Last news in Fakti

7 Юни, 2020 14:00 1 790 7

Протест в Лондон: Ранени полицаи и арестувани демонстранти

  • джордж флойд-
  • лондон-
  • протест-
  • великобритания-
  • полицаи-
  • арестувани

В сблъсъците един полицай беше свален от коня си

Протест в Лондон: Ранени полицаи и арестувани демонстранти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Размирици сложиха финал на вчерашния многохиляден протест в Лондон заради смъртта на Джордж Флойд. Ранени бяха десетима полицаи, а 14 демонстранти са арестувани, предаде bTV.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Лондон в събота. Протестите бяха мирни до около 21:00 ч. българско време, след което демонстрантите започнаха да хвърлят предмети по полицията, която охраняваше входа на резиденцията на премиера на “Даунинг Стрийт” 10. 

Конни и пешеходни полицаи изтласкаха протестиращите към площада на Парламента, докато някои демонстранти блъскаха служителите на реда, хвърляха предмети по конете или предизвикателно заставаха на едно коляно пред тях. В сблъсъците един полицай беше свален от коня си. Нищо не предполагаше ескалацията на напрежението в началото на протеста, когато хората само скандираха вдигнали плакати. Социалните мрежи бяха взривени от кадри на поп иконата Мадона, която се оказа сред мирно протестиращите на площада. 

Световно известният художник на графити Банкси публикува нова творба в Инстаграм в подкрепа на протеста. В посланието си той сравнява расизма със спукана тръба за вода, която наводнява апартаментите на долните етажи и пострадалите имат право да нахлуят на горните етажи, за да отстранят проблема. Въпреки че в момента във Великобритания карантината продължава и е забранено събирането на повече от шест души на обществени места, за следобедните часове е обявен нов протест пред американското посолство в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 soros soldier

    18 3 Отговор
    Не протестираха против Пунтамарата Ковид 19, а за тоя бацил Флойд може.
  • 2 Хрониките на герберлунгия

    25 1 Отговор
    Нашите ромеи нямат основание да протестират. Като основен електорат на гроб, за тях са осигурени права без задължения. Нашите герберлунци не протестират щото са офце. По този начин вожда на територията ще ни управлява вечно.
  • 3 нещо не се връзва

    23 3 Отговор
    Защо 90% от протестърите са белчовци застъпили се за правата на черньовците, дето ги бият и изнасилват де набарат?

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да не би

    12 2 Отговор
    Случайно отново Кремъл да им е виновен за нещо на най- голямите колонизатори и престъпници в света?
  • 6 Киборг.

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "нещо не се връзва":

    Белите в Англия са джейндъри и затова правят обратното на това което трябва да направят, черните се гаврят с тях а на белчовците това им харесва и затова подкрепят негрите това е истината.
  • 7 Рошко

    2 1 Отговор
    Корона вирус, размирици, анархия, чипиране това е плана
Новини по държави: