Last news in Fakti

8 Юни, 2020 09:06 5 847 33

Русия бързо се превръща във водеща сила на световния енергиен пазар

  • атомна енергетика-
  • русия-
  • водеща сила-
  • аец-
  • енергиен пазар

Въпреки че Русия заема четвърто място по производство на атомна енергия в света, тя е в благоприятно положение

Русия бързо се превръща във водеща сила на световния енергиен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Ценовата война между Москва и Саудитска Арабия, петролният бум в САЩ и глобалният спад на търсенето на нефт от началото на пандемията се отразиха негативно на руския петролен сектор. Въпреки това обаче се очаква влиянието на Русия на световния пазар да нарасне и това е само един от сегментите, в които Русия се опитва да заеме водеща позиция през XXI век, пише в голям анализ интернет платформата Oilprice.com.

Що се касае до руската атомна индустрия, след аварията в Чернобил и разпадането на СССР, тя започна да се възстановява в края на 90-те години на миналия век и оттогава бележи стабилен напредък. И въпреки че Русия заема четвърто място по производство на атомна енергия в света, тя е в благоприятно положение. „Росатом“ и дъщерните ѝ дружества осигуряват интегрирано производство - горивен цикъл, продажби на реактори, поддръжка на атомни енергоблокове, работи се усилено и за засилване на контрола върху запасите на уран.

И в бъдеще Русия ще разчита на износ на атомни технологии, а единственият конкурент в сектора - Китай, също си сътрудничи с „Росатом“. В много страни от Европа и Азия вече се изпълняват договори за доставка на руски реактори или се проучват такива възможности. Завършването на текущи проекти в ЕС – в Унгария и Финландия, с техните сериозни стандарти за безопасност, ще помогне на „Росатом“ да демонстрира, че е готова за нови договори по целия свят.

Русия вижда възможности и в Африка. Ядрената енергия се разглежда като решение на континента за прогнозирания растеж на населението и търсенето на енергия. В края на 2019 г. плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“ започва да произвежда електричество в Чукотка. Това е единствената мобилна атомна електроцентрала в света, която може да осигури електричество на град с население от 100 000 души, а Русия възнамерява да продължи изграждането на такива съоръжения. При успех, „Росатом“ може да трансформира и монополизира мобилния сегмент на атомната енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аууууу

    65 15 Отговор
    А стига бе-сега ще се почне едно соросоидно квичане...едни сълзи и сополи....
  • 2 тъжно соросче

    51 8 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 3 Факт!

    18 63 Отговор
    Всички афронегри са финансирани от Рассия с което тя дестабилизира Сащ Франция и Англия.Всички алжирски терористи повреме на алжирската война бяха финансирани от СеСеСеРе.Русия седи зад африканските бежанци в Европа.

    Коментиран от #4, #16

  • 4 Caliente Nicaragua

    31 6 Отговор

    До коментар #3 от "Факт!":

    Ем радвай се че ти и Суданския ти род ли получите някой лев

    Коментиран от #15

  • 5 Бесен язовец

    9 26 Отговор
    А дано, ама на дали!
  • 6 2020

    55 9 Отговор
    Русия винаги е имала и ще има водеща роля в световния енергиен пазар.Това е вън от съмнение.Още в много отрасли ще засили своето влияние.Русия е незаобиколим фактор.

    Коментиран от #8

  • 7 ади сега

    26 4 Отговор
    Всяко чудо, за три дни. Само да пуснем 'гьола' и 'Бойков поток' и сме ги изпреварили.
  • 8 От фенклуба на Сорос

    35 12 Отговор

    До коментар #6 от "2020":

    Ноооо , друго си е да направиш ютия , или пералня , някак си много по- технологично , комерсиално , и напредничаво звучи.

    Коментиран от #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 В.В.

    23 1 Отговор
    Нормално е....Франция,Русия,САЩ,Китай...да бъдат водещи в производството на атомна ел.енергия...
  • 11 Гербер

    24 6 Отговор
    Русия за нищо не става. Ние от ГЕРБ, вечно на власт, ще викнем братята американци и ще направим Белене. Като в ТЕЦовете.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хахаха

    5 2 Отговор
    защо ми изтрихте коментари 12 и 13? какво не ви хареса? че оилпрайс.ком не е руска платформа ли? Значи на тъпанара от 9 коментар не му триете глупостите?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    25 4 Отговор

    До коментар #3 от "Факт!":

    ЗАБРАВИ ДА НИ СВЕТНЕШ, ЧЕ РУСИЯ СЪЗДАДЕ ОСАММА БИН ЛАДЕН, АЛ КАЙДА И ВСИЧКИ ДРУГИ И ОЩЕ ГИ СПОНСОРИРА И ВЪОРЪЖАВА...
  • 17 ИВАН

    26 8 Отговор
    Русия е водеща сила и в много други неща, и тази тенденция ще продължава ... народ, който е претърпял толкова страдания - все нещо е научил
  • 18 ърли

    12 21 Отговор
    няма нищо конкретно в тая статия..но това не спира кухите глави
    да изпадат в екстаз..от статията стават ясни 2 неща търсенето на петрола в момента е ниско и че русия строи атомни централи..в крайна сметка им личи по БВП-то колко са успешни

    Коментиран от #19

  • 19 любопитен

    21 5 Отговор

    До коментар #18 от "ърли":

    Твоя БВП по-голям ли е?
  • 20 ърли

    3 15 Отговор
    по-голям е от твоя щото имам 2 клетки в главата

    Коментиран от #26

  • 21 марче в главата си като глухарче

    11 18 Отговор
    Русия загуби петролната война със СА . Само Мария Атанасова не разбра това . Русия е принудена да съкрати дневния си добив с 2,5 милиона барела . И нещо повече- СА държи пръста на спусъка ако се ослушват в изпълнението на подписаното споразумение.

    Има срив на газовите доставки за Китай , за Турция ,както и за Европа - износа е паднал до минимум. Газпром не може да издържи на конкуренцията на ниските цени .
  • 22 факти

    7 15 Отговор
    Е това е Русия в една картинка....Защо не са в челните места при производството на на нещо ? Защото Русия не произвежда нищо,нетехнологична е,а само дупчи и продава и обира нивите !

    Коментиран от #27

  • 23 При отрицателна цена на нефта разбира се Русия трябва да плаща на страните които взимат от нея

    8 7 Отговор
    Нефт
  • 24 гъди гъди

    4 4 Отговор
    ФАКТИ=ПОГЛЕД.ИНФО/РУ/
  • 25 Бай Горан

    6 6 Отговор
    Доста нескопосана статия или направо тенденциозна.Да твърдиш,че "единственият конкурент в сектора" е Китай е смехотворно.Вярно,че най-големият производител на реактори в света,френската компания Арева беше преструктурирана и разпродаде част от бизнеса,но никой не е извадил Франция от играта.Същото важи и за Дженерал Електрик,Мицубиши,Хитачи,Кепко от Южна Корея.Този бизнес е доста специфичен и основните играчи в него се променят-едни се отеглят,други се сливат,но на Запад има два големи центъра,САЩ и Франция,в Азия са Япония,Китай и последните години Южна Корея.
  • 26 Една за физиологичви вужди и една

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "ърли":

    за размножаване. Не е много, но за някои е достатъчно.
  • 27 Това е познат рефрен

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "факти":

    Драги, всеки прави това, което му е нужно и достатъчно. Няма държава, която да произвежда всичко - дори и Китай не е такава държава. А що се отнася до "дупченето" - я да си спомним какво щеше да стане с Добруджа и кой искаше това? За разлика от много други страни обаче Русия е в състояние да се самоизхранва и самоиздържа,без да се налага да търси външни ресурси. А ако говорим за глобален жизнан стандарт - т.е., усреднен за цялото население - руският е съизмерим с този на САЩ. Разликата е, че от САЩ идва по-лъскава информация. И у нас е така - виж София - и после Северозапада. И не само там.

    Коментиран от #28

  • 28 456

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Това е познат рефрен":

    Нещо си се пообъркал.Усредненият стандард е сравним с този на Китай.Средният американец е в пъти по-богат от средният руснак.

    Коментиран от #32

  • 29 Surg

    2 2 Отговор
    За цялата 2019 Apple е достигала цена на пазара до 1,2 трилиона долара, а Руската икономика на куп до 600 млрд.....толкоз за джуджето......а атома си отива, тази статия е пропаганда, онанирате ли

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хи хи

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Surg":

    Пък Мъск направи "епохален" ход - изстреля "астронавти" ръйш ли хи хи
  • 32 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "456":

    И лежи в пандиза черното среден и го погребват със златен ковчег...тва е наследството на каторжниците
  • 33 Тоти

    2 2 Отговор
    Единственото вярно е , че руснаците , освен в Африка и Бангладеш , другаде нямат шанс да пробият за каквото и да било. На времето България и беше насила Африка, конкретно за атомната енергия България им купуваше атома и беше най-атомната държава в света, дори сега е по-атомна от самата Русия и процента на атомна енергия от цялата енергия е по-висок от руския, като бивша Африка ни набутаха излишно с 3 милиарда за Белене. Китай си има собствен атом , а белите хора подадоха пръст на атома, Германия закри 20 атомни централи и си има достатъчно енергия , хем няма много слънце . Путокът, който искаха да ни прекарат и да им го финансираме , после стана турски и сега стои пълен само на 10 процента , щото Ердоган им го подаде и купува от другаде . В Москва са в потрес щото се набутаха и сега се вайкат и ни натискат да им продължаваме путокът за Белград барем малко се напълни, ние правилно не бързаме , щото за пръв път сме им турили пръста и то благодарение на ЕС, който се пребори за диверсификация , не на нашите червени мутри и предатели. Ако не кажете бай завинаги на гордите африканци/русоиди/, още много има да теглите като черни да плащате като роби.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания