Отидете към основна версия

2 356 35

Тръмп и Ердоган спешно за Либия

  • турция-
  • сащ-
  • либия-
  • халифа хафтар-
  • реджеп ердоган-
  • доналд тръмп

Турският президент съобщи още, че ще разговаря с руския си колега Владимир Путин за твърденията на Москва, че няма никакви войници в африканската страна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентите на Турция и САЩ Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп са провели в понеделник телефонен разговор, по време на който са обсъдили двустранните отношения, регионални въпроси и ситуацията в Либия. Новината предаде Анадолската агенция, като се позовава на турската дирекция по комуникации.

Ердоган е изразил пред Тръмп опасенията си, че тези, които стоят зад насилието и грабежите наскоро по време на протестите в САЩ, работят заедно със сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Кюрската работническа партия (ПКК), които Анкара смята за свързани, предава БТА.

Според информацията двамата лидери се съгласили да продължат тясното си сътрудничество в подкрепа на мира и стабилността в Либия.

След разговора турският президент заяви пред националната телевизия ТРТ, че Турция и САЩ се приближават към нова ера в отношенията си по отношение на преходния процес в Либия.

Като приветства стратегическите успехи на Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи на бойното поле, Ердоган каза, че бунтовническият лидер Халифа Хафтар ще бъде изключен от всякакво политическо решение в Либия.

Турският президент съобщи още, че ще разговаря с руския си колега Владимир Путин за твърденията на Москва, че няма никакви войници в Либия. Ердоган подчерта, че цялата сила на Хафтар идва от Русия.

Ердоган коментира и намерението на американския президент Тръмп да обяви лявата антифашистка групировка "Антифа" за терористична организация. Тръмп обвини "Антифа" за насилието по време на протестите в САЩ след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май по време на полицейски арест.

Според Ердоган сътрудничеството между ПКК/СЗН и "Антифа" е значително. Тръмп е казал, че това му е известно и че ще проведе още една среща, на която ще съобщи информацията, която е получил от Турция.

Ердоган каза още, че имената на членове на Фетуллахистката терористична организация (ФЕТО), която Турция държи отговорна за опита за преврат през 2016 г., са били предадени на САЩ и Тръмп е казал, че ще получи тази информация и "ще направи каквото е необходимо" по отношение на тези хора.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: