26 Юни, 2020 14:53 2 775 5

Искат да отстранят Вашингтон от косовския въпрос

  • косово-
  • сърбия-
  • сащ-
  • хашим тачи-
  • косовски въпрос-
  • албания-
  • ричард гренел

Кой има изгода от това?

Искат да отстранят Вашингтон от косовския въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинени за военни престъпления срещу президента на Косово Хашим Тачи, той се отказа да присъства на срещата във Вашингтон, която трябваше да се състои по инициатива на Ричард Гренел, специален представител на САЩ в преговорите между Белград и Прищина, пише македонското издание „Слободен печат“.

Впоследствие Гренел написа в Туитър, че е доволен от преговорите, които ще се проведат между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Авдула Хоти. Но, за негово разочарование, на следващия ден и премиерът Хоти отмени визитата си във Вашингтон заради новата ситуация, създала се след обвинението срещу Тачи, председателя на Демократическата партия на Косово (ПДК) Кадри Весели и други лица. Първите реакции на новината за обвинението на Тачи повдигнаха въпроса: Случайно ли е, че само три дни преди насрочените преговори в Белия дом тази среща беше „минирана“?, пише агенция "Фокус".

От тук произтича и въпросът: Дали прокурорът, със съобщаването на имената на обвинените преди образуването на самите дела е нарушил процедурата и дали зад това има други центрове на сила, които имат интерес от обявяването на имената на обвинените и се надяват с това да изхвърлят от „играта“ Вашингтон, който показа готовност да намери компромис. Дали крайната цел е да се обезвреди Тачи, който се приема за човек на американците и за когото се носят слухове, че е готов да се съгласи с исканията за отстъпки на Белград. Брюксел изрази „силна подкрепа за работата на прокуратурата“ и заяви, че ЕС не е в подкрепа на инициативата на Гренел за разрешаване на косовския въпрос.

Доказателство, че ЕС иска да поеме водеща роля в посредническите преговори между Белград и Прищина, е и информацията, че Хоти и Вучич ще имат отделни вчера и днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели. От друга страна, Сърбия, която търси и ще търси справедливост за жертвите на косовските лидери на АОК, включително Тачи, ще бъде доволна, че Тачи ще бъде подведен под отговорност, ако обвинението бъде потвърдено.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    9 1 Отговор
    ЕС като посредник естествено е за предпочитане пред САЩ.
  • 2 Видяхме ги

    14 2 Отговор
    Видяхме ги Гренел и САЩ, колко познават историята на Балканите и бомбардираха мирно население и обекти. А после обвиниха сърбите, че не дадоха доброволно територия с 40 православни манастира.
  • 3 Сандо

    10 1 Отговор
    Интересно става.А за Тачи спасението му зависи само от САЩ.
  • 4 big

    5 1 Отговор
    Не мисля, че с действията си там, Вашингтон може да играе ролята на "белия гълъб". Срещи могат да се правят колкото си искат и където си искат, но дадената ситуация не предполага никакъв компромис сега, поне от сръбска страна. Косоварите също не вярвам да правят каквито и да са отстъпки. Не трябва да се пренебрегва и играча в сянката, Русия. Де факто от нея зависи твърде много.
  • 5 big

    6 1 Отговор
    По отношение на Тачи, той още преди войната е бил доста сериозен контрабандист и нарко играч. Това знам от сърби и черногорци, преки участници във войната и агресията на САЩ и НАТО в Югославия. Големия въпрос е защо след близо 30 години се задейства Хага, какво го породи? За сърбите, за "нула" време ги оправиха, но: хърватите, мюсюлманите от Босна и Тачи - нищо поне досега!