Отидете към основна версия

5 329 13

Изключено е да се преначертават граници на Балканите

  • косово-
  • балкани-
  • сърбия-
  • граници-
  • сащ-
  • ес

Очаква се преговорите между Прищина и Белград да бъдат възобновени скоро

Снимка: Shutterstock

Идеята за размяна на територии или преначертаване на граници е изключена от рамката за преговорите за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. Този вариант вече няма подкрепата на Брюксел и Вашингтон. Това съобщиха източници пред изданието Gazeta Express, предаде агенция "Фокус".

Според информацията на вестника, рамките за Окончателното споразумение изключват спорното предложение за разделяне на Косово по етническите линии между албанци и сърби, които живеят основно в северната част на страната. „Разделяне на Косово няма да бъде компромисното решение на страните“ в диалога, твърди източникът.

Очаква се преговорите между Прищина и Белград да бъдат възобновени скоро, след като в събота новото косовско правителство отмени всички търговски бариери, възпрепятстващи диалога между двете страни. Представители на ЕС и САЩ обявиха, че преговорите ще се проведат веднага след края на пандемията от Covid-19.

Делегацията на Косово ще бъде оглавена от новия премиер Авдула Хоти, както предвижда Конституцията на страната, а президентът Хашим Тачи, който досега водеше преговорите с посредничеството на ЕС, ще стане част от делегацията като ръководител на външната политика, което също се предвижда от Основния закон.

Косово и Сърбия водят преговори от 1999 г. с подписването на споразумението от Рамбуйе, което прекратява военното и полицейското присъствие на сърбите в Косово. Вторият кръг от преговорите за Косово и Сърбия се проведе във Виена и завърши с изготвянето на Пакета Ахтисаари, който проправи пътя за обявяването на независимост на Косово през февруари 2008 г.

Третият кръг от преговорите между Косово и Сърбия се проведе в Брюксел, първоначално стартиран като технически диалог и трансформиран в политически диалог, като страните подписаха няколко споразумения и повечето от тях не бяха изпълнени частично от страните. В момента САЩ и ЕС искат нова фаза на диалог за нормализиране на отношенията между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини