Last news in Fakti

11 Юни, 2020 13:10 1 442 2

Учители от цяла Гърция протестират в Атина

  • гърция-
  • протест-
  • учители-
  • кириакос мицотакис

Парламентът в столицата гласува законопроект за основни промени в образованието

Учители от цяла Гърция протестират в Атина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За трети пореден ден има протестни демонстрации в Атина пред парламента. Преподавателите в средното образование апелират дори в последния момент да се отхвърли проектозакона, който според тях, нанася непоправими щети в традицията на образованието.

По време на дебатите депутатите от опозицията застанаха против голяма част от промените, които включват: уроците да се записват на видео и да са достъпни в интернет, оценка за работата на учителите всяка година, промени в учебните планове и броя на зрелостните изпити.

Силна критика отправи опозицията срещу изучаването на английски език в предучилищна възръст. Депутат от СИРИЗА каза, че въвеждането на английски за малките деца защитавало "американските интереси".

От комунистическата партия категорично ще гласуват „против“, защото се позволява въвеждане на магистърски програми на английски. Депутатът Гянис Гиокас заяви, че учениците не владеят добре родния си език и предложи висше образование само на гръцки език.

Новият закон въвежда и оценка за поведение в дипломата за средно образование с аргумент от страна на премиера Кириакос Мицотакис, че училището трябва и да възпитава.

Очаква се промените в образованието да бъдат приети само с гласовете на депутатите от управляващата консервативна партия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп 2020

    1 4 Отговор
    Брей, повишаването на интелекта отрано се счита за американизация. Май не искат децата им да бягат в чужбина където могат да се релизират много по-добре
  • 2 Фактология

    3 1 Отговор
    Ние няма да ходим до Атина.Далече е .Ей тук до Ксанти, които вече започнаха рекламна кампания " Посетете Гърция, изберете Тракия",специално за България и Румъния.Митрополита на Ксанти започва раздаването на всяко семейство с 3-то дете по 200 евро,а наш Николай Пловдивски в мерцедеси и злато окъпан като цар.
Новини по държави: