Last news in Fakti

26 Юни, 2020 11:38 4 901 78

Гърция формира „ос на злото“ срещу Турция

  • гърция-
  • ос на злото-
  • сондажи-
  • турция-
  • хами аксой

Турция е готова да предприеме по-драстични мерки

„Опитите да се създаде ос на злото срещу Турция и да се експлоатира ЕС няма да помогнат на Гърция“. Това заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Въпреки че говорителят на дипломатическото ведомство не спомена конкретно от кои страни е създадена оста, е ясно, че това са Франция, Израел и Република Кипър, а може би и Египет, които се противопоставят на амбициите на Анкара за разширяване на влиянието ѝ във водите на Източното Средиземноморие, предаде агенция "Фокус".

Но най-смущаващият намек, който даде говорителят на турското външно министерство, е, че Турция е готова да предприеме по-драстични мерки, за да разруши или деактивира тази така наречен „Ос на злото“. Това, което предизвика заплахите на Хами Аксой, беше изявлението, направено от гръцкия външен министър Никос Дендиас в сряда от граничния пункт Кастанис на границата по Марица. „Турция настоява за подкопаване на сигурността и стабилността, както и на мира в Източното Средиземноморие“, каза той и добави, че Анкара „създава проблеми на всички свои съседи“. Изказването беше направено , докато до първия дипломат на Атина беше върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Изявленията на външния министър Дендиас за Егейско море и Източното Средиземноморие са напълно изключени от реалността. Гърция, заедно с Кипър, сега трябва да се събудят от мечтата, че могат да ограничат Турция до нейните брегове и че това е в съответствие с международното право“, заяви говорителят на турското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на герберлунгия

    23 6 Отговор
    Барбара ганьос е покорен слуга на султана.
  • 2 𐱅𐰇𐰼𐰰

    37 42 Отговор
    Атина ще е втора столица на Турция.

    Коментиран от #64, #75

  • 3 Кирил

    28 33 Отговор
    Ердоган,ако все още му е останал малко разум,да се замисли,защо с нито една съседна държава нямат приятелски отношения.Първо,погледни себе си,после обсъждай другите.
    Не е трудно,просто трябва да прочетат заветите на Ататюрк.

    Коментиран от #8, #62, #76

  • 4 Не "ос на злото"

    37 16 Отговор
    А "щит срещу злото" се опитват да направят гърците!
  • 5 разкрита тайна

    22 29 Отговор
    турски кораби няма да навлизат в гръцки води. ако се осмелят ще ги спрат. ако реагират ще ги унищожат. ако нападнат другаде ще има генерализирана война. това решение е взето в гърция. то е окончателно и турското правителство е напълно информирано. европа, америка и съседните страни също са информирани.
  • 6 Фен на САЩ

    21 27 Отговор
    Гърция трябва да привлече САЩ за съюзник и ще победи този път. САЩ могат да изтощат турската икономика за няколко месеца и после влизат, като победители.

    Коментиран от #14, #19

  • 7 777

    24 31 Отговор
    ИСТАНБУЛ ЩЕ СЕ ТРЕСЕ ДО КАТО НЕ СТАНЕ КОНСТАНТИНОПОЛ!
  • 8 Хасан

    32 17 Отговор

    До коментар #3 от "Кирил":

    Да бе да ...Гърция иска да наложи своите национални тези на ЕС .и да направи Средиземно море гръцко ..защо Турция трябва да се съобразява !?

    Коментиран от #11, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кирил

    14 13 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Не е така.Има международни правила,ако се наложи и международен арбитраж.Това е все едно да кажеш,правосъдието съм аз,другите не ме интересуват.

    Коментиран от #15

  • 12 прока

    24 14 Отговор
    Турците много се развълнуваха от решението на гърците и си го преместиха в другия кръчол.
  • 13 ермустак

    14 21 Отговор
    гърция ще наделе при конфликт.

    Коментиран от #26, #28

  • 14 Хасан

    19 11 Отговор

    До коментар #6 от "Фен на САЩ":

    Боли го за американеца за гръцкия интерес ..той си прибира от Близкия изток и Балканите и оставя Турция като регионален играч

    Коментиран от #23

  • 15 Хасан

    27 11 Отговор

    До коментар #11 от "Кирил":

    Що не осъдиш Русия за анексията на Крим !? Или пък Франция за нападението над Либия?

    Коментиран от #22, #78

  • 16 Само че

    12 13 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Ако надхвърлите фантазиите, ще видите, че има решение на международното морско право и международните съдилища. Можете да ги използвате и да бъдете оправдани. Но първо трябва да ги разпознаете, нали. Много е подозрително, че не признавате международното морско право и международните съдилища.. Досега обаче чухме Европа, Америка и Русия да оправдават Гърция и Кипър, а не вас.

    Коментиран от #18, #20, #21, #24

  • 17 Гост

    12 3 Отговор
    По повод на това, че Турция се опитва да си върне своите имперски владения и се вре навсякъде, в един руски коментар прочетох да питат кога ще дойде и часа на България. И дали тогава НАТО ще я защити?

    Коментиран от #25

  • 18 Хасан

    21 10 Отговор

    До коментар #16 от "Само че":

    Първо аз не съм Министър на външните работи на Турция а най обикновен турчин симпатизиращ на Турция и съм за българо турска дружба ..гръцката теза е на 5км от Анталия да почват гръцките териториални води а Турция не признава това ..гърците искат от Атина до Кипър да са гръцки Тер. води...вземи карта и погледни

    Коментиран от #47, #77

  • 19 Иван

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "Фен на САЩ":

    САЩ си имат достатъчно проблеми, че да се тормозят какво се случва между Турция и Гърция.
  • 20 Прекалил си с узото

    22 7 Отговор

    До коментар #16 от "Само че":

    Турция действа напълно правомерно. Ако Гърция смята, че някой я ощетява има си съд за това.

    Коментиран от #31

  • 21 Хасан

    18 8 Отговор

    До коментар #16 от "Само че":

    Факти цитира Категорични ,гръцки вестник , и си мислиш че целия свят е зад Гърция
  • 22 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Ти що не осъдиш албанците и американците за откъсване на Косово(което никога исторически не е имало и А от албанско присъствие) от Сърбия

    Коментиран от #27

  • 23 Не си прав

    8 9 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Моретата, които Турция се опитва да открадне от Крит до Мегисти, освен прекалено много газ, съдържат и 30 трилиона кубически метра метан хидрат. Горивото на бъдещето. 1 М3 = 164 М3 природен газ. Лесно е да го вземеш, по-икономично е да го транспортираш и т.н. Значи, голяма работа, големи пари. Това е от интерес за всички. Америка не заминава, никой не заминава.. Ако избухне война, това ще е Трета световна война.
  • 24 ?????????

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Само че":

    НАТО смята да запази неутралитет по въпроса за гръцко-турските отношения", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за „Катимерини”, цитирано от БГНЕС.

    „Гърция и Турция са ценни съюзници и двете държави допринасят за нашата обща сигурност”, казва той.
    Според Столтенберг, съществуват известни разногласия, но положителното е, че има двустранни контакти, при които тези разногласия да бъдат разрешени. НАТО не е част от процеса на решаването им, подчерта генералният секретар, с което даде да се разбере, че Алиансът ще остане в ролята на неутрален наблюдател.

    В края на ноември Турция и Либия подписаха меморандум за взаимно разбирателство относно морските зони, който доведе до дипломатическо напрежение. Турция публикува карта на морските зони „като отчита турско-либийските меморандуми”, според която голяма част от гръцката изключителна икономическа зона „отива” към Турция.

    Коментиран от #29, #35

  • 25 Хасан

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ами Русия като анексира Крим и части от Украйна си е много "добра съседка"!
  • 26 Дали

    12 8 Отговор

    До коментар #13 от "ермустак":

    Турската армия в блока на НАТО е втората по големина - 510 хиляди души. Не случайно някога я държаха по южните граници на СССР. Тази армия винаги е била подготвена за конфликт. По време на Студената война - за конфликт със СССР, след това за различни военни операции в Близкия изток “, каза за вестник „Взгляд“ редакторът на списание„ Арсенал Отечества“ Алексей Леонков. Последният успешен военен опит, натрупан в Либия и Сирия, говори в полза на турската армия. Това е мнение на руснак
  • 27 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Косово ,косовари са си имали някакво феодални княжество,бейлик ..
  • 28 Я да видим

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "ермустак":

    Турция разполага с 8,6 хиляди бронирани машини, включително танкове, 470 самолета. Турция надминава съседа по големина на флота. Гърция се спасява само от факта, че е член на НАТО. При директен сблъсък тя най-вероятно няма да оцелее сама ”, смята Леонков. Президентът на Академията за геополитически проблеми .
  • 29 Хасан

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "?????????":

    Ами турска петролна компания с италианска правят договор с официално признатия Сарандж за либийски нефт ...гърците се разбират с френски компании за същото само че няма договор а голи мераци

    Коментиран от #34

  • 30 Hahiho

    23 9 Отговор
    Да сме благодарни на премиера ни Борисов за приятелските отношения с Турция. Виждаме, че Турция не се закача с тези, които не се заяждат с нея, а който се заяжда с вълка му става плячка
  • 31 Нека обясня

    4 13 Отговор

    До коментар #20 от "Прекалил си с узото":

    Международните съдилища не са като нормалните. Държавите първо трябва да признаят международното право, Гърция го е направила, Турция не, след това трябва да признаят компетентността на тези съдилища, Гърция го е направила, Турция не, след това те трябва заедно да решат кой въпрос да изпратят на арбитраж, т.е. Гърция казва ИИЗ, Турция казва искам Беломорска Тракия, половината от Егейско, море и въздух, искам гръцките острови да нямат армия, не искам Гърция да разширява териториалните си води, както има право на 12 мили, искам да ми дадат 20-50-100 острова, искам цялото море от Крит до Кипър, заедно с Крит и Кипър. Така работа не става. Нито има диалог. Така има само "елате да ги вземете и ще умрете".

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Хасан

    16 4 Отговор

    До коментар #31 от "Нека обясня":

    Ами ти лъжеш ..Турция никого не е предавала претенции към Беломорска Тракия ...гръцките острови са демилитиризирани с Лозанския договор ..ИИЗ се прилага за континентален селф а не за острови ...според международното право остров без хора и животни се счита камънак ..затова гърците пуснаха кози на едни камънаци и забиха гръцко знаме ,турските командоси се качиха на острова ,смъкнаха знамето и изядоха козите

    Коментиран от #45

  • 33 Говориш пълни глупости

    13 3 Отговор

    До коментар #31 от "Нека обясня":

    Къде видя, че Турция не признавала международното право? Не са ти ясни нещата

    Коментиран от #61

  • 34 4444

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Ти си далеч от истината. BP използва услугите на Ердоган и той ръцете на джихадистите и национализма на турците.
  • 35 Турция е бита карта

    4 12 Отговор

    До коментар #24 от "?????????":

    Опита се да защити уйгурите и предварително свали картите. Чайна вече го имат предвид. Освен това, докато нямат ядрено оръжие - една истинска битка с руснаците ще свърши с 8-кратера. Гърция, като разположение и близост е много по-ценна за всички играчи

    Коментиран от #37

  • 36 Харесва ми туркофобското квичене

    11 4 Отговор
    Това само показва колко дълбоко им е бръкнал Ердоган :)
  • 37 Бита бита

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Турция е бита карта":

    Ама всеки я иска в колодата си :)))
  • 38 921

    4 13 Отговор
    Отново ще има Константинопол

    Коментиран от #40, #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дурхан

    9 6 Отговор

    До коментар #38 от "921":

    Ти гледай да няма Филибе или Филипополис
  • 41 Каун

    2 1 Отговор
    Най великия политик на ЕС, Балканите, Източна Еврора, Западна Азия, Лапландия и Гренландия ще ги оправи. Ако не ги помири, ще ги "мине" с 200. Поне.
  • 42 Тюрк

    10 7 Отговор
    Турците са се доказвали много пъти през вековете че могат да създават държава от нищото. Централна Азия и така нататък. ТАка че ако ще нападат пак да си помислят. Този път новата държава ще бъде създадена на балканите
  • 43 Султан Мехмет Фатих

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "921":

    А дано, аз съм готов.
  • 44 Нищо не може да спре Турция

    17 8 Отговор
    Нито гръцката алчност и ламтеж към чуждото, нито френското двуличие и самовлюбеност, още по малко вродената българска злоба и завист обвита в простотия.

    Коментиран от #48

  • 45 Нека обясня

    3 9 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    Известно е, че турците не са информирани правилно от своите правителства и контролираните медии. Всички останали извън Турция са добре запознати с тези проблеми. Гърците също. Точно това което казах иска Турция. Турция също многократно е нарушила Лозанския договор, както по отношение на малцинството в Истанбул, така и по отношение на религиозните въпроси, както и по отношение на двата острова пред Хелеспонт и в много други теми. Също така, аз говоря за международното морско право, което се прилага от 1982 г. Турция не го приема. Но няма значение, така или иначе е валидно, защото всички останали го приемат. Според това всички острови, независимо от размера, разстоянието и т.н., стига те просто да могат да извършват икономическа дейност, имат пълни права за ИИЗ. Само Турция в света казва, че островите имат само териториални води. Това знаете за останалите създава много смях.

    Коментиран от #49, #50, #52, #56, #57

  • 46 Ю Кортес

    7 0 Отговор
    Политиците се дръвчат един на друг,а обикновенните хора страдат.
    Нали знаете,че при конфликт,никой от тях няма да изпрати синът си на фронта.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Браво пич

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "Нищо не може да спре Турция":

    Е това е най точния коментар
  • 49 Интересно тогава защо италианците

    9 3 Отговор

    До коментар #45 от "Нека обясня":

    Нещо не признават тези права на гръцките острови и в наскоро подписаното споразумение между тях границата минава точно по средата между континенталната им граница. Египтяните също не признават гръцкото "тълкуване" на законите и отпратиха алчните гърци без да подпишат такова споразумение. Цял свят им се смее на гърците.

    Коментиран от #54

  • 50 Разбира се, островите имат права

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Нека обясня":

    Но само доколкото се намират в зоната очертана от континенталният шелф. Островът сам по себе си не генерира права и не увеличава регламентираната до 400 мили зона от островният бряг. Ей това трябва да го проумееш.
  • 51 средиземноморска акула

    5 3 Отговор
    вчера минах 50 мили под остров карпатос. там където турците казват че имат общо море с либия. бях чул че гърците ще потънат турци. помислих че това е чудесна възможност за лудо хранене. в крайна сметка те просто направиха "prova generale". сега с нетърпение очаквам появата на турците. гарантирано хранене
  • 52 Не винаги

    12 3 Отговор

    До коментар #45 от "Нека обясня":

    Териториалните води от континент са 12мили( около22.2 км). Гръцкият остров Лесбос се намира на около 5,5 км разстояние от турска земя. В случая острова се намира в Турски води. А гърците искът острова да има 12 мили водна територия или до турция????? А ти го обясняваш като гръцко морско право.

    Коментиран от #53, #55

  • 53 🙊🙉🙈

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Не винаги":

    Важното е кой байряк се вее на острова!

    Коментиран от #60

  • 54 Нека обясня

    2 6 Отговор

    До коментар #49 от "Интересно тогава защо италианците":

    Грешиш. Например, остров Кефалония, срещу Калаврия, е получил 120% от ИИЗ, от която има право. Освен това между италианците и гърците това е просто прехвърляне на споразумението за континентален шелф от 1977 г. - когато морското право и ИИЗ не са съществували - на ИИЗ. Но дори и така, тя не е в средната линия между континента, а с островите. На други места повече на други по-малко, но като цяло същото. В края на краищата италианците имат острови, помислете да не признават правата върху Сицилия, например. В Турция не ви информират правилно, повтарям. За египтяните, малка кошница, напомням ви, че признаха пълни права на ИИЗ в Кипър, който е остров ..

    Коментиран от #70

  • 55 Нека обясня

    2 5 Отговор

    До коментар #52 от "Не винаги":

    В тези случаи винаги се взема предвид средното разстояние. От другата страна на острова обаче, има право на 12 мили.

    Коментиран от #58, #59

  • 56 Галеници до тук

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Нека обясня":

    Върху териториалните води, а също тяхната повърхност, недра и въздушно пространство се разпространява суверенитета на крайбрежната държава. Режима на териториалните води се регулира от Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.[1], а също и от вътрешното законодателство на отделните държави. Остров лезбос е значително по блиско до Турция и е в турски теринориални води. Островите намат териториални води те ползват териториалните води на континенента. Гърция иска да промени ММП и да се впише островни териториални води до 6мили и например това стане в, което се съмнявам, кои води са водещи, например остров лезмос е на 5.5 км от Турския бряг. Гърците доста време бяха галеници но явно до тук. Столтенберг каза че алианса нама да се меси.
  • 57 Хасан

    10 1 Отговор

    До коментар #45 от "Нека обясня":

    Специалист по морско и международно право ли си!? Не ..чел си нещо гръцко
  • 58 Подвеждаш

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Нека обясня":

    Няма го в ММП островите нямат териториални води, гърците искан да се впише до 6мили.
  • 59 Не се мъчи да промениш основите на ММП

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Нека обясня":

    Върху териториалните води, а също тяхната повърхност, недра и въздушно пространство се разпространява суверенитета на крайбрежната държава. 
  • 60 А дръкалото

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "🙊🙉🙈":

    Продължавай, по-вече смелост, вкарай по-вече думи.

    Коментиран от #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Я погледни гърчите с кого се разбират

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кирил":

    и тогава разсъждавай тук,точно маляките ненавиждат всичките си съседи Албания, Македония, България всички са яли по един гръцки под една или друга форма, а самите гърчи постоянно ядат турския и не могат да го преглътнат ,крайно време е да върнат островите по турското крайбрежие на Турция взети с византийски номера по времето на Ататюрк
  • 63 Запознат

    10 5 Отговор
    Гърците искат да се присъединят към Турция !!!

    Коментиран от #71

  • 64 Нана

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "𐱅𐰇𐰼𐰰":

    Отивайте си в Турция...трябва да изчистим БГ и Европа от такава фанатична напаст .

    Коментиран от #67

  • 65 🙊🙉🙈

    3 6 Отговор

    До коментар #60 от "А дръкалото":

    Оо облата тиква квадратен гладък мозък... Мараба ти прочете ли някоя книга? Или пак червения байряк пък в България живеем и мечтаем да емигрираме в Германия, понеже в Турция е много хубаво!

    Коментиран от #66

  • 66 Наблюдавам

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "🙊🙉🙈":

    Бисерите на пича с 2 виши и основно.. хайде напиши нещо за ММП. Не коло ми е обла главата защото става ясно колко ти е капацитета. Облите глави са запазени от вас. Например VG вероятно и ти защото често го използваш гледайки се в огледалото съзнанието ти се запълнил с този образ на ....
  • 67 Да бе да

    6 3 Отговор

    До коментар #64 от "Нана":

    Ще ходя,аз съм си в страната си и Филибето ша я направим 3-та столица хохохо
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Признали на Кипър на добра воля

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Нека обясня":

    Пък и да не признаят на Кипър трябва да признаят на Турция, така или иначе тяхното си е до там, независимо на кого признават другото. Затова и не признаха на Гърция. В споразумението с Италия гърците дадоха заден и се самозастреляха в крака, само и само да подпишат с някого споразумение, защото с това гръцко "тълкуване" на законите никой не е съгласен, особено когато е в негова вреда.
  • 71 Мусайбе Али

    2 3 Отговор

    До коментар #63 от "Запознат":

    Или по точно турците искат да влязат в европейския съюз , ама по другия начин ,, по точно да бъдат окупирани те от ЕС

    Коментиран от #73, #74

  • 72 TRoskOt

    3 0 Отговор
    " „ос на злото“ срещу Турция "

    Самото заглавие показва много дори и кои е ЗЛОБАРЯ .

    Браво ФАКТИ
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Резака Али

    4 1 Отговор

    До коментар #71 от "Мусайбе Али":

    Турция се отказа, какво да прави при крадливите barbarus
  • 75 Братчет

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "𐱅𐰇𐰼𐰰":

    Братчеде при евентуален военен сблъсък гърци и турци Атина няма да бъде втора столица на Турция а само ще бъде унищожена от турските балистики Бора .Защото в Атина не живеят турци там даже няма и джамия .
  • 76 Fakti

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кирил":

    Кога съседните държави са били приятели на Турция? Много му пука на Ердоган. Човека си гледа интереса на държавата. И да ум угоди ще са враг и да не
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 не се занимавай с военна музика

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Хасане ти точно толкова далеч от Крим колкото от Марс ! Не са ти ясни някои работи щом правиш сравнения на Крим с Кипър ! Айде яхвай козите !
Новини по държави: