Отидете към основна версия

5 852 33

Русия бързо се превръща във водеща сила на световния енергиен пазар

  • атомна енергетика-
  • русия-
  • водеща сила-
  • аец-
  • енергиен пазар

Въпреки че Русия заема четвърто място по производство на атомна енергия в света, тя е в благоприятно положение

Снимка: Shutterstock

Ценовата война между Москва и Саудитска Арабия, петролният бум в САЩ и глобалният спад на търсенето на нефт от началото на пандемията се отразиха негативно на руския петролен сектор. Въпреки това обаче се очаква влиянието на Русия на световния пазар да нарасне и това е само един от сегментите, в които Русия се опитва да заеме водеща позиция през XXI век, пише в голям анализ интернет платформата Oilprice.com.

Що се касае до руската атомна индустрия, след аварията в Чернобил и разпадането на СССР, тя започна да се възстановява в края на 90-те години на миналия век и оттогава бележи стабилен напредък. И въпреки че Русия заема четвърто място по производство на атомна енергия в света, тя е в благоприятно положение. „Росатом“ и дъщерните ѝ дружества осигуряват интегрирано производство - горивен цикъл, продажби на реактори, поддръжка на атомни енергоблокове, работи се усилено и за засилване на контрола върху запасите на уран.

И в бъдеще Русия ще разчита на износ на атомни технологии, а единственият конкурент в сектора - Китай, също си сътрудничи с „Росатом“. В много страни от Европа и Азия вече се изпълняват договори за доставка на руски реактори или се проучват такива възможности. Завършването на текущи проекти в ЕС – в Унгария и Финландия, с техните сериозни стандарти за безопасност, ще помогне на „Росатом“ да демонстрира, че е готова за нови договори по целия свят.

Русия вижда възможности и в Африка. Ядрената енергия се разглежда като решение на континента за прогнозирания растеж на населението и търсенето на енергия. В края на 2019 г. плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ започва да произвежда електричество в Чукотка. Това е единствената мобилна атомна електроцентрала в света, която може да осигури електричество на град с население от 100 000 души, а Русия възнамерява да продължи изграждането на такива съоръжения. При успех, „Росатом“ може да трансформира и монополизира мобилния сегмент на атомната енергия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания