Отидете към основна версия

1 885 11

ООН: Гърция да разследва твърденията, че изтласква бежанци

  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • егейско море

Около 3000 кандидати за убежище пристигнаха в страната по суша и по море от началото на март, като броят им отбелязва рязък спад от предишните месеци

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) призовава Гърция да разследва многобройните съобщения, че гръцките власти изтласкват бежанци по морските и сухоземните граници с Турция, като вероятно по този начин връщат и търсещи убежище хора в Турция, след като те са достигнали до гръцка територия или до гръцките териториални води, се казва в изпратено до медиите съобщение на ВКООНБ, предава БТА.

Комисариатът постоянно е изразявал опасенията си пред гръцкото правителство и е призовавал за спешно разследване на серия предполагаеми инциденти, съобщавани в медиите, много от които са подкрепени от неправителствени организации и от преки свидетелства. Подобни твърдения се увеличиха от март насам и според сведенията е възможно няколко групи от хора да са били масово върнати, след като са достигнали до гръцка територия.

Около 3000 кандидати за убежище пристигнаха в Гърция по суша и по море от началото на март, като броят им отбелязва рязък спад от предишните месеци и в сравнение с минали години. Въпреки това съобщенията за изтласкване на мигранти, особено в морето, се увеличават, е казал говорител на ВКООНБ на пресконференция в Женева.

Гърция има законно право да контролира границите си и да управлява незаконната миграция, като спазва международните човешки права и стандартите за защита на бежанците. Контролът и практиките трябва да гарантират правата на кандидатите за убежище и те не трябва да бъдат връщани на гръцката граница, пише в съобщението.

Като признава приноса на гръцката брегова охрана за спасяването на безбройни бежанци и мигранти в морето, ВКООНБ предупреждава, че твърденията за изтласкване противоречат на международните ангажименти на Гърция и могат да изложат хора на голяма опасност.

Днес Анадолската агенция съобщи, че турската брегова охрана в четвъртък е спасила край бреговете на окръг Измир 42 кандидати за убежище от гумена лодка, за която се твърди, че е била изтласкана в турски води от гръцката брегова охрана.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: