Last news in Fakti

21 Май, 2020 13:55 31 659 58

Хафтар обяви въздушна война на Турция

  • либия-
  • халифа хафтар-
  • турция-
  • файез сарадж-
  • либийска национална армия

Базираната в източната част на страната Либийска национална армия има подкрепата на Русия, Франция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

Хафтар обяви въздушна война на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военновъздушните сили на Либийската национална армия (ЛНА) под командването на Халифа Хафтар ще започнат „безпрецедентни удари“ по турски цели в северноафриканската страна, предава EA Daily.

„В близките часове ще видите най-голямата въздушна кампания в историята на Либия“, се казва в разпространено днес, 21 май, писмено заявления на команващия ВВС на ЛНА Сакра ал Джаруши. „Всички позиции и интереси на Турция във всички (либийски) градове са законни цели за нашите самолети и призоваваме гражданското население да стои по-далеч от тях“.

През последните дни събитията в Либия се развиват стремително. В началото на седмицата армията на Хафтар загуби контрола над военното летище Ал Уатия южно от Триполи, евакуирайки го спешно под натиска на формированията на Правителството на националното съгласие (ПНС) начело с Файез Сарадж, което получава мощна военна поддръжка от страна на Турция. На 20 май командването на ЛНА обяви едностранно изтегляне от фронтовата линия по периметъра на либийската столица, където заседава ПНС, с 2-3 километра в знак на добра воля преди изтичането на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Но предложеното от Хафтар примирие бе отхвърлено от Сарадж.

От ПНС заявиха, че по този начин командващият ЛНА се опитва да прикрие последните си военни провали. По всичко изглежда, че именно тази реакция на противника е предизвикала реакцията на либийския маршал и е довела до решението да се започне „въздушна битка“ с Турция и нейния съюзник ПНС.

Според местни източници, малко по-рано през деня най-малко осем самолета „съветско производство“ са пристигнали в Източна Либия, която е под контрола на ЛНА, от руската база „Хмеймим“ в Сирия. Представители на ПНС споделят с западните агенции информация, че шест изтребителя МиГ-29 и два бомбардировача Су-24 са излетели от руската сирийска база, придружени от два изтребителя Су-35.

Тази информация обаче не е официално потвърдена.

Базираната в източната част на страната ЛНА има подкрепата на Русия, Франция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. От страната на ПНС са Турция и Катар.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор на 18 май обсъдиха ситуацията в Либия и пътищата за деескалация в тази страна.

И.д. посланик на ОАЕ в Либия във вторник, 19 май, призова СС на ООН да окаже натиск на чуждестранните участници да спрат да подпомагат воюващите страни и предупреди, че потока от оръжия и бойци в Либия само ще засили военните действия.

В изявлението на ОАЕ се казва, че единственият приемлив път в Либия е „незабавно цялостно прекратяване на огъня и връщане към политическия процес“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    51 31 Отговор
    Ще летят чалми. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #50, #56

  • 2 Браво

    84 130 Отговор
    Турция сама срещу колко държави, и пак не могат да я съборят. Браво на Велика Турция, Браво на Великият турски народ.

    Коментиран от #35, #36

  • 3 the truth

    62 14 Отговор
    И ква стана тя? Война! Ковид, мовид, глупости на търкалета! Целта си е война и чипиране чрез ваксина. Браво на простото човешко племе! Още си стойте у Вас!

    Коментиран от #4, #20, #48

  • 4 .|.

    9 43 Отговор

    До коментар #3 от "the truth":

    Можем да дойдем у вас, на гости на жена ти, когато ти си на работа.
  • 5 опорна точка

    15 41 Отговор
    А Кремъл къде спи?! Турция и Франция ще лапнат Либия, а през това време Лавров върти опорки по адрес на САЩ. Апят не са в час.

    Коментиран от #6

  • 6 ГЕРБ = МАФИЯ

    35 6 Отговор

    До коментар #5 от "опорна точка":

    Последното ти изречение важи точно за теб.
  • 7 1234

    55 22 Отговор
    В качеството на какви турция са в сирия и либия, скоро и др държави? Не виждам санкции от никого! Странна работа имам чувството че наказват само нас Унгария Китай и Русия

    Коментиран от #8, #15, #27

  • 8 ОТК

    56 42 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Със сигурност е законно в тези държави Турция. В Сирия са според договор подписан между Сирия и Турция, а в Либия са по покана на законното правителство на Либия, което правителство е международно признато. Ти отговори сега, Русия, Франция, Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, какъв Чеп търсят в Либия. И къде е Франция, къде е Либия, къде е Русия, къде е Либия. Мушморок
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Stormtrooper

    24 3 Отговор
    Има страни по света, където без диктатор животът е немислим.
  • 12 Кое ли е варно?

    16 17 Отговор
    Председателят на президентския съвет и министър-председателят на правителството на Либия Файез Сарадж заяви, че в рамките на операцията, наречена "Буря на мира", "терористичните агресори ще получат тежък отпор". По време на операцията, проведена на три различни фронта, по-специално Триполи, Ал-Ватия и Абу Грейн, либийското правителство постигна важни резултати. Милициите на Хафтар са претърпели тежки загуби и са били принудени да се оттеглят на юг.Съобщава се, че турските военни, които продължават да инструктират и обучават либийската армия в съответствие с резолюция № 2259 на Съвета за сигурност на ООН и официална покана от либийското правителство, изпълняват мисията си в безопасен регион, защитен от либийското правителство, и досега не са понесли загуби. Във връзка с увеличаващите се атаки на Хафтар върху цивилното население.
  • 13 Подвежда

    32 29 Отговор
    Знае ли накой кои са Файез Сарадж и халифа Хафтар? Тази статия в началото е не вярна. Турция изпълнява резолюция на ООН.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 22222

    24 22 Отговор
    Резолюция № 2259 на Съвета за сигурност на ООН и официална покана от либийското правителство.
  • 17 Объркал си се

    21 14 Отговор

    До коментар #9 от "Забелязъл.":

    Подържаш ТЕРОРИСТ!!!! Хафтар.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хасан

    10 16 Отговор

    До коментар #9 от "Забелязъл.":

    Хахаха ...слушай Доган ага и си трай
  • 20 гост

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "the truth":

    Също носете маски и умирайте от страх ....
  • 21 Забелязъл.

    23 26 Отговор

    До коментар #14 от "Hdhdh":

    Може пък и да не дойдем, защото армията на Хафтар сама ще ви разбие като ромски катун ние българите на умряло куче нож не вадим за разлика от турците.

    Коментиран от #24, #40

  • 22 Чалми няма да падат не адекватни.

    19 17 Отговор
    Какви коментари? Ердоган се срещна с Путин, Турция испълнява резолюция на ООН а Хафтар е терорист. Не могат тези държави да застанат срещу това което сами са решили в ООН.
  • 23 ХХХ

    24 16 Отговор
    Cъc cигурнocт e зaкoннo в тeзи държaви Турция. В Cирия ca cпoрeд дoгoвoр пoдпиcaн мeжду Cирия и Турция, a в Либия ca пo пoкaнa нa зaкoннoтo прaвитeлcтвo нa Либия, кoeтo прaвитeлcтвo e мeждунaрoднo признaтo
    ----------------------------
    Признато от кого, моля? Защото Франция, С.Арабия, Русия, ОАЕ, Египет и още една камара държави не са го признавали. Признато от САЩ и Италия? Това е друго. Той и Гуайдо е признат от САЩ и ЕС, но не е признат от останалите. Избори нещо да е имало в Либия? Или слагаме една послушна марионетка, признаваме я и чиста работа - играе ни по свирката и можем да цоцаме я ресурси, я петрол или каквото намерим там. Признато било.... От кого, бе, пич? Знаеш ли, че до 1970години Китайската народна република не е била призната в ООН и там като представители на Китай са били тези от Тайван? После нещата се променят. Т.е. те не са признавали милиарден Китай, тука за някакви малки държави какво да се каже.
  • 24 Нищо не забелязал

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Забелязъл.":

    Много пропуски за забелязал.
  • 25 Запознат

    31 27 Отговор
    Турските пилоти пак ще демонстрират високата си класа пред цял свят !!! Нека Хафтерчо нападне турски военен обект,който се намира в Либия(по покана от признатото правителство) и това ще е краят му !!! Преди няколко дни ескадрила от турски F 16 -11бр.,3 самолета цистерни и един самолет за далечно радиолокационно откриване и управление извършиха учения с турските фрегати до бреговете на Либия !!!!Ако Хафтерчо наистина направи грешката да нападне открито турските сили ще усети ада на земята !!!!
  • 26 Хасан

    23 22 Отговор
    Ако Хафтар победи Либия ще бъде диктатура като при Кадафи ..ако Сарандж победи има шанса да бъде демократична и парламентарна република ..
  • 27 Запознат

    35 23 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Ганю, в Либия турците са поканени от официално признатото от цял свят правителство !!! А в Сирия са по договор подписан в Адана през 90г !!!! Ганю не коментирай неща за които нямаш никаква представа !!!!

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ей професоре

    30 21 Отговор

    До коментар #27 от "Запознат":

    Я питай за колко дена Ганьо превзе Одрин и колко дена още му трябваха да превземе прехвалената по него време Турция. Добре че западните ви господари тогава ви спасиха.

    Коментиран от #31, #41, #58

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Герчек

    26 31 Отговор

    До коментар #29 от "Ей професоре":

    Прфесоре когато българите превзеха Одрин турците войуваха на три фронта , първо с Италия плюс Испания за Джебел,ли Тарък ( Гибралтар ) второ с/у Франция и Англия в Йемен , трето в кавказия с/у Русия плюс армински башибозуци които нападаха кюрдските села а българите както винаги използваха ситуацията защото в цяла тракия имаше само 80-100 войника е те полу оздавели от раните получени от другите фронтове .

    Коментиран от #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 караибрахим

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "Sultana ot Haskovo":

    нека всичката сила да бъде с вас
  • 34 Иван

    22 14 Отговор
    Чета чета коментарите,но все още не видях отговор на коментар номер 8 ,защото и аз същото се питам къв чеп търсят в либия -франция,египет,русия,оае моае и тем подобни?само питам🧐

    Коментиран от #53

  • 35 Мухаха

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Ква турция пак не си разбрал
  • 36 Мартин Илиев

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Четеш новините като дявола евангелието.
    Само да попитам - какво общо има турския народ с Ердогановите полюций. Не се притеснявай, не е нужно да отговаряш. Риторичен въпрос е.
    И нито Турция е сама, нито е срещу някви държави
    :) :) :)
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ей професоре

    11 4 Отговор

    До коментар #31 от "Герчек":

    Не те знам Герчег ли си или Герчо нещо бъркаш годините на събитията я пак се разрови в гугъла да провериш.
  • 40 Самите вие сте

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Забелязъл.":

    Умрели кучета :))))
  • 41 Ами лесен въпрос

    17 20 Отговор

    До коментар #29 от "Ей професоре":

    Трябваха му 6 месеца на 110000 български +85000 сърбски войници срещу 37000 турски жени, деца и старци останали да бранят Едирне. После за две седмици си счупиха краката да бягат обратно. Такива ми ти работи.
  • 42 Иван

    5 3 Отговор
    Иэраел и хаэарския Блумберг са предупредили съюэника Туркие.
  • 43 Иван

    6 2 Отговор
    Не се притеснявайте,и аэ бъркам Рамадан с Рамаэан.
  • 44 Иван

    12 12 Отговор
    Няма Рамадан,няма Рамаэан,бой по туркофилите.

    Коментиран от #45, #54

  • 45 Боцко

    5 6 Отговор

    До коментар #44 от "Иван":

    В целият свят няма други фили, освен някакви извратеняци, дето филят една държава на североисток. Повечето даже, са нейни граждани със смесени бракове дето се правят на фили с цел грабеж на мозък.
  • 46 Ха Хи Хи

    18 20 Отговор
    Както винаги, турците бият в Сирия, прасетата в България квичат. Турците бият в Либия, прасетата в България квичат. Успокойте се, Коледа е далеч
  • 47 Жулиен Гаков

    4 5 Отговор
    Султана яде дървото а Пастор идва на власт!
  • 48 До глупака

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "the truth":

    Едното няма нищо общо с другото ,ей българи ,българи,защо нямате нищо общо с онези будни хора,наричани българи, защо за вас глупоста е нещо нормално и мисленето ви е ненормално,за това ли си избирате кестени да ни управляват и ги венцеславите като Римски императори,за това ли Доган си играе с всяко едно правителство,а Делян ви взима на подбив давайки пари за спасяване на Футболния одбор от Подуяне София ,този одбор е бил някога,а сега е политически инструмент в ръцете на някои хора
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Анонимен

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "Забелязъл.":

    По-скоро българите ще изчезнат както нация!!!..всяка година се топите, защото няма раждаемост,???..А турското население всяка година се увеличава...така че след 15- 20 години ще си безгласн буква.

    Коментиран от #57

  • 52 Запознат

    11 7 Отговор
    На Хафтарчо явно вече не му се живее! Да провокираш турските ВВС не е здравословно!
  • 53 VGeo

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Русия, както винаги е там в помощ на разни диктатори! Относно французите, мисля че става въпрос за наемници.
  • 54 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Иван":

    Ейййй????. българи събудете се вече, прапрадедите ви са объркали вашата религия,..затова и вашите мисли и разсъждения са хаотични объркани.!!.Господ Творецът призовава всички общества да се оповават на единствения Бог .
  • 55 русенец

    5 1 Отговор
    За Турция изобщо не се притеснявайте! Гледайте си тука Боко тиквата!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 исторически

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Анонимен":

    Исторически погледнато нас се опитват да ни "изчезнат" от 5500 години, но винаги който ни копае гроба сам пада в него. Независимо колко се е бил наплодил преди това. За справка - "великата" империя, на чието място днес е турция.
  • 58 История

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ей професоре":

    Ти бил ли си там? Или четеш само българска история? Мисли за настоящето, със изребители още на маса