Отидете към основна версия

3 336 36

Тръмп: Изтегляме се от Германия

  • германия-
  • сащ-
  • войски-
  • войници-
  • нато-
  • доналд тръмп-
  • изтегляне

Германия се възползва от САЩ по отношение на търговията, каза Тръмп

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че САЩ ще намалят числеността на военнослужещите си в Германия до 25 000 души. Американският лидер отправи критики към съюзниците си от Берлин, съобщи "Ройтерс".

В коментари пред репортери в Белия дом Тръмп изрази недоволство, че Германия не харчи достатъчно за отбрана, както изисква НАТО. Президентът каза, че присъствието на американските войски представлява "огромен разход за САЩ". Той обвини Германия, че се отнася нечестно със САЩ в областта на търговията. Тръмп посочи, че не вижда логика Германия да купува газ от Русия, а в същото време САЩ да пазят Германия от Русия.

"Ние страдаме и по отношение на търговията, и като част от НАТО", заяви Тръмп. Той обвини и други държави, че се възползват от страната му, но подчерта, че Германия злоупотребява най-много. Решението на американския президент да изтегли част от войските в Германия предизвика тревога сред неговите съветници. Тръмп каза пред репортерите, че в момента в Германия има 52 000 американски войници, но AFP посочи, че това е лъжа - в страната има 35 000 войници на САЩ.

След период на спекулации, германското правителство миналата седмица каза, че е било уведомено от Вашингтон за планираното частично изтегляне на американски войски, разположени в страната. В момента в Германия има около 35 хиляди американски войници, както и допълнителен цивилен персонал - най-значителното американско военно присъствие в Европа. През 2014 година НАТО постави цел страните от алианса да харчат поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Повечето страни, сред които и Германия, не успяват да изпълнят това изискване.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: