свършва за дни. А когато исляма или запада нападат някой - точат се лукуми с години. Стрнанноооооооооооооо ... шегичка бе, знаем какви бацили са запада и мюслитата :)
  • 27 Содомита изперкал рижият Перушан

    2 1 Отговор
    Прави свирки на Ислямизираният Грузинец а наш 🔥 му прави компания, А РУСНАЦИТЕ и света им се смеят и с оная работа същото и на територията българска се подиграват света.....
  • 28 Голям джендърски вой ще се разнесе

    4 3 Отговор
    Когато легитимното правителство освободи и петролните кладенци от превратаджията. Халифът губи град след град и скоро няма да има къде да се крие.
  • 29 Наблюдател

    4 4 Отговор
    Споко Тръмпи.Путин е взел мерки и скоро мустакатия маймун от Анкара пак ще се моли за милост в Москва.

    Коментиран от #34

  • 30 До турския трол..

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Туркофил":

    Абе ром рязан...от 30 войни ...с Русия ..туземщите са изгубили всичките...но ти си неграмотен и не си ходил на училище ...откъде да знаеш..?
  • 31 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    САМО С ОТБРАНА НА ТРИПОЛИ НЕ СТАВА !!! КОЙТО ВЛАДЕЕ НЕФТЕНИТЕ ПОЛЕТА И БАЗИТЕ ЗА ИЗНОС НА ПЕТРОЛ -ТОЙ Е ДЪРЖАВАТА !!! ОСНОВНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ ФРАНЦИЯ С КОГО Е ???

    Коментиран от #35

  • 32 Формулата

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "БЪЛГАРИН":

    Е Ердоган, брат. Преди Ердоган Турция не беше толкова развита. Ердоган е причината Турция да има нови пътища, болници, университети... Навремето имахме много студенти от Турция, но Ердоган им построи университети, докара им световно признати ректори от цял свят. Научи турската младеж да тачи и обича турското. Ердоган прави всичко възможно страната му да произвежда всичко необходимо на Турция, да не са зависими от чужбина. Само елементарен пример, докато цял свят гледахме към Китай да ни дадат маски, защитни облекла, инхалатори, тестове, турците си ги произвеждаха и правеха дарения на много държави. Турция не произвежда като нас стопове за коли, Турция произвежда коли, камиони, автобуси.... И как да не е силна Турция? Лидерът (овчарят) е много важен. Овчарят може да умори овцете, ако е умен може и да угои овцете. Зависи от овчаря.
  • 33 Евала Бате.....

    4 0 Отговор
    Кажи им го на тая рая страхлива ,но се съмнявам че нещо ще им влезне у кухата тиква барбаганюска......
  • 34 Надежди говежди

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Наблюдател":

    Путин няма полезен ход в случая. А е мръднал в Сирия, му го натътрузват в Либия, а мръдне в Либия, хързулват му го в Сирия, а груз 200 си върви.
  • 35 Франция е с превратаджията

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "ПЕНКО":

    Затова в момента макрон е в нервна криза.