Отидете към основна версия

3 931 44

Протестиращи събориха и изхвърлиха в морето статуя на търговец на роби

  • великобритания-
  • протест-
  • джордж флойд-
  • сащ

Недоволни граждани в Бристол използваха въжета, за да свалят бронзовата статуя на Едуард Колстън – виден търговец на роби през 17-ти век

Статуя на търговец на роби в английския град Бристол бе повалена и хвърлена в реката по време на антирасистски протести. Такива демонстрации имаше на много места в Обединеното кралство,  като участниците игнорираха призивите за спазване на социалното дистанциране заради коноравируса. 

Протестиращи в Бристол използваха въжета, за да свалят бронзовата статуя на Едуард Колстън – виден търговец на роби през 17-ти век. Колстън е бил член на Кралската африканска компания, за която се смята, че е прекарала около 80 000 роби – мъже, жени и деца – от Африка до Америка.

Преди смъртта си през 1721 година Колстън завещава богатството си на благотворителни организации.

След като неговата статуя бе повалена, един от демонстрантите се снима с коляно върху врата му, като напомняне за случилото се с чернокожия Джордж Флойд в Минесота, притиснат от полицай.

След това статуята бе дърпана по улиците и хвърлена в река Ейвън.

Историкът професор Дейвид Олусога каза за Би Би Си, че „статуята на Колстън е трябвало отдавна да бъде демонтирана, защото статуи се издигат на велики мъже за велики дела, което в случая с Колстън не е вярно, защото той е бил търговец на роби и убиец“.

Вътрешният министър Прити Пател обаче нарече инцидента със статуята „чист позор“ и допълни, че вандализмът и безредиците са напълно неприемливи.

В Лондон отново се събраха много хора, но този път пред американското посолство. За разлика от вчера, този път нямаше сблъсъци с полицията, която снощи извърши 29 ареста при инцидента недалеч от Даунинг стрийт.

В Манчестър, Нотингам и Единбург също имаше антираситски протести

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: