Отидете към основна версия

4 206 25

Български евродепутати спорят дали трябва да се разменят територии на Балканите

  • косово-
  • сърбия-
  • балкани-
  • граници-
  • спор-
  • ангел джамбазки-
  • илхан кючюк

Приемливо ли е да се разменят територии?

Снимка: Shutterstock

Евродепутатът от "Обновете Европа" Илхан Кючюк и колегата му от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки влязоха в задочен спор дали трябва да се стигне до размяна на територии между Сърбия и Косово, за да се постигне споразумение между двете страни. Двамата участваха във видеобрифинг ден преди началото на пленарното заседание на Европейския парламент.

Очаква се в петък евродепутатите да приемат резолюция, в която да призоват за засилен ангажимент на ЕС към европейската интеграция на Западните Балкани. Кючюк определи идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия като "абсолютно неприемлива": „Разместването на територии е абсолютно неприемливо. Да, този въпрос може да бъде решен без участието на САЩ, видно от действията на президента Тръмп и на неговата администрация“.

Кючюк заяви, че по този въпрос няма особени различия между ЕС и Съединените щати, като тяхната обща стратегия е Косово да бъде признато от  държавите-членки, които отказват да го направят на този етап - Кипър, Румъния, Словакия, Испания и Гърция, а след това същото да стори и Сърбия, предаде БНР.

"Размяната на територии ще се случи, независимо дали това се харесва на ЕС или не", каза от своя страна колегата му Ангел Джамбазки: „Самият съюз тук е в доста разкрачено положение“. Джамбазки добави, че ВМРО ще настоява България да бъде страна в този спор и да издейства в рамките на този Европейски парламент признаване на българското малцинство в Косово.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини