Отидете към основна версия

1 936 59

Турция: Гърция да уважава мигрантите, вместо да ни обвинява

  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • егейско море-
  • гърция

Анкара отхвърли критиките на ЕС и Атина по неин адрес и ги обвини в лошо отношение към чужденците

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция отхвърли днес критиките на ЕС и Гърция по неин адрес и ги обвини в лошо отношение към мигрантите, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Хами Аксой, говорителят на външното министерство в Анкара, огласи писмено изявление в отговор на забележки, направени вчера в Гърция от гръцкия външен министър Никос Дендиас и Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за общата външна политика и сигурността.

Според Аксой изказванията на Атина са пореден опит да се покрият нехуманните нарушения и престъпления срещу мигрантите в Гърция под чадъра на ЕС, предава БТА.

"Призоваваме ЕС и Гърция да уважават правата на мигрантите и да спазват своите собствени правни задължения вместо да обвиняват нашата страна", заяви говорителят.

По отношение на забележките на Дендиас за спора между Турция и Гърция в Егейско море и Източното Средиземноморие Аксой каза, че те са напълно извън реалността и призова Атина да "се събуди от съня", че може да ограничи Турция в собственото ѝ крайбрежие и че това е в съответствие с международното право.

"Установяването на съюзи на злото срещу Турция и опитите да се злоупотреби с ЕС не са от помощ на Гърция. Вместо това тя трябва да зачита легитимните права и интереси на Турция и да се опита да разреши проблемите чрез диалог с нас, а не чрез жалби и разчитайки на други", препоръча Аксой.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: